Trwa ładowanie...
d2anzk1
oprac. Katarzyna Gileta
07-04-2019 08:25

Zupa minestrone. Klasyczny włoski przepis na wiosnę

Przepis

Zupy jarzynowe są znane w każdym kraju świata, ale włoskie minestrone jest wyjątkowe.

d2anzk1
3.9
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 300 g ziemniaków (pokrojonych w niedużą kostkę)
  • 1 łyżka masła
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 200 g odcedzonej fasoli białej z puszki
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 250 g mrożonego groszku zielonego
  • 200 g szparagów zielonych, pokrojonych w 2 cm kawałki
  • 1 mały pęczek świeżego szpinaku (pokrojony w szerokie paski)
  • 2 cebulki dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego w płatki parmezanu
Przepis
  • Dymkę pokrój drobno i przesmaż z czosnkiem na maśle.
  • Dodaj ziemniaki i smaż chwilę razem. Dodaj pomidory i bulion. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 10 minut.
  • Dodaj groszek, fasolę i gotuj kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodaj pokrojone szparagi i gotuj jeszcze 2 minuty.
  • Na sam koniec do zupy dodaj rozdrobniony szpinak. Gotową zupę nalej do talerzy, posyp startym parmezanem i podawaj.

Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa minestrone. Klasyczny włoski przepis na wiosnę
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d2anzk1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2anzk1
d2anzk1
d2anzk1
d2anzk1
Więcej tematów
d2anzk1