Kotlety schabowe Magdy Gessler. Genialny przepis!

Kotlet schabowy z kością to jedna z polecanych potraw przez Magdę Gessler. Słynna restauratorka włączyła ten przysmak w menu kilku lokalu po "Kuchenny rewolucjach". Smażyła go m.in. w "Babim dole" na Kaszubach i "Obiady domowe po jabłonką".

SchabowyKotlet schabowy to zdecydowanie król polskiej kuchni tradycyjnej
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Sekret smaku to odpowiednio wybrane mięso. Wieprzowina na kotlet schabowy powinna być matowa, z widoczną warstwą tłuszczu, a w środku zawierać włókna. Tłuszcz w trakcie smażenia wytapia się, a dzięki czemu schabowy zyska wyjątkową soczystość. Ponadto wieprzowinę moczy się przed smażeniem w mleku z dodatkiem cebuli lub marynuje w cebuli. Ważne, aby mięso smażyć na smalcu, a nie na oleju.

Kotlet schabowy według Magdy Gessler - przepis

Składniki:

  • 500 g schabu
  • 500 ml mleka
  • 2 cebule
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 2 jajka zmieszane z 2 łyżkami wody
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • smalec do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Schab umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na 4 kotlety.
  2. Mięso rozbij tłuczkiem. Najlepszy będzie drewniany, ponieważ nie uszkodzi włókiem mięsa.
  3. Cebulę pokój w piórka.
  4. Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu ułóż cebulę, posyp rozmarynem i zalej mlekiem. Przykryj i wstaw do lodówki na ok. 3 godziny.
  5. Wyciągnij mięso z zalewy i osusz dokładnie papierowym ręcznikiem.
  6. Kotlety dopraw z każdej strony solą i pieprzem.
  7. Każdy kotlet obtocz w mące, następnie w wymieszanym jajku i na końcu w bułce tartej.
  8. Na patelni rozgrzewamy smalec. Kotlety smażmy z obu stron do momentu, aż będą złociste.

Kotlety pożarskie krok po kroku

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm