- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 2,5 kg wołowiny bez kości
- pomidory w puszcze
- 6 średnich cebul
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 4 ziemniaki
- 2 selery
- 2 marchewki
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka majeranku
- 4 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
Przepis
Do garnka włożyć wołowinę, grubo pokrojone pomidory z puszki i cebule z powbijanymi goździkami. Wszystko zalać wodą i ugotować wywar.
Przepis
Po około dwóch godzinach wyjąć cebule i mięso, przestudzone pokroić w kostkę.
Przepis
Do gorącego wywaru ponownie włożyć mięso i cebulę, dodać pokrojone ziemniaki, selery i marchewki oraz przyprawy. Gotować 45 minut, następnie dodać kaszę i gotować kolejny kwadrans, do miękkości. Nałożyć do miseczek i posypać posiekaną pietruszką.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl