Zupa krem z pieczonej dyni i cukinii

Trudno sobie wyobrazić jesienną kuchnię bez dyni czy cukinii. Możemy z nich wyczarować prawdziwe kulinarne dzieła. Jednym z nich jest aromatyczna i aksamitna zupa z dodatkiem czosnku i skórki z cytryny. Zupę podajemy z chrupiącymi grzankami. Palce lizać!

Kremowa zupa dyniowaKremowa zupa dyniowa
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 400-500 g dyni hokkaido
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-1,5 szklanki ciepłego bulionu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 średnia cukinia
  • 2 łyżki skórki otartej z cytryny

Dodatkowo:

  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • kawałek czerstwego pieczywa
  • starty parmezan

Przepis

  • Dynię myjemy, osuszamy. Odcinamy ogonek, przekrawamy na pół i usuwamy środek. Kroimy na plastry. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy dwa nieobrane ząbki czosnku, skrapiamy oliwą z oliwek, mieszamy.
  • Pieczemy średnio 15-20 minut w 180 stopni C. W tym czasie obieramy cukinię, kroimy w kostkę bez gniazd nasiennych.
  • Upieczoną dynię wkładamy do blendera, wsypujemy łyżeczkę słodkiej papryki w proszku. Miksujemy. Zagotowujemy bulion z cukinia. Miksujemy i dolewamy mus z dyni. Doprawiamy do smaku.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczywo. Mieszamy, solimy i posypujemy parmezanem.
  • Gdy chleb się zarumieni, a ser lekko rozpuści to znak, że są gotowe. Dodajemy do zupy i serwujemy.

Wybrane dla Ciebie

Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze