Papryczka chili w kuchni. Pięć pysznych dań na ostro
Kuchnia bez ostrych papryczek traci bardzo wiele. Chili to nie tylko bogate źródło witaminy C, ale także innych bardzo nam potrzebnych mikroelementów. Najważniejszym składnikiem papryczek jest kapsaicyna. To właśnie jej chili zawdzięcza swoją charakterystyczną ostrość. Potrawy bogate w kapsaicynę są nie tylko pikantne, ale również rozgrzewają i przyspieszają przemianę materii. Kapsaicyna jest więc nieoceniona w dietach odchudzających, a jej rozgrzewające właściwości znakomicie pomagają nam utrzymać odpowiednią kondycję podczas zimnych dni. Oto pięć propozycji na pyszne zdania z chili w roli głównej.
Chili con carne
Ta potrawa z kuchni Tex-Mex jest coraz bardziej popularna także poza Stanami Zjednoczonymi. Produkty są proste, a efekt znakomity. Składniki: mielona wołowina, czerwona fasola z puszki, cebula, czosnek, łyżka płatków chili, czerwona papryka, pomidory w puszce, oregano, kmin rzymski, cukier, bulion, oliwa, sól, pieprz. Cebulę, czosnek i czerwoną paprykę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy warzywa, dodajemy mięso i smażymy, aż się zetnie. Dodajemy przyprawy, cukier i pomidory. Dusimy pół godziny, wrzucamy fasolę, podlewamy bulionem i dusimy, aż potrawa zgęstnieje.
Łosoś na ostro
Chili bardzo dobrze podkreśli mdławy smak łososia. Połączenie tych dwóch produktów da nam naprawdę smaczny efekt. Potrzebujemy: filety z łososia, trzy papryczki chili, jogurt, masło, sól i pieprz. Chili siekamy drobno i dodajemy do jogurtu. Solimy i pieprzymy. Miksturą smarujemy filety z łososia, pozostawiamy go na pół godziny, by się lekko zamarynował. Smażymy go na patelni grillowej na maśle. Podajemy z zieloną sałatą.
Ostra sałatka z kaszy perłowej
Sałatka z kaszy z dodatkiem chili i ziół to bardzo orzeźwiająca propozycja na obiad lub lekki lunch. Składniki: szklanka ugotowanej kaszy, dwie papryczki chili, sok z cytryny, świeży tymianek, świeży koperek, liście szałwii, ser feta, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Papryczki siekamy drobno, podobnie jak zioła. Do miski wkładamy kaszę, dorzucamy zioła, pokrojoną drobno fetę. Z soku z cytryny, oliwy, soli i pieprzu robimy winegret, wlewamy do miski, mieszamy i schładzamy sałatkę w lodówce.
Pikantny sos
Z papryczek chili bez problemu zrobimy w domu pikantny sos, który możemy dodawać do potraw z mięs czy ryb. Najlepiej nadają się do tego mięsiste papryczki, takie jak np. jalapeño. Składniki: kilogram papryczek, cebula, czosnek, miód, ocet winny, sól i pieprz. Papryczki oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek siekamy. Wrzucamy warzywa do garnka, zalewamy małą ilością wody i dusimy około pół godziny. Doprawiamy do smaku miodem, octem, solą i pieprzem i miksujemy. W lodówce taki sos możemy przechowywać nawet kilka tygodni.
Ryż z kurczakiem i chili
Ten jednogarnkowy obiad możemy przygotować w ciągu kilkunastu minut. Świetnie smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno. Potrzebujemy: ryż, pierś z kurczaka, dwie papryczki chili, cebulę, słodka papryka w proszku, olej, tymianek, sól, pieprz, bulion drobiowy. Pierś z kurczaka kroimy w paski, posypujemy solą i pieprzem, smażymy na oleju. Papryczki kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy chili i cebulę, dodajemy surowy ryż i przyprawy, wlewamy bulion i gotujemy. W połowie gotowania dodajemy kurczaka. Potrawa jest gotowa, gdy ryż wchłonie cały płyn i zmięknie.
Cudowne działanie przypraw. Zmniejszają skutki tłustej diety
Zobacz też: