Proste przepisy
Na Dzień Dziecka warto naszym milusińskim przygotować coś słodkiego. Jeśli jednak dbamy o ich zdrowie, ograniczmy cukier. Wiele deserów zrobimy bez potrzeby przesładzania, nie tracąc nic z ich smaku. Oto kilka naszych propozycji.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Serniczki z jagodami
Chudy twarożek i owoce to podstawa znakomitego sernika na zimno. Potrzebujemy: dwie kostki mielonego twarogu, kilka łyżek miodu, cytrynę, żelatynę, mleko, pół kilograma jagód lub borówek amerykańskich. Ser łączymy w dużej misce z miodem, sokiem z cytryny i startą skórką z cytryny. Osobno namaczamy żelatynę w mleku, a gdy się rozpuści, dodajemy do sera. Połowę jagód miksujemy i dodajemy do sera. Delikatnie łączymy masę z całymi jagodami. Masę wlewamy do małych miseczek i wstawiamy do lodówki.
Ciasto z fasoli
Zamiast mąki, możemy użyć do przygotowania ciasta nasion strączkowych. Dzięki temu ciasto będzie zdrowe i w dodatku bardziej wilgotne. Składniki: szklanka białej fasoli, szklanka mąki razowej, kilka łyżek oleju kokosowego, szklanka wiórków kokosowych, szklanka mleka, kilka łyżek kakao, dwa jajka, kilka łyżek miodu, szczypta soli. Fasolę gotujemy w nieosolonej wodzie do miękkości. Miksujemy ją bardzo dokładnie, łączymy z pozostałymi składnikami i bardzo dokładnie mieszamy. Blachę do pieczenia smarujemy olejem kokosowym, wylewamy ciasto i pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.
Sałatka owocowa
Owoce same w sobie są świetnym deserem, ale o wiele chętniej dzieci zjedzą pyszną sałatkę owocową. Do jej przygotowania potrzebujemy ulubionych owoców, mogą to być np.: jabłka, banany, maliny, borówki amerykańskie i truskawki. Świetnie nadają się także kiwi i melony. Owoce kroimy na dość duże kawałki, zalewamy je sokiem z cytryny wymieszanym z miodem. Sałatkę posypujemy uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi i startą gorzką czekoladą. Schładzamy w lodówce i podajemy.
Czekolada domowa
Czekolada to przysmak dla każdego, dla dzieci w szczególności. Nie bójmy się zrobić jej w domu – to nie jest wcale trudne. Potrzebne nam będą: pół szklanki gorzkiego kakao, pół szklanki oleju kokosowego, szklanka posiekanych bardzo drobno daktyli, kilka migdałów, orzechów włoskich i orzechów laskowych. Orzechy i migdały siekamy drobno. Olej podgrzewamy i rozpuszczamy w nim kakao. Mieszamy, dorzucamy daktyle i orzechy. Masę wylewamy do małej foremki, schładzamy i gotowe.
Lody truskawkowe
Lody na ciepło? A dlaczego nie! Smakują one wybornie nawet w gorący dzień, bo zawierają owoce, schładzające organizm. Składnikami naszych lodów są: kilogram truskawek, jeden upieczony burak, szklanka płatków ryżowych, pół szklanki słodkiej śmietanki, garść rodzynek. Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie i miksujemy. Buraka ścieramy na tarce, truskawki siekamy drobno. Wszystkie składniki łączymy z namoczonymi w śmietance płatkami ryżowymi i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Łyżką do lodów formujemy kulki i podajemy z krakersami i bitą śmietaną.