3 błędy, które popełniasz przy przygotowywaniu mięsa. Mogą być bardzo groźne dla zdrowia

Choć obecnie wiele osób decyduje się na wykluczenie ze swojej diety mięsa, to jednak dla większości ludzi jest ono nadal głównym składnikiem spożywanych posiłków. Dlatego ważne jest, by podczas przygotowywania mięsa wystrzegać się popełniania niebezpiecznych dla zdrowia błędów.

krojenie mięsaSprawdź, czego nie robić przy przyrządzaniu mięsa
Źródło zdjęć: © Getty Images

Złe obchodzenie się z mięsem w trakcie przyrządzania posiłku może stworzyć realne zagrożenie dla naszego zdrowia. Zatem jakich nawyków należy się wystrzegać? 

Płukanie mięsa pod kranem

W celu oczyszczenia mięsa z zanieczyszczeń i różnych bakterii wiele osób myje je pod kranem. Jednak jest to zupełnie zbędna czynność, biorąc pod uwagę, że unieszkodliwi je już wysoka temperatura smażenia czy pieczenia. Natomiast podczas mycia mięsa pod kranem wszystkie szkodliwe drobnoustroje rozprzestrzeniają się wraz z wodą po kuchni, co może skutkować poważnymi zatruciami. 

Brak osobnej deski do krojenia

Niezbędnym jest posiadanie osobnej deski do krojenia mięsa, aby groźne bakterie nie przedostały się na inne produkty spożywcze. Samo oczyszczanie deski nie wystarczy, by pozbyć się szkodliwych substancji, ponieważ wnikają one w szczeliny powstające od noża. Aby nie mylić używanych desek, warto zakupić te w zestawach ze specjalnymi oznaczeniami produktów lub w różnej kolorystyce. 

Kilkakrotne używanie tego samego oleju

W tym wypadku oszczędzanie może nieść niepożądane skutki zdrowotne. Z każdym kolejnym użyciem tego samego oleju spada jego jakość w wyniku utraty korzystnych właściwości. Oprócz tego wielokrotne smażenie na tym samym oleju powoduje tworzenie się w nich szkodliwych dla zdrowia związków. 

Kotlety z kurczaka i pieczarek. Pyszny pomysł na obiad

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia