Zapiekane śledzie z jarmużem i jajkami w koszulkach
Solone, wędzone śledzie były w ostatnich latach pogardzane. Tak, to prawda, że mają bardzo specyficzny zapach, ale ich słodko-dymny smak wart jest przypomnienia i wprowadzenia w życie. My zdecydowaliśmy się na śledzie zapiekane, ale możesz też z łatwością je ugotować lub upiec na grillu. W niektórych supermarketach można kupić je w torebkach do gotowania i takie też mogą być. Musisz tylko wszystko dokładnie rozplanować, aby różne składniki dania były gotowe na czas.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1 |
Rodzaj diety: |
- Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Równocześnie przygotuj dwa małe rondle wrzącej wody.
- Odkrój głowę i ogon śledzia i ułóż na kawałku folii skórą do dołu. Na wierzch nałóż łyżeczkę oliwy z natką pietruszki i zawiń folię. Piecz w piekarniku około 30 min.
- Do jednego rondla z wrzącą wodą włóż jarmuż i duś przez 5 minut, aż będzie miękki. Odsącz i trzymaj w cieple.
- Do drugiego rondla z wrzącą wodą dodaj kilka kropli octu winnego i zmniejsz ogień, aby tylko lekko się gotowała. Mieszaj wodę zgodnie z ruchem wskazówek zegara, a potem wbij jajko w środek wiru. Przygotowanie jajka z twardym białkiem i płynnym żółtkiem trwa 2–3 minuty, w zależności od świeżości. Wyjmij jajko łyżką cedzakową i osusz na papierowym ręczniku.
- Podawaj jajko na śledziu, z jarmużem z boku albo w inny ulubiony sposób.
Przepis pochodzi z książki Aidana Gogginsa i Glena Mattena "Dieta SIRT. Przepisy"
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze