Trwa ładowanie...

Kotlety schabowe Magdy Gessler. Genialny przepis!

Kotlet schabowy z kością to jedna z polecanych potraw przez Magdę Gessler. Słynna restauratorka włączyła ten przysmak w menu kilku lokalu po "Kuchenny rewolucjach". Smażyła go m.in. w "Babim dole" na Kaszubach i "Obiady domowe po jabłonką".

Kotlet schabowy to zdecydowanie król polskiej kuchni tradycyjnejKotlet schabowy to zdecydowanie król polskiej kuchni tradycyjnejŹródło: 123RF
davuvrz
davuvrz

Sekret smaku to odpowiednio wybrane mięso. Wieprzowina na kotlet schabowy powinna być matowa, z widoczną warstwą tłuszczu, a w środku zawierać włókna. Tłuszcz w trakcie smażenia wytapia się, a dzięki czemu schabowy zyska wyjątkową soczystość. Ponadto wieprzowinę moczy się przed smażeniem w mleku z dodatkiem cebuli lub marynuje w cebuli. Ważne, aby mięso smażyć na smalcu, a nie na oleju.

Kotlet schabowy według Magdy Gessler - przepis

Składniki:

  • 500 g schabu
  • 500 ml mleka
  • 2 cebule
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 2 jajka zmieszane z 2 łyżkami wody
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • smalec do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Schab umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na 4 kotlety.
  2. Mięso rozbij tłuczkiem. Najlepszy będzie drewniany, ponieważ nie uszkodzi włókiem mięsa.
  3. Cebulę pokój w piórka.
  4. Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu ułóż cebulę, posyp rozmarynem i zalej mlekiem. Przykryj i wstaw do lodówki na ok. 3 godziny.
  5. Wyciągnij mięso z zalewy i osusz dokładnie papierowym ręcznikiem.
  6. Kotlety dopraw z każdej strony solą i pieprzem.
  7. Każdy kotlet obtocz w mące, następnie w wymieszanym jajku i na końcu w bułce tartej.
  8. Na patelni rozgrzewamy smalec. Kotlety smażmy z obu stron do momentu, aż będą złociste.

Kotlety pożarskie krok po kroku

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
davuvrz
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
davuvrz
Więcej tematów