Trwa ładowanie...
ycipk-3vi4l9
kuchenne nowości

Zaskakujące smaki Brazylii

Pierwsze skojarzenia to caipirinha, którą w Brazylii piją dosłownie wszyscy, i zrobiona z kukurydzy, fasoli, ryżu i mięsa feijolada. O tym, że brazylijskie smaki potrafią znacznie bardziej zaskoczyć, przekonuje nas Klaudyna Fudala z portalu Wakacje.pl.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Jedzenie z Brazylii
Jedzenie z Brazylii (123RF)
ycipk-3vi4l9

W podróży po Brazylii nie sposób nie natknąć się na dziesiątki restauracji serwujących dania mięsne, które popijemy kultową caipirinhą – drinkiem przygotowanym na bazie Cachacy, czyli alkoholu z trzciny cukrowej. Lekki drink daje bardzo potrzebne w brazylijskim klimacie orzeźwienie i świetnie komponuje się z większością potraw. Niemal na każdym rogu Rio de Janeiro można spotkać niewielkie drink bary, serwujące napoje bezalkoholowe na bazie świeżych owoców. Kultowy jest sok z acai, konsystencją przypominający bardziej gęsty mus z lodem niż sok. Polecają go wszyscy sprzedawcy i mieszkańcy Rio jako remedium na gorąco i brak witamin. Jednak to nie drinki i owoce najbardziej zaskakują Europejczyków, jak przekonuje Fudala z portalu Wakacje.pl.

Słonina do popcornu? Czemu nie!

ycipk-3vi4l9

- Jadłam i muszę powiedzieć, że nie jest to moja ulubiona przekąska. Mieszkańcy faweli zajadali się na potęgę – wspomina rzeczniczka Wakacje.pl, która tę nietypową przekąskę smakowała na jednej z ulic Rio, przyglądając się próbie jednej ze szkół tańca przygotowującej się do karnawału. Niecodzienna potrawa stała się idealnym dopełnieniem niecodziennej atrakcji. Taki popcorn kupimy od mobilnych sprzedawców, ale częściej w mniej turystycznych miejscach. Na dole papierowego stożka, który staje się naszym naczyniem, znajdziemy kawałki słoniny. Kolejna warstwa to popcorn, ale na wierzchu czeka nas kolejne zaskoczenie – zamiast "wisienki na torcie" znajdziemy "karmel na popcornie". Warto spróbować chociaż raz.

Zobacz także: Co sekundę na wysypisko trafia ciężarówka ubrań. Mania zakupów przerasta ludzi

Pożywne przekąski na podróż

ycipk-3vi4l9

Kolejne zaskoczenie w drodze do miasteczka Buzios to zupa rybna, która z pozoru wyglądała jak ta, którą zamówimy w każdym barze nad Bałtykiem. Pierwsza łyżka i…słodycz o konsystencji banana? Otóż to najprawdziwszy banan towarzyszący kawałkom ryb i wyraźnej nucie curry. Nasza rozmówczyni wspomina ją z uśmiechem na twarzy. – Ta zupa jest genialna. To kolejne zaskakujące połączenie, którego doświadczyłam w Brazylii. Dla miłośników kuchennych eksperymentów to pozycja obowiązkowa!

Podróżując po Brazylii pokonujemy ogromne odległości, dlatego na przejazd autokarem czy wewnętrzy przelot dobrze jest zaopatrzyć się w pożywne przekąski. Sprawdzą się suszone na słońcu lub peklowane w soli mięsa, np. jagnięcina czy wołowina. To przysmak kowbojów południa, który warto wpisać na kulinarną listę. Do tego drożdżowe bułeczki zwane salgados (tak w Brazylii nazywają się bułki na słono), wypełnione po brzegi nadzieniem mięsnym, serowym czy warzywnym. Wyglądem przypominają nasze paszteciki albo pierogi.

Owocowy kotlet raz!

ycipk-3vi4l9

Warto spróbować też owocu, który rośnie niemal na wyciągnięcie ręki nawet w brazylijskich miastach. Przypominający kształtem bochen zielony chlebowiec jest nie tylko smaczną przekąską (o obraniu jadalne są owoce i nasiona), ale też doskonałym zamiennikiem mięsa dla wegetarian i wegan. Doskonale smakuje jako słodki owoc, ale też jako…panierowany kotlet!

Czy woda może być zaskakująca? Oczywiście! Nie tyle sam płyn, co butelkowana woda mineralna, którą o dziwo można zabrać na pokład samolotów na lotach wewnętrznych, nawet jeśli jest otwarta. Warto o tym pamiętać, zanim wyrzucimy plastikową butelkę z zawartością do lotniskowego kosza. To właśnie takie małe uprzejmości sprawiają, że Brazylijczyków z ich wspaniałą kuchnią zapamiętuje się na długo.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polub WP Kuchnia
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-3vi4l9

ycipk-3vi4l9
ycipk-3vi4l9