Zdrowe odżywianie

Na temat zdrowego odżywiania się funkcjonuje wiele mitów i często sprzecznych ze sobą teorii. Wiele osób też wymyśla swoje własne diety, mające na celu troskę o zdrowie bądź zrzucenie zbędnych kilogramów. Największy jednak problem i frustracja pojawiają się wtedy, gdy mimo starań i przestrzegania różnych zasad, torturowania się dietami, głodówkami, ani nie chudniemy, ani nie czujemy się lepiej. Przyczyna tkwi w nieumiejętnym stosowaniu diet i złym sposobie odżywiania się.

Zdrowe odżywianie
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Na temat zdrowego odżywiania się funkcjonuje wiele mitów i często sprzecznych ze sobą teorii. Wiele osób też wymyśla swoje własne diety, mające na celu troskę o zdrowie bądź zrzucenie zbędnych kilogramów. Największy jednak problem i frustracja pojawiają się wtedy, gdy mimo starań i przestrzegania różnych zasad, torturowania się dietami, głodówkami ani nie chudniemy, ani nie czujemy się lepiej. Przyczyna tkwi w nieumiejętnym stosowaniu diet i złym sposobie odżywiania się.

Dla większości osób dbających o linię najważniejsza jest liczba spożywanych kalorii. Analizują oni kalorie zawarte w każdym kęsie, dodają, odejmują, jednak efektu ciągle brak. W czym tkwi więc problem? Lekarze, gdy mowa o zdrowym odżywianiu się, mówią jednogłośnie – podstawa to regularne, systematyczne odżywianie się. Nie tylko jest to czynnik warunkujący nasze zdrowie, ale również jest to bardzo ważne dla naszej linii.

Lekceważenie regularnych posiłków

Wielu osobom wydaje się, że jeśli rano wypije kawę, w pracy niczego nie zje, bo nie ma czasu, bo stres zabija apetyt i spory, ale przecież jedyny posiłek zje wieczorem, to przecież bardzo dobrze wpłynie na naszą linię. Nic bardziej mylnego. Nieregularne przerwy między posiłkami, spożywanie jednego wielkiego posiłku zamiast kilku małych, zaburza pracę naszego organizmu, wprowadza chaos w naturalnym procesie przemiany materii – nasz organizm magazynuje tkankę tłuszczową, jeśli nie zostają mu dostarczone w odpowiednich porach pokarmy.

Schemat pracy naszego organizmu jest prosty – jeśli po długiej przerwie zjemy posiłek, jelito cienkie intensywnie wchłania tłuszcz i glukozę a w konsekwencji trzustka produkuje dużo insuliny – ten hormon powoduje, że uaktywniają się enzymy produkujące i magazynujące kwasy tłuszczowe. Część z nich zatrzymuje się w tkance tłuszczowej a część w wątrobie – w efekcie wątroba wolniej rozkłada insulinę i hamuje rozpad tkanki tłuszczowej.

Groźne konsekwencje

Ze złego odżywiania, zbyt małej liczby posiłków spożywanych nieregularnie nie tylko rodzi się otyłość i skoki wagi, ale też wiele innych chorób. Zaburzona zostaje praca naszych hormonów, źle funkcjonuje wątroba. Wzrasta też ryzyko zachorowania na miażdżycę oraz cukrzycę. Jeśli chcemy stosować dietę, róbmy to rozsądnie, przewidując ewentualne konsekwencje oraz zastanówmy się, czy dieta ta naprawdę ma szansę spowodować obniżenie masy naszego ciała.

Żeby nasza dieta była skuteczna i do tego zdrowa dla naszego organizmu, zawsze musimy pilnować najważniejszej reguły odżywiania – czyli regularności. Idealne dla naszego zdrowia jest systematyczne spożywanie 4-5 posiłków dziennie. Ważne jest też to, by ich godziny były stałe i by oczywiście dzień zaczynać od pożywnego śniadania.

Jedzenie w pracy

W Polsce w niewielu firmach można spotkać się w przerwami na lunch w godzinach południowych, stąd też trudno czasem wyznaczyć sobie regularne pory spożywania posiłków. Jednak jeśli nie mamy godzinnych przerw na obiad, musimy zatem wygospodarować kilkanaście minut w ciągu dnia, by zjeść owoce czy jogurt na drugie śniadanie.

Sałatkę czy też zrobione z domu kanapki można zjeść wczesnym popołudniem. W zależności o której kończymy pracę, w domu jemy obiadokolację bądź obiad a następnie lekką kolację. Nie objadajmy się na chwilę przed położeniem się spać.

Jeśli w ciągu dnia nie spożywaliśmy żadnego posiłku, przyjedziemy do domu, minie nam stres, zwiększy się apetyt, będziemy bardzo szybko jeść i nasz organizm będzie miał trudności z prawidłowym przyjęciem pokarmów. Naszego organizmu nie da się oszukać. Tym regularniej jemy, tym lepiej on pracuje a w konsekwencji tym łatwiej dbać nam o zdrowie oraz smukłą sylwetkę.

Ola Berezecka

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia