Ser halloumi – co to jest i jak go przygotować?

Halloumi to kulinarna duma Cypru. Statystyczny mieszkaniec wyspy Afrodyty pochłania rocznie blisko osiem kilogramów tego niezwykłego sera, który bardzo lubi obróbkę termiczną – po zapieczeniu zyskuje chrupiącą skórkę skrywającą elastyczny miąższ o wyrazistym, lekko słonym smaku. Halloumi można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów.

Ser halloumi - cypryjski specjał
Źródło zdjęć: © Getty Images

Halloumi - co to jest?

Choć pierwsze pisemne opisy cypryjskiego halloumi pochodzą z włoskich kronik z XVI wieku, receptura tego przysmaku narodziła się znacznie wcześniej, prawdopodobnie w średniowieczu. I raczej nie na Cyprze, ale w Egipcie – nazwa produktu pochodzi zresztą od koptyjskiego słowa "halum" oznaczającego ser.

Nie ulega jednak wątpliwości, że to właśnie na wyspie Afrodyty do perfekcji opanowano metodę wytwarzania halloumi, który dziś uchodzi za narodowy specjał Cypru. Jednak już w czasach bizantyjskich ser zyskał popularność także na terenach dzisiejszej Grecji, Turcji czy w krajach Lewantu: Syrii, Jordanii oraz Libanie. Obecnie największymi wielbicielami tego przysmaku, po Cypryjczykach, są mieszkańcy… Wielkiej Brytanii (w pierwszej połowie XX w. wyspa na Morzu Śródziemnym była kolonią brytyjską),

Halloumi wytwarzany jest od wieków w wielu cypryjskich gospodarstwach domowych, zaś jego recepturę przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Niegdyś bazą produktu było mleko owcze i kozie. Zmieniło się to dopiero w zeszłym stuleciu, kiedy Brytyjczycy zaczęli ściągać na wyspę duże ilości krów. Z czasem, wraz ze wzrostem zapotrzebowania, producenci serów zaczęli wykorzystywać przede wszystkim tańsze mleko krowie.

Zobacz też: Tzatziki – grecki sos do grillowanych mięs

Nadal ważnym dodatkiem do sera pozostaje suszona mięta. Kiedyś służyła nie tylko poprawianiu smaku specjału, ale również chroniła go przed zepsuciem ze względu na silnie właściwości bakteriobójcze.

Ser halloumi – wartości odżywcze

Halloumi jest coraz łatwiej dostępny również w polskich sklepach, choć przed zakupem tego typu produktu warto zapoznać się z jego składem, ponieważ na rynku nie brakuje rozmaitych podróbek wzbogacanych emulgatorami, konserwantami czy dodatkami smakowymi. Dobrej jakości ser powinien kryć tylko mleko (najczęściej mieszankę krowiego, koziego i owczego), podpuszczkę mikrobiologiczną, sól i miętę.

Taki specjał stanowi bogate źródło pełnowartościowego białka oraz licznych witamin z grupy B oraz witaminy A, D czy E. Halloumi dostarcza też sporo magnezu, wapnia, fosforu, potasu i sodu.

Obraz
© Getty Images

Warto jednak pamiętać, że cypryjski ser jest produktem dość kalorycznym (w 100 g kryje się 325 kcal), bogatym również w sól. Tymczasem nadmiar sodu zwiększa ryzyko chorób serca, nadciśnienia tętniczego czy też niewydolności nerek. Dlatego halloumi należy spożywać z umiarem.

Halloumi – jak przygotować?

Halloumi zalicza się do serów półtwardych, ale jego charakterystyczną cechą jest dość elastyczna struktura, a przede wszystkim wysoki punkt topnienia, dzięki czemu świetnie nadaje się do smażenia i grillowania. Obróbka termiczna wydobywa z niego jeszcze więcej smaku.

Obraz
© Getty Images

Zapieczony halloumi może być przepyszną przekąską, szczególnie, gdy zaserwujemy go z żurawiną, sosem tatarskim lub tzatziki. W takiej postaci jest znakomitym dodatkiem do sałatki – grillowane plasterki sera wystarczy ułożyć na mieszance różnych sałat, doprawionej prostym sosem winegret (przygotowanym z soku z cytryny, oliwy i odrobiny musztardy), wzbogaconej ciecierzycą z puszki, pestkami dyni oraz posiekaną natką pietruszki.

Cypryjski ser dobrze komponuje się z grillowanymi warzywami, np. szparagami, z dodatkiem salsy z pomidorków koktajlowych, bazylii i oliwy. Warto go wykorzystać jako składnik farszu do pieczonej papryki, łącząc wcześniej z posiekanym czosnkiem, listkami świeżej mięty oraz posiekanymi orzechami włoskimi lub piniowymi.

Halloumi doskonale sprawdzi się również na zapiekankach – plasterki sera wystarczy ułożyć na ugotowanym wcześniej makaronie, zmieszanym z podsmażonymi: cukinią, cebulą, czosnkiem, papryką i pieczarkami, podduszonymi z passatą pomidorową i doprawionymi solą, pieprzem oraz oregano.

Na Cyprze czy w Grecji halloumi jada się również na słodko. Pyszny deser można przygotować z pomarańczy, jabłek, winogron i brzoskwiń, które kroi się na mniejsze kawałki, układa w misce, polewa sokiem z cytryny oraz miodem, a na wierzchu układa podsmażone plasterki sera i całość posypuje podprażonymi migdałami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania