Zupa minestrone. Klasyczny włoski przepis na wiosnę
Zupy jarzynowe są znane w każdym kraju świata, ale włoskie minestrone jest wyjątkowe.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 300 g ziemniaków (pokrojonych w niedużą kostkę)
- 1 łyżka masła
- 1 l bulionu drobiowego
- 200 g odcedzonej fasoli białej z puszki
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 250 g mrożonego groszku zielonego
- 200 g szparagów zielonych, pokrojonych w 2 cm kawałki
- 1 mały pęczek świeżego szpinaku (pokrojony w szerokie paski)
- 2 cebulki dymki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki startego w płatki parmezanu
- Dymkę pokrój drobno i przesmaż z czosnkiem na maśle.
- Dodaj ziemniaki i smaż chwilę razem. Dodaj pomidory i bulion. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 10 minut.
- Dodaj groszek, fasolę i gotuj kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodaj pokrojone szparagi i gotuj jeszcze 2 minuty.
- Na sam koniec do zupy dodaj rozdrobniony szpinak. Gotową zupę nalej do talerzy, posyp startym parmezanem i podawaj.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze