12 produktów spożywczych poprawiających trawienie
Dobre samopoczucie i brak problemów zdrowotnych uwarunkowane jest w głównej mierze przez prawidłowe działanie układu pokarmowego. To wraz z jedzeniem przyswajamy potrzebne witaminy oraz sole mineralne, a powiedzenie "jesteś tym, co jesz" w pełni oddaje tę zależność. Niestety, współcześnie coraz więcej osób cierpi z powodu zaburzeń trawiennych. Z pomocą przychodzi ponownie żywność. Oto lista produktów, które warto jeść nie tylko w przypadku przejedzenia i dolegliwości żołądkowych, ale na stałe włączyć do diety.
Smakołyki na trawienie
Dobre samopoczucie i brak problemów zdrowotnych uwarunkowane są w głównej mierze przez prawidłowe działanie układu pokarmowego. To wraz z jedzeniem przyswajamy potrzebne witaminy oraz sole mineralne, a powiedzenie "jesteś tym, co jesz" w pełni oddaje tę zależność. Niestety, współcześnie coraz więcej osób cierpi z powodu zaburzeń trawiennych. Z pomocą przychodzi ponownie żywność. Oto lista produktów, które warto jeść nie tylko w przypadku przejedzenia i dolegliwości żołądkowych, ale na stałe włączyć do diety.
Imbir
Ta intensywna przyprawa skutecznie ułatwia trawienie. Olejek zawarty w kłączu pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, dzięki czemu działa żółciopędnie i rozkurczowo. Ponadto pomaga leczyć wzdęcia i łagodzić mdłości. Środek ten nie jest jednak polecany osobom chorującym na wrzody żołądka lub dwunastnicy oraz refluks żołądkowy.
Buraki
Zawarte w tych warzywach betainy sprawiają, że to smaczny sposób na wsparcie trawienia. Ponadto regularnie spożywane buraki hamują procesy gnilne w jelitach, zwalczają zaparcia, pobudzają wydalanie żółci i regulują metabolizm tłuszczów. Warto więc nie tylko jeść ćwikłę, ale również barszcz czerwony, który zwalczy zgagę i kwasy w żołądku.
Mięta pieprzowa
Jednym z najważniejszych składników tego zioła jest mentol, który ma właściwości chłodzące, dezynfekujące, przeciwbólowe i rozkurczowe. Miętowe herbaty poleca się szczególnie w przypadku skurczów dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Ponadto działają żółcio- i wiatropędnie. Ostrożność w spożywaniu naparów z mięty powinny zachować osoby, u których występują kamienie żółciowe.
Awokado
Produkt ten działa łagodząco na nadwrażliwą powierzchnię żołądka i dwunastnicy, dzięki czemu przyswajamy z pokarmu więcej cennych dla organizmu składników. Zawarte w awokado spore dawki błonnika skutecznie zmniejszają ryzyko zaparć, a także zespołu jelita drażliwego.
Jabłka
Zawarte w jabłkach pektyny oraz błonnik pokarmowy sprawiają, że to owoce, które korzystnie wpływają na perystaltykę jelit. Zalecane są m.in. w przypadku problemów z wypróżnianiem. Nie należy jednak przesadzić z ilością, ponieważ efekt będzie odwrotny - pojawią się nudności i bóle brzucha.
Olej z dorsza
Już jedna łyżeczka tego oleju pomoże pozbyć się dolegliwości związanych z zespołem jelita drażliwego. Dodawany do potraw to świetna profilaktyka zaparć i innych problemów trawiennych. Ponadto w jego składzie znajdziemy spore dawki kwasu omega-3, który wzmocni system immunologiczny.
Banany
Podobnie, jak jabłka zawierają drogocenne pektyny, które wspomagają trawienie, a spora dawka błonnika zapobiega zaparciom. Ponadto owoce te działają jak naturalne prebiotyki, stymulując rozwój przyjaznych bakterii w jelitach. Produkują również enzymy trawienne, które zwiększają przyswajalność składników odżywczych z pokarmów, a także pomagają przywrócić utracone w trakcie biegunki elektrolity, łagodzą refluks żołądkowy i zgagę.
Wiśnie
Wykazują działanie przeciwbakteryjne, pobudzają wydzielanie soków trawiennych, przyspieszając tym samym trawienie. Codziennie spożywając jeden kilogram wiśni albo litr soku z tych owoców zapewniamy sobie smaczną ochronę przed zaparciami i atonią jelit. Warto po nie sięgać np. po obfitym biesiadowaniu z tłustymi potrawami, ponieważ w dość krótkim czasie łagodzą nasze jedzeniowe grzeszki.
Daktyle
Po te suszone owoce warto sięgać regularnie. Niczym "odkurzacz" usuną z jelit resztki niestrawionego pokarmu i tym samym świetnie balansują proces trawienia. Ponadto w ich składzie znajdują się cukry proste, które od razu zostają wchłonięte przez organizm i nie obciążają układu pokarmowego. Warto wiedzieć, że daktyle zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i wykorzystuje się je w leczeniu hemoroidów.
Jogurt naturalny
Jogurt, a także inne mleczne wyroby fermentowane, takie jak kefir, maślanka, a także napoje z bakteriami probiotycznymi powinniśmy spożywać przynajmniej 2-3 razy dziennie. W ich składzie znajdziemy bowiem dobre bakterie regulujące trawienie, a bakterie probiotyczne wspomagają z kolei florę bakteryjną jelita grubego, co pomaga zapobiegać wzdęciom oraz biegunkom.
Słodkie ziemniaki
Wyniki badań naukowców z kliniki w Cleveland dowodzą, że bataty pomagają utrzymać zdrowy stan przewodu pokarmowego. Wszystko dzięki sporej zawartości błonnika. Ponadto, warzywa te wykorzystuje się w profilaktyce nowotworów jelita grubego.
Owsianka
To doskonała propozycja śniadaniowa - szczególnie dla osób, które skarżą się na problemy z trawieniem. Gdy rano nasz układ pokarmowy na nowo musi się "rozkręcić", wspomoże go właśnie owsianka. Płatki owsiane to świetne źródło błonnika, który stymuluje pracę jelit i pęcznieje w żołądku, dzięki czemu na dłużej towarzyszy nam uczucie sytości. Ponadto doskonale poprawia pracę jelit.
Na podstawie healthdigezt.com/mp/WP Kuchnia