3 sposoby na przejedzenie. Idealne na dolegliwości żołądkowe

Podczas Bożego Narodzenia wielu z nas traci umiar i niemal nie odchodzi od suto zastawionego stołu, co kończy się przejedzeniem. Jak pozbyć się nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak zgaga czy niestrawność? Te trzy naturalne (i tanie) sposoby działają lepiej niż apteczne specyfiki.

Sposoby na przejedzenie po świętach
Źródło zdjęć: © 123RF

Imbir
Zdrowotne właściwości imbiru znane są od stuleci. Świeżo starty korzeń to jeden z najlepszych naturalnych sprzymierzeńców w walce ze zgagą i niestrawnością. Wystarczy zalać kilka plastrów świeżego imbiru gorącą wodą i popijać małymi łykami po posiłku. Tak przygotowana herbatka imbirowa to również doskonały sposób na pokonanie mdłości.

Kolendra
Mieszkańcy Indii często żują po posiłku nasiona kolendry, kardamonu czy kminku – te przyprawy znane są ze swoich właściwości przeciwzapalnych, do tego łagodzą nieżyt żołądka i inne dolegliwości. Aby przygotować skuteczny lek na niestrawność, wymieszaj łyżeczkę sproszkowanych nasion kolendry w szklance wrzącej wody, ostudź i wypij. Do przygotowania takiej mikstury możesz również wykorzystać garść świeżych, drobno posiekanych liści kolendry.

Soda oczyszczona
Ten sposób stosowały jeszcze nasze babcie i prababcie. Aby pozbyć się zgagi, wystarczy rozpuścić pół łyżeczki sody oczyszczonej w szklance przegotowanej wody i wypić. Soda oczyszczona ma odczyn zasadowy, dlatego neutralizuje kwasy, także te w żołądku, które wywołują zgagę. Uwaga – takie rozwiązanie przynosi ukojenie tylko na chwilę, dzięki czemu idealnie sprawdzi się po świętach, jednak nie powinno być stosowane dłużej niż przez kilka dni.

Jakie są wasze sprawdzone metody na poświąteczne przejedzenie?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód