Złoto - E175
Złoto kojarzy nam się z przepychem, bogactwem i historią o królu Midasie. Nie wszyscy jednak wiedzą, że ten pierwiastek chemiczny jest wykorzystywany również w stomatologii, elektronice i... przemyśle spożywczym. Zauważyliście kiedyś groźnie wyglądający związek E175 w składzie Waszej ulubionej czekoladki? To właśnie całkowicie bezpieczne dla naszego organizmu złoto.
Czym wyróżnia się E175?
E175 to związek chemiczny widniejący na „Liście E” w grupie barwników. Został on dopuszczony do użycia w krajach Unii Europejskiej. Złoto znamy jako pierwiastek chemiczny z grupy metali. Jest ciężką i miękką substancją. Złoto w czystej postaci nie utlenia się w powietrzu i wodzie.
Działanie
Dodawanie E175 np. do dekoracji tort i ciast zmienia substancję w „płynne złoto”. Oprócz zmiany barwy, złoto nie wpływa znacząco na dany produkt spożywczy. Smak i zapach pozostają bez zmian.
Zastosowanie
Złoto w produkcji spożywczej wykorzystywane jest pod postacią złota płatkowego, plasterków lub złotego pyłu. Jest dodawane w cukiernictwie do zdobień ciast, tortów i innego typu słodyczy. Ten barwnik metaliczny pochodzenia naturalnego jest dodawany również do barwienia likierów.
E175 stosuje się także w jubilerstwie, przy wybijaniu monet, w sztuce (np. przy zdobieniach ołtarzy czy obrazów). Złoto ma swoje zastosowanie również w stomatologii i elektronice. Ze względu na wysoką cenę tego pierwiastka, w przemyśle spożywczym wykorzystywany jest bardzo rzadko.
W jakich produktach znajdziemy złoto?
Skutki uboczne
Stosowanie złota w produktach spożywczych nie wpływa negatywnie na nasz organizm. Jedynym skutkiem ubocznym, jaki może wywołać E175, jest reakcja alergiczna. Barwnik jest także neurotoksyczny, co oznacza, że stosowany w większych dawkach wpływa na neurony.
Czym jest Goldwasser?
To wykonywany tradycyjnie w Gdańsku likier ziołowy. W jego składzie znajdziemy właśnie E175. Nie jest to jedyny alkohol, który zawiera cząsteczki złota. Ceny innych napojów wahają się w granicach kilku tysięcy dolarów.
Ciekawostki o E175
Złoto stosuje się również w kosmetyce, szczególnie w kremach. Wykazuje cechy nawilżające, spowalnia także proces starzenia się skóry. Regeneruje skórę i przygotowuje ją do dalszych zabiegów pielęgnacyjnych.
Magdalena Bury