Żarcie na kółkach, czyli food trucki w Polsce

Na pomysł mobilnego lokalu gastronomicznego narodził się w 2008 roku w Los Angeles. Dwaj przyjaciele postanowili otworzyć biznes z meksykańskim tacos, a swoje wyroby sprzedawać na ulicach miasta W 2008 roku dwaj przyjaciele miał pomysł bezpiecznik koreańskiego grilla z meksykańskich tacos i sprzedawać je z ciężarówki na ulicach LA. Ta nowa forma stołowania się stała się prawdziwym fenomenem i rozpoczęła restauracyjną rewolucję.

Żarcie na kółkach, czyli food trucki w Polsce
Źródło zdjęć: © 123RF
71

Pomysł mobilnego lokalu gastronomicznego narodził się w 2008 roku w Los Angeles. Dwóch przyjaciół postanowiło otworzyć biznes z meksykańskim tacos, a swoje wyroby sprzedawać na ulicach miasta. Ta nowa forma stołowania się stała się prawdziwym fenomenem i rozpoczęła restauracyjną rewolucję.

Dziś ciężarówki oferujące sprzedaż jedzenia na wynos to stały element wielu miast i jednocześnie bardzo opłacalny biznes. Na łamach lipcowego numeru National Geographic podano dane 800 milionów dolarów zysku w tym odłamie branży gastronomicznej.

Właściciele food trucków w swojej ofercie mają kuchnie i smaki z różnych zakątków świata. Niektóre z nich stworzyły nowe klasyki, takie jak koreańskie tacos. Warto podkreślić, że większość to nowocześnie wyposażone samochody ciężarowe, które spełniają wszystkie wymogi sanitarne i nie mają nic wspólnego z tanimi barami w przyczepach. W Stanach Zjednoczonych gastronomiczne ciężarówki jeżdżą po całym kraju, nie ograniczając się do jednego stanu, w którym powstały.

Moda na food trucki dotarła również do Polski. W swojej ofercie mają przysmaki z kuchni meksykańskiej, amerykańskiej, orientalnej, włoskiej, a także regionalnej. Niestety, władze polskich miast nie pozwalają na parkowanie wozów z jedzeniem w dowolnym miejscu, dlatego przedsiębiorcy szukają prywatnych właścicieli gruntów, które znajdują się w popularnych i mocno obleganych przez mieszkańców miejscach.

Cyklicznie odbywają się również zloty "gastrowozów", w trakcie których najwięksi fani oraz osoby ciekawe nowych kulinarnych doznań mogą skosztować wiele propozycji w jednym miejscu. To również okazja do przekonania się, jak w praktyce wygląda prowadzenie takiego biznesu.

mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?