3 błędy, które popełniasz przy przygotowywaniu mięsa. Mogą być bardzo groźne dla zdrowia
Choć obecnie wiele osób decyduje się na wykluczenie ze swojej diety mięsa, to jednak dla większości ludzi jest ono nadal głównym składnikiem spożywanych posiłków. Dlatego ważne jest, by podczas przygotowywania mięsa wystrzegać się popełniania niebezpiecznych dla zdrowia błędów.
Złe obchodzenie się z mięsem w trakcie przyrządzania posiłku może stworzyć realne zagrożenie dla naszego zdrowia. Zatem jakich nawyków należy się wystrzegać?
Płukanie mięsa pod kranem
W celu oczyszczenia mięsa z zanieczyszczeń i różnych bakterii wiele osób myje je pod kranem. Jednak jest to zupełnie zbędna czynność, biorąc pod uwagę, że unieszkodliwi je już wysoka temperatura smażenia czy pieczenia. Natomiast podczas mycia mięsa pod kranem wszystkie szkodliwe drobnoustroje rozprzestrzeniają się wraz z wodą po kuchni, co może skutkować poważnymi zatruciami.
Brak osobnej deski do krojenia
Niezbędnym jest posiadanie osobnej deski do krojenia mięsa, aby groźne bakterie nie przedostały się na inne produkty spożywcze. Samo oczyszczanie deski nie wystarczy, by pozbyć się szkodliwych substancji, ponieważ wnikają one w szczeliny powstające od noża. Aby nie mylić używanych desek, warto zakupić te w zestawach ze specjalnymi oznaczeniami produktów lub w różnej kolorystyce.
Kilkakrotne używanie tego samego oleju
W tym wypadku oszczędzanie może nieść niepożądane skutki zdrowotne. Z każdym kolejnym użyciem tego samego oleju spada jego jakość w wyniku utraty korzystnych właściwości. Oprócz tego wielokrotne smażenie na tym samym oleju powoduje tworzenie się w nich szkodliwych dla zdrowia związków.