Żywność organiczna - zawsze lepsza od "zwykłej"?

Produkty organiczne są w sklepach nawet kilka razy droższe od tych „zwykłych”. Na czym polega ten fenomen? Co to znaczy, że dany produkt jest organiczny? I czy wszystko, co organiczne jest lepsze?

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Zgodnie z definicją, żywność organiczna to produkty wytworzone bez jakichkolwiek dodatków chemicznych w postaci pestycydów czy nawozów sztucznych, niemodyfikowane genetycznie. Ma ona takie same właściwości jak żywność ekologiczna. To jednak nie do końca jest prawda. Nawet w tak rozbudowanych rolniczo krajach, jak Wielka Brytania czy Francja, istnieją specjalne listy chemikaliów, których można używać w organicznej uprawie roślin oraz do produkcji mięsa. A jednak zwolenników żywności organicznej jest coraz więcej.

To skutek, przede wszystkim, dobrego marketingu. Nie ma co ukrywać: porównując żywność organiczną z większością tego, co znajdziemy w hipermarketach, czyli żywnością wielkoprzemysłową, zazwyczaj organiczne będzie oznaczało lepsze, a nawet znacznie lepsze. Jednak nie zawsze...

Dla wielu osób o wyborze tego lub innego produktu decyduje cena. Im niższa, tym lepiej. Są jednak i tacy, dla których wyższa cena jest gwarantem dobrej jakości, której nawet nie próbują potwierdzić czytając listę składników czy zdobywając wiedzę na temat uprawy, np. jakiegoś warzywa. Jednak w przypadku żywności ekologicznej nie jest to takie proste. Towary trafiające na półki z tzw. zdrową żywnością zawsze są droższe, bez względu na to, czy faktycznie są jakościowo lepsze od swoich odpowiedników na znajdującej się na "niższej" sklepowej półce. I tu dobra wiadomość dla tych, którzy nie mają ochoty płacić kroci tylko za etykietę z napisem "organiczny" - istnieje mnóstwo produktów dobrej jakości, nawet jeśli nie zostały wytworzone w gospodarstwie ekologicznym.

Amerykańska Agencja do spraw Żywności i Leków (FDA) stworzyła nawet listę, tak zwaną "cudowną piętnastkę", na której znajdują się warzywa i owoce, za których "organiczność" nie warto przepłacać. Oto ona:

  1. Awokado
  2. Kukurydza
  3. Ananasy
  4. Kapusta (wszelkie odmiany)
  5. Fasola
  6. Cebula
  7. Szparagi
  8. Mango
  9. Papaja
  10. Kiwi
  11. Bakłażan
  12. Melon
  13. Grejpfrut
  14. Melon kantalupa
  15. Kalafior

Te produkty uprawiane są praktycznie bez udziału pestycydów i innych szkodliwych chemikaliów. Dlatego też używanie nazwy np. "organiczny kalafior" jest w tym przypadku pewnym nadużyciem. Uprawiane nawet w dużych gospodarstwach cebule czy szparagi są równie smaczne i zdrowe, jak te z przydomowych ogródków.

Po drugiej strony barykady jest jednak taka żywność, która uprawiana organicznie zyskuje nie tylko na wartości, ale również na walorach smakowych, właściwościach zdrowotnych i kulinarnych. Kupując je, warto zwrócić uwagę na to, gdzie i w jaki sposób zostały wyprodukowane. Co je łączy? Najczęściej fakt, iż są to warzywa i owoce, których zazwyczaj nie obieramy, a to właśnie na skórce zazwyczaj gromadzą się najbardziej szkodliwe substancje. Oto lista tych produktów, które w formie „organicznej” są dla nas znacznie zdrowsze:

  1. Jabłka
  2. Brzoskwinie
  3. Nektarynki
  4. Truskawki
  5. Winogrona
  6. Seler naciowy
  7. Szpinak
  8. Papryka
  9. Ogórki
  10. Pomidory
  11. Zielony groszek
  12. Koperek
  13. Chili
  14. Jarmuż
  15. Brukselka

A co z mięsem i jajkami? W końcu nie tylko warzywa i owoce sprzedawane są jako organiczne? Tu sprawa jest trudniejsza. W tym przypadku "organiczny" oznacza, że zwierzę nie było karmione paszą z zawartością antybiotyków lub hormonów wzrostu. Jeśli nie mamy ochoty na taką żywność - nie kupujmy jej. Zazwyczaj tego typu informacje podane są na etykiecie. Producenci chętnie chwalą się "zdrowym" chowem zwierząt. Wybierając te produkty, musimy się liczyć z wyższą ceną. Jest one jednak podyktowana jakością - produkty te z całą pewnością mają korzystniejszy wpływ na zdrowie i są znacznie smaczniejsze. Dodatkowo naturalny chów oznacza nie tylko zdrowszą karmę, podawaną zwierzętom, ale także większą dbałość o jakość ich życia.

Decyzja jakie produkty wybierzemy - organiczne czy "zwykłe" - w tym wypadku nie powinna więc być podyktowana jedynie ceną, a także troską o zdrowie, przyjemność rozkoszowania się smakiem, a także o warunki w jakich hodowane są zwierzęta.

Agata Dudkiewicz/WP Kuchnia

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja