WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Zapiekanka chłopska krok po kroku

Sprytny sposób na obiad dla całej rodziny.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Przygotowujemy produkty

Obraz
© 123RF.COM

Nawet najlepsza pani domu ma takie dni, kiedy brakuje jej pomysłu na obiad. Rozwiązaniem w takiej sytuacji będzie przygotowanie zapiekanki, robiąc przy okazji tzw. przegląd lodówki. Resztki z wcześniejszych posiłków i produkty, które znajdziemy w stałym wyposażeniu kuchni wystarczą, aby zrobić sycące i smaczne danie.

Składniki: 1 duża cukinia, 1 średnia cebula, 2 średnie marchewki, 2 łyżki masła klarowanego, 3 łyżki startej mozzarelli do zapiekania, 125 ml bulionu warzywnego, 400 g ugotowanego/upieczonego mięsa (np. szarpana wieprzowina, ale nada się też wędzony kurczak), kilka sporych łyżek puree ziemniaczanego, 1 szklanka startej mozzarelli, sól i pieprz do smaku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka majeranku.

/ 5Warzywa na patelni

Obraz
© 123RF.COM

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło, a następnie podsmażamy przez kilka minut cebulę. Po chwili dodajemy marchewkę i całość mieszamy.

/ 5Doprawiamy do smaku

Obraz
© 123RF.COM

Dodajemy cukinię i całość smażymy ok. 7-8 minut. Posypujemy parmezanem i mieszamy. Wlewamy bulion, łączymy go z resztą składników i smażymy do momentu, aż nadmiar płynu odparuje. Doprawiamy do smaku papryką, majerankiem, solą i pieprzem.

/ 5Farsz w naczyniu żaroodpornym

Obraz
© 123RF.COM

Gotowy farsz przekładamy do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Nakładamy na wierzch puree ziemniaczane, rozprowadzamy i wyrównujemy powierzchnię. Pomiędzy warstwami farszu i ziemniaków dodatkowo możemy umieścić świeże zioła, jak tymianek lub majeranek.

/ 5Gotowe danie

Obraz
© 123RF.COM

Całość posypujemy mozzarellą i przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika wcześniej rozgrzanego do 190 stopni C. Pieczemy ok. 35 minut, pod koniec zdejmujemy folię, aby ser ładnie się zarumienił. Podajemy na gorąco.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki