Zapiekanka chłopska krok po kroku

Sprytny sposób na obiad dla całej rodziny.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Przygotowujemy produkty

Obraz
© 123RF.COM

Nawet najlepsza pani domu ma takie dni, kiedy brakuje jej pomysłu na obiad. Rozwiązaniem w takiej sytuacji będzie przygotowanie zapiekanki, robiąc przy okazji tzw. przegląd lodówki. Resztki z wcześniejszych posiłków i produkty, które znajdziemy w stałym wyposażeniu kuchni wystarczą, aby zrobić sycące i smaczne danie.

Składniki: 1 duża cukinia, 1 średnia cebula, 2 średnie marchewki, 2 łyżki masła klarowanego, 3 łyżki startej mozzarelli do zapiekania, 125 ml bulionu warzywnego, 400 g ugotowanego/upieczonego mięsa (np. szarpana wieprzowina, ale nada się też wędzony kurczak), kilka sporych łyżek puree ziemniaczanego, 1 szklanka startej mozzarelli, sól i pieprz do smaku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka majeranku.

/ 5Warzywa na patelni

Obraz
© 123RF.COM

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło, a następnie podsmażamy przez kilka minut cebulę. Po chwili dodajemy marchewkę i całość mieszamy.

/ 5Doprawiamy do smaku

Obraz
© 123RF.COM

Dodajemy cukinię i całość smażymy ok. 7-8 minut. Posypujemy parmezanem i mieszamy. Wlewamy bulion, łączymy go z resztą składników i smażymy do momentu, aż nadmiar płynu odparuje. Doprawiamy do smaku papryką, majerankiem, solą i pieprzem.

/ 5Farsz w naczyniu żaroodpornym

Obraz
© 123RF.COM

Gotowy farsz przekładamy do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Nakładamy na wierzch puree ziemniaczane, rozprowadzamy i wyrównujemy powierzchnię. Pomiędzy warstwami farszu i ziemniaków dodatkowo możemy umieścić świeże zioła, jak tymianek lub majeranek.

/ 5Gotowe danie

Obraz
© 123RF.COM

Całość posypujemy mozzarellą i przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika wcześniej rozgrzanego do 190 stopni C. Pieczemy ok. 35 minut, pod koniec zdejmujemy folię, aby ser ładnie się zarumienił. Podajemy na gorąco.

Wybrane dla Ciebie
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania