Trwa ładowanie...
d1azn1d
22-11-2020 13:13

Zupa grochowa na wędzonce. Zawiesista i aromatyczna

Przepis

Zupa grochowa to jedna z klasycznych polskich zup. Kojarzy się przede wszystkim z kuchnią wojskową. Nic dziwnego, nic tak nie krzepi i rozgrzewa, jak talerz gęstej i aromatycznej grochówki na solidnym kawałku wędzonki.

d1azn1d
4.9
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • włoszczyzna - 1 pęczek
  • ziemniaki - 5 szt.
  • kości (najlepiej wędzone lub boczek wędzony)- 300 g
  • wegeta - 4 łyżki
  • groch łuskany połówki - 2 szklanki
  • kiełbasa zwyczajna lub śląska - 4 szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • cebula - 2 szt.
  • majeranek, pieprz mielony, papryka słodka - po szczypcie
  • ziele angielskie - 8 kulek
  • liść laurowy - 4 listki
Przepis
  • Do garnka 10 litrowego wlewamy wodę do 3/4 objętości, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, kości (lub boczek wędzony), obrany i posiekany czosnek i ustawiamy średni ogień.
  • Włoszczyznę myjemy i obieramy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do zupy.
  • Cebulę obieramy, kroimy w kostkę smażymy na patelni na złoty kolor i wrzucamy do wywaru.
  • Podczas gotowania wywaru powstanie osad, szara piana jest to ścinające się białko z kości, należy je delikatnie zebrać.
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy zimną wodą. Kiełbasę kroimy w półksiężyce, odkładamy na talerz.
  • Gdy warzywa będą miękkie, wyciągamy je na talerz, kości też wyciągamy (kości możemy obrać z mięsa za pomocą łyżeczki, mięso dodajemy do wywaru).
  • Groch wsypujemy do sitka i płuczemy, aby usunąć z niego ewentualne zabrudzenia. Umyty groch wsypujemy do garnka i gotujemy do miękkości.
  • Kiełbasę wrzucamy również do garnka. Do całości dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości.
  • Marchew, seler, pietruszkę kroimy w kostkę i przekładamy do miski (warzywa te dodajemy na samym końcu, by się nie rozgotowały).
  • Gdy groch i ziemniaki będą miękkie, dodajemy pozostałe warzywa.
  • Doprawiamy zupę wegetą (jak jest mało słona) i papryką słodką (papryka nadaje kolor zupie i polepsza jej smak). Podajemy ze świeżymi bułeczkami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa grochowa na wędzonce. Zawiesista i aromatyczna
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
7

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1azn1d
d1azn1d
d1azn1d
d1azn1d
Więcej tematów
d1azn1d

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj