Żadna kromka się nie zmarnuje. Śniadanie w stylu francuskim

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Smakowite inspiracje

Obraz
© 123RF

Nazywane we Francji "pain perdu", czyli stracony chleb, tosty francuskie sprawdzą się nie tylko jako sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Ich delikatny smak i chrupiąca skórka z mnóstwem dodatków to idealna propozycja dla największych śniadaniowych łasuchów. Na słodko, słono, a może w wersji fit? Sprawdź nasze pomysły na tosty francuskie.

/ 6Cenione nie tylko we Francji

Obraz
© 123RF

Francuskie tosty (fr. pain perdu) od wieków podbijają serca Europejczyków. Co ciekawe, mimo że tosty są jednym z klasyków kuchni francuskiej, smaczne grzanki wcale nie pochodzą z kraju nad Sekwaną. Pierwsze wzmianki o tym śniadaniowym specjalne znalazły się już w książce "O sztuce kulinarnej" stanowiących zbiór przepisów z 4 i 5 w. n.e.

/ 6Francuskie tosty na słodko

Obraz
© 123RF

Przygotowanie rozpływających się w ustach tostów jest stosunkowo proste. Chleb tostowy lub bułkę kroimy, po czym zanurzamy w masie przygotowanej z jajek, mleka i cukru. Następnie smażymy je na maśle lub oleju roślinnym. Lista dodatków nie ma końca. Tosty francuskie możemy podawać z owocami, syropem klonowym, dżemem, miodem, konfiturą, masłem orzechowym, z dodatkiem cynamonu, wanilii... Granice stanowi tylko nasza wyobraźnia.

/ 6Francuskie tosty wytrawnie

Obraz
© 123RF

Tosty francuskie sprawdzą się też doskonale w wersji wytrawnej, na ostro lub słono. Do masy jajecznej oprócz mleka dodajemy ulubione przyprawy np. zioła prowansalskie, oregano lub ostrą paprykę. Możliwości podania tej wersji francuskiego specjału jest wiele. Wytrawne tosty serwuje się m.in. z jajkiem sadzonym, pomidorami i mozzarellą, serem pleśniowym, czy szynką.

/ 6Wegańskie tosty francuskie

Obraz
© 123RF

Weganie również mogą cieszyć się niezwykłym smakiem tostów francuskich. Jak przygotować wegańską wersję tego specjału? Wystarczy, że zblendujemy mleko roślinne z bananami i zamoczymy w nich chleb przed położeniem ich na patelnię. Możemy eksperymentować z dodatkami. Wegańskie tosty smakują bowiem doskonale zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej.

/ 6Francuskie tosty w wersji fit

Obraz
© 123RF

Miłośnicy tostów francuskich nie muszą z nich rezygnować będąc na diecie. Pszenne pieczywo możemy zastąpić chlebem żytnim lub pełnoziarnistym. Miód z kolei świetnie sprawdzi się jako zamiennik białego cukru. Jeżeli nie chcemy smażyć tostów na tłuszczu, możemy z powodzeniem upiec je w piekarniku.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany