Zupa kalafiorowa z krewetkami
Choć kalafior wydaje się niepozornym warzywem, można naprawdę ciekawie wykorzystać go w kuchni. Smaczna i aromatyczna propozycja na jesienny obiad to kremowa zupa z kalafiora. Jak ją przygotować?
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- Kalafior oczyścić, usunąć liście i podzielić na małe różyczki, a następnie dokładnie umyć. Cebulę obrać i drobno posiekać.
- W dużym garnku rozpuścić połowę masła i zeszklić cebulę. Dodać kalafiora i zalać całość bulionem. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut - aż kalafior zrobi się miękki. Na koniec doprawić i dodać zahartowaną śmietanę. Zupę zblendować.
- Krewetki obrać z pancerza zostawiając ogonki. Podsmażyć na reszcie masła z każdej strony. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z krewetkami i świeżym koperkiem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze