3 sposoby na przejedzenie. Idealne na dolegliwości żołądkowe

Podczas Bożego Narodzenia wielu z nas traci umiar i niemal nie odchodzi od suto zastawionego stołu, co kończy się przejedzeniem. Jak pozbyć się nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak zgaga czy niestrawność? Te trzy naturalne (i tanie) sposoby działają lepiej niż apteczne specyfiki.

Sposoby na przejedzenie po świętach
Źródło zdjęć: © 123RF

Imbir
Zdrowotne właściwości imbiru znane są od stuleci. Świeżo starty korzeń to jeden z najlepszych naturalnych sprzymierzeńców w walce ze zgagą i niestrawnością. Wystarczy zalać kilka plastrów świeżego imbiru gorącą wodą i popijać małymi łykami po posiłku. Tak przygotowana herbatka imbirowa to również doskonały sposób na pokonanie mdłości.

Kolendra
Mieszkańcy Indii często żują po posiłku nasiona kolendry, kardamonu czy kminku – te przyprawy znane są ze swoich właściwości przeciwzapalnych, do tego łagodzą nieżyt żołądka i inne dolegliwości. Aby przygotować skuteczny lek na niestrawność, wymieszaj łyżeczkę sproszkowanych nasion kolendry w szklance wrzącej wody, ostudź i wypij. Do przygotowania takiej mikstury możesz również wykorzystać garść świeżych, drobno posiekanych liści kolendry.

Soda oczyszczona
Ten sposób stosowały jeszcze nasze babcie i prababcie. Aby pozbyć się zgagi, wystarczy rozpuścić pół łyżeczki sody oczyszczonej w szklance przegotowanej wody i wypić. Soda oczyszczona ma odczyn zasadowy, dlatego neutralizuje kwasy, także te w żołądku, które wywołują zgagę. Uwaga – takie rozwiązanie przynosi ukojenie tylko na chwilę, dzięki czemu idealnie sprawdzi się po świętach, jednak nie powinno być stosowane dłużej niż przez kilka dni.

Jakie są wasze sprawdzone metody na poświąteczne przejedzenie?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw