Wiosenna sałatka z młodymi warzywami
- młody szczaw - liście (ewentualnie szpinak) 10 sztuk
- rzodkiewka 7 sztuk
- młode ziemniaki 5 sztuk
- pomidorki nowalijkowe malutkie 4 sztuki
- świeża szałwia - kilka liści
- szczypiorek młody 1/8 pęczka
- młoda natka zielonej pietruszki 1/8 pęczka
- jajeczka przepiórcze 3 sztuki
- jogurt naturalny 50 gramów
- czosnek młody 1 ząbek
- sól i pieprz (do smaku)
Sposób przygotowania
1.
Gotujemy jajeczka przepiórcze około 3 minut. Studzimy i obieramy. Przekrajamy na pół. Gotujemy młode ziemniaczki na parze, studzimy i kroimy na mniejsze części.
2.
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, osuszamy. Rzodkiewkę i pomidorki kroimy na kawałki, szczypiorek siekamy, szałwię rwiemy na mniejsze cząstki.
3.
Na talerzu układamy najpierw liście świeżego szczawiu, dalej resztę warzyw (rzodkiewkę, pomidorki, ziemniaki), jajeczka przepiórcze. Posypujemy szczyporkiem i szałwią. Dodajemy natkę pietruszki.
4.
Sałatkę polewamy jogurtem naturalnym wymieszanym ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem.
Przepis dodał użytkownik Rozaroza
Podziel się opinią
Komentarze