Trwa ładowanie...
d3eajs4
24-04-2022 11:43

Zupa koperkowa z marchewkowymi pulpetami i makaronem

Przepis

Zupa z mięsnymi pulpecikami to świetna propozycja na lekki, ale sycący obiad. Dzięki dużej ilości koperku zupa jest niesamowicie aromatycznie. Aż trudno poprzestać na jednej porcji. Przepis z bloga "Daylicooking"

d3eajs4
1.8
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Rodzaj diety:
Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Składniki
  • 500 g mięsa chudego mielonego (wykorzystałam szynkę wieprzową)
  • 1 sucha bułka pszenna
  • 3-4 średnie marchewki
  • 1 większy pęczek koperku
  • mąka do obtoczenia pulpetów
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanego drobno lubczyku
  • 2 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • ulubiony makaron
Przepis
  • Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie dobrze odcisnąć.
  • Marchewkę obrać i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce.
  • Mięso połączyć z namoczoną bułką, dodać sól, pieprz i marchewkę. Dokładnie wyrobić masę, dodając ok. pół szklanki wody, aby mięso było mniej zbite. W ten sposób pulpety będą bardzo soczyste po ugotowaniu.
  • W garnku zagotować ok. 2 litry wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk i odrobinę soli. Z mięsa formować okrągłe pulpety, obtaczać je w mące i wkładać do wrzącej wody. Gotować na niewielkim ogniu do miękkości pulpetów, w zależności od ich wielkości 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodać opłukany i posiekany koperek. Na końcu całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z makaronem.

Zobacz też przepis na domowe falafele

  Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Zupa koperkowa z marchewkowymi pulpetami i makaronem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1
Share
d3eajs4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3eajs4
d3eajs4
d3eajs4
d3eajs4
Więcej tematów
d3eajs4