Trwa ładowanie...
d3y8a2m
oprac. Katarzyna Gileta
21-03-2022 09:49

Żurek żoliborski

Przepis

Książka Małgorzaty Caprari pomoże wzbogacić kulinarny repertuar o zupy mniej znane, nieoczywiste warianty zup tradycyjnych, zmodyfikowane przepisy na te najbardziej popularne, a także najciekawsze potrawy z polskiej kuchni regionalnej. Wszystkie smaczne, łatwe do przygotowania i godne polecenia.

d3y8a2m
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 1 duża cebula
  • 25 dag pieczarek
  • 4 szklanki esencjonalnego bulionu (najlepiej grzybowego) lub wywaru z warzyw
  • 2 szklanki żuru z butelki
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 1–2 listki laurowe
  • 1–2 ziarna ziela angielskiego
  • 2–3 ziarna pieprzu
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1–2 łyżki oliwy
  • garść posiekanej zieleniny (natki pietruszki, koperku, szczypiorku)
  • sól
Przepis
  • Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Pieczarki oczyścić, grubo poszatkować i dodać do cebuli razem z pokruszonym listkiem laurowym i lekko potłuczonymi zielem oraz pieprzem.
  • Dusić do miękkości na małym ogniu, ewentualnie podlewając 1–2 łyżkami wody. Uduszone grzyby zalać bulionem i gotować na średnim ogniu ok. 10 minut. Dolać żur i zagotować.
  • Czosnek zmiażdżyć, zetrzeć na tarce lub drobniutko posiekać, rozetrzeć z odrobiną soli i dodać do zupy razem z posiekaną zieleniną. Skontrolować smak, ewentualnie doprawić.
  • Ziemniaki posypać posiekaną zieleniną. Można też okrasić je odrobiną tłuszczu lub – dla zdecydowanych mięsożerców – podsmażonym boczkiem pokrojonym w kostkę. Pieczarki można zastąpić mieszanymi grzybami leśnymi.

Przepis pochodzi z książki "Zupy" Małgorzaty Caprari.

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Żurek żoliborski
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2
Share
d3y8a2m

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3y8a2m
d3y8a2m
d3y8a2m
d3y8a2m
Więcej tematów
d3y8a2m