Zupa koperkowa z marchewkowymi pulpetami i makaronem
Zupa z mięsnymi pulpecikami to świetna propozycja na lekki, ale sycący obiad. Dzięki dużej ilości koperku zupa jest niesamowicie aromatycznie. Aż trudno poprzestać na jednej porcji. Przepis z bloga "Daylicooking"
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Rodzaj diety: |
- 500 g mięsa chudego mielonego (wykorzystałam szynkę wieprzową)
- 1 sucha bułka pszenna
- 3-4 średnie marchewki
- 1 większy pęczek koperku
- mąka do obtoczenia pulpetów
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanego drobno lubczyku
- 2 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- ulubiony makaron
- Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie dobrze odcisnąć.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce.
- Mięso połączyć z namoczoną bułką, dodać sól, pieprz i marchewkę. Dokładnie wyrobić masę, dodając ok. pół szklanki wody, aby mięso było mniej zbite. W ten sposób pulpety będą bardzo soczyste po ugotowaniu.
- W garnku zagotować ok. 2 litry wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk i odrobinę soli. Z mięsa formować okrągłe pulpety, obtaczać je w mące i wkładać do wrzącej wody. Gotować na niewielkim ogniu do miękkości pulpetów, w zależności od ich wielkości 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodać opłukany i posiekany koperek. Na końcu całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z makaronem.
Zobacz też przepis na domowe falafele
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze