Zapiekanka chłopska krok po kroku
Sprytny sposób na obiad dla całej rodziny.
Przygotowujemy produkty
Nawet najlepsza pani domu ma takie dni, kiedy brakuje jej pomysłu na obiad. Rozwiązaniem w takiej sytuacji będzie przygotowanie zapiekanki, robiąc przy okazji tzw. przegląd lodówki. Resztki z wcześniejszych posiłków i produkty, które znajdziemy w stałym wyposażeniu kuchni wystarczą, aby zrobić sycące i smaczne danie.
Składniki: 1 duża cukinia, 1 średnia cebula, 2 średnie marchewki, 2 łyżki masła klarowanego, 3 łyżki startej mozzarelli do zapiekania, 125 ml bulionu warzywnego, 400 g ugotowanego/upieczonego mięsa (np. szarpana wieprzowina, ale nada się też wędzony kurczak), kilka sporych łyżek puree ziemniaczanego, 1 szklanka startej mozzarelli, sól i pieprz do smaku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka majeranku.
Warzywa na patelni
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło, a następnie podsmażamy przez kilka minut cebulę. Po chwili dodajemy marchewkę i całość mieszamy.
Doprawiamy do smaku
Dodajemy cukinię i całość smażymy ok. 7-8 minut. Posypujemy parmezanem i mieszamy. Wlewamy bulion, łączymy go z resztą składników i smażymy do momentu, aż nadmiar płynu odparuje. Doprawiamy do smaku papryką, majerankiem, solą i pieprzem.
Farsz w naczyniu żaroodpornym
Gotowy farsz przekładamy do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Nakładamy na wierzch puree ziemniaczane, rozprowadzamy i wyrównujemy powierzchnię. Pomiędzy warstwami farszu i ziemniaków dodatkowo możemy umieścić świeże zioła, jak tymianek lub majeranek.
Gotowe danie
Całość posypujemy mozzarellą i przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika wcześniej rozgrzanego do 190 stopni C. Pieczemy ok. 35 minut, pod koniec zdejmujemy folię, aby ser ładnie się zarumienił. Podajemy na gorąco.