Zaduszkowe słodycze i smakołyki

Dzień Wszystkich Świętych i Zaduszki kojarzą nam się przede wszystkim z zadumą i odwiedzaniem cmentarzy. A skoro tłumnie odwiedzamy nekropolie, nic dziwnego, że wokół nich kwitnie handlowe życie. Sprzedawcy wystawiają nie tylko kramy z kwiatami i zniczami, ale coraz częściej także stoiska z żywnością. Niektóre z nich ściśle nawiązują do dawnych tradycji i sięgają po zaduszkowe smakołyki, które po latach zapomnienia, znów możemy kupić pod wieloma polskimi cmentarzami.

Sprzedawcy wystawiają nie tylko kramy z kwiatami, ale także stoiska z żywnością
Źródło zdjęć: © 123RF

Jednym z najbardziej znanych zaduszkowych polskich łakoci jest "pańska skórka". Zaskakująca nazwa, nawiązuje do delikatnej skóry młodej dziewczyny, z którą słodycz był porównywany. Pańska skórka to bardzo słodki, mały, błyszczący, twardy cukierek, o jasnoróżowej barwie. Jego smak jest równocześnie karmelowy, mleczny i migdałowy. Niektórzy porównują te cukierki do tureckiego rachatłukum. Pańska skórka jest najbardziej znana w okolicach Warszawy, a w 2008 roku oficjalnie trafiła na listę produktów regionalnych. Ci, którzy chcieliby zrobić pańską skórkę w domu, muszą zaopatrzyć się w cukier, miód, białka z jajek, cukier waniliowy wodę i sok malinowy. Niby proste składniki, a jednak odtworzenie tradycyjnego smaku pańskiej skórki jest dużym wyzwaniem.

Pańska skórka
© Wikimedia Commons CC BY

Bardzo słodki jest także znany na południu Polski "miodek turecki". To kolejny, tradycyjnie sprzedawany przed cmentarzami, smakołyk. Tureckie miodki to duże kawałki aromatyzowanego kwiatowymi olejkami bloku cukrowego z miodem, w którym zatopione są pokruszone orzechy włoskie. Czasem do miodków dodaje się kakao, kawę lub cukier waniliowy. Dawniej tak zrobiony blok kruszyło się po prostu na kawałki. Dziś częściej miodek się od razu wyrabia w formie cukierniczej.

Kraków i Małopolska słyną również z obwarzanków. Nawinięte na sznurek okrągłe ciasteczka to sztandarowy przysmak sprzedawany pod cmentarzami w na przełomie października i listopada. Tradycyjny obwarzanek krakowski dostępny jest na każdym kroku. Przygotowuje się go z mąki pszennej, z dodatkiem drożdży, wody, tłuszczu, soli i cukru. Może być posypany makiem, solą lub sezamem.

We wschodniej Polsce Dzień Wszystkich Świętych i Zaduszki nie mogą się obyć bez szczypki. Ten cukierek, zrobiony z masy cukrowej, barwników i aromatów przygotowuje się poprzez wielokrotne rozciąganie słodkiej masy. Szczypki mają kształt małych pałeczek, a ich kolor zależy od aromatów dodanych do masy. Mogą więc być szczypki owocowe, waniliowe, kakaowe czy kawowe. Wszystkie są jednakowo twarde i jedząc je trzeba uważać, by nie połamać zębów.

Jak na każdym polskim targowisku, także na tych przy cmentarzach bez trudu kupimy watę cukrową. Wata cukrowa to lepkie, nitki z cukru, które nawija się na drewniany patyk. Smakołyk wyrabia się w specjalnej maszynie, w której dochodzi do stopienia cukru i nagłego ostudzenia (ostudzenie ma miejsce w momencie wyrzucenia karmelu z aluminiowego bębna poprzez niewielkie otworki). Tradycyjnie wata jest biała, ale dziś handlarze dodają do niej mnóstwo barwników, dzięki czemu uzyskamy watę w każdym kolorze tęczy.

Zobacz też: Mężczyźni potrzebują czterech rzeczy". Joanna Przetakiewicz w szczerej rozmowie z Hanną Lis

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯