Zaskakujące smaki Brazylii

Pierwsze skojarzenia to caipirinha, którą w Brazylii piją dosłownie wszyscy, i zrobiona z kukurydzy, fasoli, ryżu i mięsa feijolada. O tym, że brazylijskie smaki potrafią znacznie bardziej zaskoczyć, przekonuje nas Klaudyna Fudala z portalu Wakacje.pl.

Zaskakujące smaki Brazylii
Źródło zdjęć: © 123RF
SKOMENTUJ

W podróży po Brazylii nie sposób nie natknąć się na dziesiątki restauracji serwujących dania mięsne, które popijemy kultową caipirinhą – drinkiem przygotowanym na bazie Cachacy, czyli alkoholu z trzciny cukrowej. Lekki drink daje bardzo potrzebne w brazylijskim klimacie orzeźwienie i świetnie komponuje się z większością potraw. Niemal na każdym rogu Rio de Janeiro można spotkać niewielkie drink bary, serwujące napoje bezalkoholowe na bazie świeżych owoców. Kultowy jest sok z acai, konsystencją przypominający bardziej gęsty mus z lodem niż sok. Polecają go wszyscy sprzedawcy i mieszkańcy Rio jako remedium na gorąco i brak witamin. Jednak to nie drinki i owoce najbardziej zaskakują Europejczyków, jak przekonuje Fudala z portalu Wakacje.pl.

Słonina do popcornu? Czemu nie!

- Jadłam i muszę powiedzieć, że nie jest to moja ulubiona przekąska. Mieszkańcy faweli zajadali się na potęgę – wspomina rzeczniczka Wakacje.pl, która tę nietypową przekąskę smakowała na jednej z ulic Rio, przyglądając się próbie jednej ze szkół tańca przygotowującej się do karnawału. Niecodzienna potrawa stała się idealnym dopełnieniem niecodziennej atrakcji. Taki popcorn kupimy od mobilnych sprzedawców, ale częściej w mniej turystycznych miejscach. Na dole papierowego stożka, który staje się naszym naczyniem, znajdziemy kawałki słoniny. Kolejna warstwa to popcorn, ale na wierzchu czeka nas kolejne zaskoczenie – zamiast "wisienki na torcie" znajdziemy "karmel na popcornie". Warto spróbować chociaż raz.

Zobacz także: Co sekundę na wysypisko trafia ciężarówka ubrań. Mania zakupów przerasta ludzi

Pożywne przekąski na podróż

Kolejne zaskoczenie w drodze do miasteczka Buzios to zupa rybna, która z pozoru wyglądała jak ta, którą zamówimy w każdym barze nad Bałtykiem. Pierwsza łyżka i…słodycz o konsystencji banana? Otóż to najprawdziwszy banan towarzyszący kawałkom ryb i wyraźnej nucie curry. Nasza rozmówczyni wspomina ją z uśmiechem na twarzy. – Ta zupa jest genialna. To kolejne zaskakujące połączenie, którego doświadczyłam w Brazylii. Dla miłośników kuchennych eksperymentów to pozycja obowiązkowa!

Podróżując po Brazylii pokonujemy ogromne odległości, dlatego na przejazd autokarem czy wewnętrzy przelot dobrze jest zaopatrzyć się w pożywne przekąski. Sprawdzą się suszone na słońcu lub peklowane w soli mięsa, np. jagnięcina czy wołowina. To przysmak kowbojów południa, który warto wpisać na kulinarną listę. Do tego drożdżowe bułeczki zwane salgados (tak w Brazylii nazywają się bułki na słono), wypełnione po brzegi nadzieniem mięsnym, serowym czy warzywnym. Wyglądem przypominają nasze paszteciki albo pierogi.

Owocowy kotlet raz!

Warto spróbować też owocu, który rośnie niemal na wyciągnięcie ręki nawet w brazylijskich miastach. Przypominający kształtem bochen zielony chlebowiec jest nie tylko smaczną przekąską (o obraniu jadalne są owoce i nasiona), ale też doskonałym zamiennikiem mięsa dla wegetarian i wegan. Doskonale smakuje jako słodki owoc, ale też jako…panierowany kotlet!

Czy woda może być zaskakująca? Oczywiście! Nie tyle sam płyn, co butelkowana woda mineralna, którą o dziwo można zabrać na pokład samolotów na lotach wewnętrznych, nawet jeśli jest otwarta. Warto o tym pamiętać, zanim wyrzucimy plastikową butelkę z zawartością do lotniskowego kosza. To właśnie takie małe uprzejmości sprawiają, że Brazylijczyków z ich wspaniałą kuchnią zapamiętuje się na długo.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka