Złoto - E175

Złoto kojarzy nam się z przepychem, bogactwem i historią o królu Midasie. Nie wszyscy jednak wiedzą, że ten pierwiastek chemiczny jest wykorzystywany również w stomatologii, elektronice i... przemyśle spożywczym. Zauważyliście kiedyś groźnie wyglądający związek E175 w składzie Waszej ulubionej czekoladki? To właśnie całkowicie bezpieczne dla naszego organizmu złoto.

Złoto - E175
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Czym wyróżnia się E175?

E175 to związek chemiczny widniejący na „Liście E” w grupie barwników. Został on dopuszczony do użycia w krajach Unii Europejskiej. Złoto znamy jako pierwiastek chemiczny z grupy metali. Jest ciężką i miękką substancją. Złoto w czystej postaci nie utlenia się w powietrzu i wodzie.

Działanie

Dodawanie E175 np. do dekoracji tort i ciast zmienia substancję w „płynne złoto”. Oprócz zmiany barwy, złoto nie wpływa znacząco na dany produkt spożywczy. Smak i zapach pozostają bez zmian.

Zastosowanie

Złoto w produkcji spożywczej wykorzystywane jest pod postacią złota płatkowego, plasterków lub złotego pyłu. Jest dodawane w cukiernictwie do zdobień ciast, tortów i innego typu słodyczy. Ten barwnik metaliczny pochodzenia naturalnego jest dodawany również do barwienia likierów.

E175 stosuje się także w jubilerstwie, przy wybijaniu monet, w sztuce (np. przy zdobieniach ołtarzy czy obrazów). Złoto ma swoje zastosowanie również w stomatologii i elektronice. Ze względu na wysoką cenę tego pierwiastka, w przemyśle spożywczym wykorzystywany jest bardzo rzadko.

W jakich produktach znajdziemy złoto?

• zdobienia tortów i różnego rodzaju ciast,
• likiery,
słodycze,
• dekoracyjne elementy czekolad.

Skutki uboczne

Stosowanie złota w produktach spożywczych nie wpływa negatywnie na nasz organizm. Jedynym skutkiem ubocznym, jaki może wywołać E175, jest reakcja alergiczna. Barwnik jest także neurotoksyczny, co oznacza, że stosowany w większych dawkach wpływa na neurony.

Czym jest Goldwasser?

To wykonywany tradycyjnie w Gdańsku likier ziołowy. W jego składzie znajdziemy właśnie E175. Nie jest to jedyny alkohol, który zawiera cząsteczki złota. Ceny innych napojów wahają się w granicach kilku tysięcy dolarów.

Ciekawostki o E175

Złoto stosuje się również w kosmetyce, szczególnie w kremach. Wykazuje cechy nawilżające, spowalnia także proces starzenia się skóry. Regeneruje skórę i przygotowuje ją do dalszych zabiegów pielęgnacyjnych.

Magdalena Bury

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów