3 sposoby na przejedzenie. Idealne na dolegliwości żołądkowe
Podczas Bożego Narodzenia wielu z nas traci umiar i niemal nie odchodzi od suto zastawionego stołu, co kończy się przejedzeniem. Jak pozbyć się nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak zgaga czy niestrawność? Te trzy naturalne (i tanie) sposoby działają lepiej niż apteczne specyfiki.
Imbir
Zdrowotne właściwości imbiru znane są od stuleci. Świeżo starty korzeń to jeden z najlepszych naturalnych sprzymierzeńców w walce ze zgagą i niestrawnością. Wystarczy zalać kilka plastrów świeżego imbiru gorącą wodą i popijać małymi łykami po posiłku. Tak przygotowana herbatka imbirowa to również doskonały sposób na pokonanie mdłości.
Kolendra
Mieszkańcy Indii często żują po posiłku nasiona kolendry, kardamonu czy kminku – te przyprawy znane są ze swoich właściwości przeciwzapalnych, do tego łagodzą nieżyt żołądka i inne dolegliwości. Aby przygotować skuteczny lek na niestrawność, wymieszaj łyżeczkę sproszkowanych nasion kolendry w szklance wrzącej wody, ostudź i wypij. Do przygotowania takiej mikstury możesz również wykorzystać garść świeżych, drobno posiekanych liści kolendry.
Soda oczyszczona
Ten sposób stosowały jeszcze nasze babcie i prababcie. Aby pozbyć się zgagi, wystarczy rozpuścić pół łyżeczki sody oczyszczonej w szklance przegotowanej wody i wypić. Soda oczyszczona ma odczyn zasadowy, dlatego neutralizuje kwasy, także te w żołądku, które wywołują zgagę. Uwaga – takie rozwiązanie przynosi ukojenie tylko na chwilę, dzięki czemu idealnie sprawdzi się po świętach, jednak nie powinno być stosowane dłużej niż przez kilka dni.
Jakie są wasze sprawdzone metody na poświąteczne przejedzenie?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl