Zapiekanka z mięsem mielonym pod puree ziemniaczano-kalafiorowym

Bardzo prosta i smaczna zapiekanka inspirowana tradycyjną zapiekanką pasterską. Jej głównymi składnikami są ziemniaki i mięso mielone.

ZapiekankaZapiekanka
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa (wykorzystane mięso wieprzowe)
  • 200 g włoszczyzny krojonej w paski
  • 1 łyżka masła masła klarowanego lub oleju do smażenia
  • 2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli

Puree ziemniaczano-kalafiorowe:

  • 450 g kalafiora
  • 600 g ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • sól

Przepis

  • W poniższym przepisie na zapiekankę został zastosowany prosty trik, który bardzo odróżnią ją wizualnie od typowych zapiekanek. Zmienia się też smak, który staje się znacznie delikatniejszy. Chodzi oczywiście o zastosowanie puree - w tym przypadku ziemniaczano-kalafiorowego.
  • Na dużej, głębokiej patelni roztapiamy masło klarowane lub olej i wrzucamy włoszczyznę. Oprószamy solą i podsmażamy na średnim ogniu ok. 3 minut. Dodajemy mięso mielone i na większym ogniu obsmażamy często mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, sosem sojowym i cukrem/miodem. Dodajemy pomidory i gotujemy na średnim ogniu ok. 25 minut, często mieszając. Sos powinien zgęstnieć. Dodajemy odsączoną na sitku i przepłukaną czerwoną fasolę i gotujemy jeszcze ok. 2 minut.
  • W międzyczasie przygotowujemy puree. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy zimną wodą, solimy i zagotowujemy. Dodajemy zmrożone różyczki kalafiora i gotujemy do miękkości warzyw. Odcedzamy, rozgniatamy praską do ziemniaków, dodajemy masło i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą.
  • Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, a wierzch przykrywamy puree ziemniaczano-kalafiorowym. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 25 minut.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości