Zupa grochowa na wędzonce. Zawiesista i aromatyczna

Zupa grochowa to jedna z klasycznych polskich zup. Kojarzy się przede wszystkim z kuchnią wojskową. Nic dziwnego, nic tak nie krzepi i rozgrzewa, jak talerz gęstej i aromatycznej grochówki na solidnym kawałku wędzonki.

Zupa grochowa na wędzonce. Zawiesista i aromatycznaZupa grochowa na wędzonce. Zawiesista i aromatyczna
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • włoszczyzna - 1 pęczek
  • ziemniaki - 5 szt.
  • kości (najlepiej wędzone lub boczek wędzony)- 300 g
  • wegeta - 4 łyżki
  • groch łuskany połówki - 2 szklanki
  • kiełbasa zwyczajna lub śląska - 4 szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • cebula - 2 szt.
  • majeranek, pieprz mielony, papryka słodka - po szczypcie
  • ziele angielskie - 8 kulek
  • liść laurowy - 4 listki

Przepis

  • Do garnka 10 litrowego wlewamy wodę do 3/4 objętości, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, kości (lub boczek wędzony), obrany i posiekany czosnek i ustawiamy średni ogień.
  • Włoszczyznę myjemy i obieramy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do zupy.
  • Cebulę obieramy, kroimy w kostkę smażymy na patelni na złoty kolor i wrzucamy do wywaru.
  • Podczas gotowania wywaru powstanie osad, szara piana jest to ścinające się białko z kości, należy je delikatnie zebrać.
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy zimną wodą. Kiełbasę kroimy w półksiężyce, odkładamy na talerz.
  • Gdy warzywa będą miękkie, wyciągamy je na talerz, kości też wyciągamy (kości możemy obrać z mięsa za pomocą łyżeczki, mięso dodajemy do wywaru).
  • Groch wsypujemy do sitka i płuczemy, aby usunąć z niego ewentualne zabrudzenia. Umyty groch wsypujemy do garnka i gotujemy do miękkości.
  • Kiełbasę wrzucamy również do garnka. Do całości dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości.
  • Marchew, seler, pietruszkę kroimy w kostkę i przekładamy do miski (warzywa te dodajemy na samym końcu, by się nie rozgotowały).
  • Gdy groch i ziemniaki będą miękkie, dodajemy pozostałe warzywa.
  • Doprawiamy zupę wegetą (jak jest mało słona) i papryką słodką (papryka nadaje kolor zupie i polepsza jej smak). Podajemy ze świeżymi bułeczkami.
Wybrane dla Ciebie
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀