Zaskakujące smaki Brazylii

Pierwsze skojarzenia to caipirinha, którą w Brazylii piją dosłownie wszyscy, i zrobiona z kukurydzy, fasoli, ryżu i mięsa feijolada. O tym, że brazylijskie smaki potrafią znacznie bardziej zaskoczyć, przekonuje nas Klaudyna Fudala z portalu Wakacje.pl.

Jedzenie z Brazylii
Źródło zdjęć: © 123RF

W podróży po Brazylii nie sposób nie natknąć się na dziesiątki restauracji serwujących dania mięsne, które popijemy kultową caipirinhą – drinkiem przygotowanym na bazie Cachacy, czyli alkoholu z trzciny cukrowej. Lekki drink daje bardzo potrzebne w brazylijskim klimacie orzeźwienie i świetnie komponuje się z większością potraw. Niemal na każdym rogu Rio de Janeiro można spotkać niewielkie drink bary, serwujące napoje bezalkoholowe na bazie świeżych owoców. Kultowy jest sok z acai, konsystencją przypominający bardziej gęsty mus z lodem niż sok. Polecają go wszyscy sprzedawcy i mieszkańcy Rio jako remedium na gorąco i brak witamin. Jednak to nie drinki i owoce najbardziej zaskakują Europejczyków, jak przekonuje Fudala z portalu Wakacje.pl.

Słonina do popcornu? Czemu nie!

- Jadłam i muszę powiedzieć, że nie jest to moja ulubiona przekąska. Mieszkańcy faweli zajadali się na potęgę – wspomina rzeczniczka Wakacje.pl, która tę nietypową przekąskę smakowała na jednej z ulic Rio, przyglądając się próbie jednej ze szkół tańca przygotowującej się do karnawału. Niecodzienna potrawa stała się idealnym dopełnieniem niecodziennej atrakcji. Taki popcorn kupimy od mobilnych sprzedawców, ale częściej w mniej turystycznych miejscach. Na dole papierowego stożka, który staje się naszym naczyniem, znajdziemy kawałki słoniny. Kolejna warstwa to popcorn, ale na wierzchu czeka nas kolejne zaskoczenie – zamiast "wisienki na torcie" znajdziemy "karmel na popcornie". Warto spróbować chociaż raz.

Zobacz także: Co sekundę na wysypisko trafia ciężarówka ubrań. Mania zakupów przerasta ludzi

Pożywne przekąski na podróż

Kolejne zaskoczenie w drodze do miasteczka Buzios to zupa rybna, która z pozoru wyglądała jak ta, którą zamówimy w każdym barze nad Bałtykiem. Pierwsza łyżka i…słodycz o konsystencji banana? Otóż to najprawdziwszy banan towarzyszący kawałkom ryb i wyraźnej nucie curry. Nasza rozmówczyni wspomina ją z uśmiechem na twarzy. – Ta zupa jest genialna. To kolejne zaskakujące połączenie, którego doświadczyłam w Brazylii. Dla miłośników kuchennych eksperymentów to pozycja obowiązkowa!

Podróżując po Brazylii pokonujemy ogromne odległości, dlatego na przejazd autokarem czy wewnętrzy przelot dobrze jest zaopatrzyć się w pożywne przekąski. Sprawdzą się suszone na słońcu lub peklowane w soli mięsa, np. jagnięcina czy wołowina. To przysmak kowbojów południa, który warto wpisać na kulinarną listę. Do tego drożdżowe bułeczki zwane salgados (tak w Brazylii nazywają się bułki na słono), wypełnione po brzegi nadzieniem mięsnym, serowym czy warzywnym. Wyglądem przypominają nasze paszteciki albo pierogi.

Owocowy kotlet raz!

Warto spróbować też owocu, który rośnie niemal na wyciągnięcie ręki nawet w brazylijskich miastach. Przypominający kształtem bochen zielony chlebowiec jest nie tylko smaczną przekąską (o obraniu jadalne są owoce i nasiona), ale też doskonałym zamiennikiem mięsa dla wegetarian i wegan. Doskonale smakuje jako słodki owoc, ale też jako…panierowany kotlet!

Czy woda może być zaskakująca? Oczywiście! Nie tyle sam płyn, co butelkowana woda mineralna, którą o dziwo można zabrać na pokład samolotów na lotach wewnętrznych, nawet jeśli jest otwarta. Warto o tym pamiętać, zanim wyrzucimy plastikową butelkę z zawartością do lotniskowego kosza. To właśnie takie małe uprzejmości sprawiają, że Brazylijczyków z ich wspaniałą kuchnią zapamiętuje się na długo.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny