Żeberka pieczone z pieczarkami. Porcja dla prawdziwych głodomorów
Aromatyczne żeberka z dodatkiem pieczarek w pysznym sosie. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Żeberka myję, osuszam, kroję na mniejsze kawałki. Doprawiam solą oraz papryką. Mięso układam w woreczku do pieczenia, przekładam na blaszkę i piekę w rozgrzanym piekarniku 45 minut w 180 st. C. Po upieczeniu żeberka układam w naczyniu, a sos z pieczenia odstawiam na bok.
- Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję pokrojone pieczarki w plasterki. Doprawiam pieprzem oraz solą.
- Papryczkę chili oczyszczam z nasion, kroję drobno, przekładam do grzybów. Następnie wlewam sos z pieczenia mięsa, sos sojowy, koncentrat pomidorowy i zagęszczam sos mąką rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotuję i sosem z grzybami polewam mięso.
- Danie podaję z surówką i ziemniakami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl