WP

Zdrowsze ciasteczka z galaretką. Proste i bajecznie smaczne - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie www.malacukierenka.pl
Podziel się

Ciasteczka z galaretką oplane pyszną czekoladą to doskonała propozycja na coś słodkiego do kawy lub herbaty. Wykonanie jest naprawdę proste. Sprawdzony przepis od "Mała Cukierenka".

Składniki

Ciasto:

  • 110 g mąki ryżowej
  • 50 g zmielonych migdałów
  • szczypta soli
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 3 łyżki syropu z agawy lub klonowego
  • 4-5 łyżek mleka migdałowego lub sojowego (może być również krowie)

Galaretka pomarańczowa:

  • 180 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 1 łyżka syropu z agawy lub klonowego
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczowej
  • 3/4 łyżeczki agar – agar

Dodatkowo:

  • 120-150 g gorzkiej czekolady (wegańskiej)
  • 1-2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
WP
Przepis

Blaszkę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć folią spożywczą. Wszystkie składniki na galaretkę przełożyć do rondelka, dokładnie wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i galaretkę wlać do przygotowanej blaszki, odstawić do ostygnięcia. Ostygniętą galaretkę wstawić do lodówki na około 1-2 godziny, aż stężeje. Formę na muffiny wysmarować olejem kokosowym. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i wymieszać. Powstanie dość wilgotne ciasto.
Ciasto przełożyć do formy na muffiny, w każde wgłębienie wkładać po około 1 sporej łyżce ciasta, wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra – dół przez około 10-12 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki. Stężałą galaretkę wyjąć z blaszki i powycinać z niej okręgi, o trochę mniejszej średnicy niż upieczone spody. Można wycinać foremkami do ciastek lub kieliszkiem. Pomarańczową galaretkę kłaść na upieczonych spodach (mnie zostało trochę galaretki i kładłam nawet po dwa krążki galaretki na jedno ciastko). Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce. Dodać 1 łyżkę roztopionego oleju kokosowego, wymieszać i wstawić na chwilę do mikrofalówki. Jak polewa będzie gęsta, dodać jeszcze trochę oleju kokosowego. Gotową polewą udekorować ciastka (polewa ma dokładnie przykryć każde ciasteczko). Ciastka odstawiamy, aż polewa stężeje.
Zobacz także: piwne ciastko czekoladowe z kremem orzechowym

Polecamy wideo "Małej Cukierenki": chrupiące ciasto z nutellą

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP