Trwa ładowanie...
10-07-2015 11:47

Żarcie na kółkach, czyli food trucki w Polsce

Na pomysł mobilnego lokalu gastronomicznego narodził się w 2008 roku w Los Angeles. Dwaj przyjaciele postanowili otworzyć biznes z meksykańskim tacos, a swoje wyroby sprzedawać na ulicach miasta W 2008 roku dwaj przyjaciele miał pomysł bezpiecznik koreańskiego grilla z meksykańskich tacos i sprzedawać je z ciężarówki na ulicach LA. Ta nowa forma stołowania się stała się prawdziwym fenomenem i rozpoczęła restauracyjną rewolucję.

Żarcie na kółkach, czyli food trucki w PolsceŹródło: 123RF
d36g9o4
d36g9o4

Pomysł mobilnego lokalu gastronomicznego narodził się w 2008 roku w Los Angeles. Dwóch przyjaciół postanowiło otworzyć biznes z meksykańskim tacos, a swoje wyroby sprzedawać na ulicach miasta. Ta nowa forma stołowania się stała się prawdziwym fenomenem i rozpoczęła restauracyjną rewolucję.

Dziś ciężarówki oferujące sprzedaż jedzenia na wynos to stały element wielu miast i jednocześnie bardzo opłacalny biznes. Na łamach lipcowego numeru National Geographic podano dane 800 milionów dolarów zysku w tym odłamie branży gastronomicznej.

Właściciele food trucków w swojej ofercie mają kuchnie i smaki z różnych zakątków świata. Niektóre z nich stworzyły nowe klasyki, takie jak koreańskie tacos. Warto podkreślić, że większość to nowocześnie wyposażone samochody ciężarowe, które spełniają wszystkie wymogi sanitarne i nie mają nic wspólnego z tanimi barami w przyczepach. W Stanach Zjednoczonych gastronomiczne ciężarówki jeżdżą po całym kraju, nie ograniczając się do jednego stanu, w którym powstały.

Moda na food trucki dotarła również do Polski. W swojej ofercie mają przysmaki z kuchni meksykańskiej, amerykańskiej, orientalnej, włoskiej, a także regionalnej. Niestety, władze polskich miast nie pozwalają na parkowanie wozów z jedzeniem w dowolnym miejscu, dlatego przedsiębiorcy szukają prywatnych właścicieli gruntów, które znajdują się w popularnych i mocno obleganych przez mieszkańców miejscach.

d36g9o4

Cyklicznie odbywają się również zloty "gastrowozów", w trakcie których najwięksi fani oraz osoby ciekawe nowych kulinarnych doznań mogą skosztować wiele propozycji w jednym miejscu. To również okazja do przekonania się, jak w praktyce wygląda prowadzenie takiego biznesu.

mp/WP Kuchnia

d36g9o4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d36g9o4
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj