Trwa ładowanie...
dc5fuyx
21-03-2022 09:49

Żurek żoliborski

Przepis

Książka Małgorzaty Caprari pomoże wzbogacić kulinarny repertuar o zupy mniej znane, nieoczywiste warianty zup tradycyjnych, zmodyfikowane przepisy na te najbardziej popularne, a także najciekawsze potrawy z polskiej kuchni regionalnej. Wszystkie smaczne, łatwe do przygotowania i godne polecenia.

dc5fuyx
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 1 duża cebula
  • 25 dag pieczarek
  • 4 szklanki esencjonalnego bulionu (najlepiej grzybowego) lub wywaru z warzyw
  • 2 szklanki żuru z butelki
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 1–2 listki laurowe
  • 1–2 ziarna ziela angielskiego
  • 2–3 ziarna pieprzu
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1–2 łyżki oliwy
  • garść posiekanej zieleniny (natki pietruszki, koperku, szczypiorku)
  • sól
Przepis
  • Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Pieczarki oczyścić, grubo poszatkować i dodać do cebuli razem z pokruszonym listkiem laurowym i lekko potłuczonymi zielem oraz pieprzem.
  • Dusić do miękkości na małym ogniu, ewentualnie podlewając 1–2 łyżkami wody. Uduszone grzyby zalać bulionem i gotować na średnim ogniu ok. 10 minut. Dolać żur i zagotować.
  • Czosnek zmiażdżyć, zetrzeć na tarce lub drobniutko posiekać, rozetrzeć z odrobiną soli i dodać do zupy razem z posiekaną zieleniną. Skontrolować smak, ewentualnie doprawić.
  • Ziemniaki posypać posiekaną zieleniną. Można też okrasić je odrobiną tłuszczu lub – dla zdecydowanych mięsożerców – podsmażonym boczkiem pokrojonym w kostkę. Pieczarki można zastąpić mieszanymi grzybami leśnymi.

Przepis pochodzi z książki "Zupy" Małgorzaty Caprari.

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Żurek żoliborski
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dc5fuyx
dc5fuyx
dc5fuyx
dc5fuyx
Więcej tematów
dc5fuyx

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj