Żadna kromka się nie zmarnuje. Śniadanie w stylu francuskim

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Smakowite inspiracje

Obraz
© 123RF

Nazywane we Francji "pain perdu", czyli stracony chleb, tosty francuskie sprawdzą się nie tylko jako sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Ich delikatny smak i chrupiąca skórka z mnóstwem dodatków to idealna propozycja dla największych śniadaniowych łasuchów. Na słodko, słono, a może w wersji fit? Sprawdź nasze pomysły na tosty francuskie.

/ 6Cenione nie tylko we Francji

Obraz
© 123RF

Francuskie tosty (fr. pain perdu) od wieków podbijają serca Europejczyków. Co ciekawe, mimo że tosty są jednym z klasyków kuchni francuskiej, smaczne grzanki wcale nie pochodzą z kraju nad Sekwaną. Pierwsze wzmianki o tym śniadaniowym specjalne znalazły się już w książce "O sztuce kulinarnej" stanowiących zbiór przepisów z 4 i 5 w. n.e.

/ 6Francuskie tosty na słodko

Obraz
© 123RF

Przygotowanie rozpływających się w ustach tostów jest stosunkowo proste. Chleb tostowy lub bułkę kroimy, po czym zanurzamy w masie przygotowanej z jajek, mleka i cukru. Następnie smażymy je na maśle lub oleju roślinnym. Lista dodatków nie ma końca. Tosty francuskie możemy podawać z owocami, syropem klonowym, dżemem, miodem, konfiturą, masłem orzechowym, z dodatkiem cynamonu, wanilii... Granice stanowi tylko nasza wyobraźnia.

/ 6Francuskie tosty wytrawnie

Obraz
© 123RF

Tosty francuskie sprawdzą się też doskonale w wersji wytrawnej, na ostro lub słono. Do masy jajecznej oprócz mleka dodajemy ulubione przyprawy np. zioła prowansalskie, oregano lub ostrą paprykę. Możliwości podania tej wersji francuskiego specjału jest wiele. Wytrawne tosty serwuje się m.in. z jajkiem sadzonym, pomidorami i mozzarellą, serem pleśniowym, czy szynką.

/ 6Wegańskie tosty francuskie

Obraz
© 123RF

Weganie również mogą cieszyć się niezwykłym smakiem tostów francuskich. Jak przygotować wegańską wersję tego specjału? Wystarczy, że zblendujemy mleko roślinne z bananami i zamoczymy w nich chleb przed położeniem ich na patelnię. Możemy eksperymentować z dodatkami. Wegańskie tosty smakują bowiem doskonale zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej.

/ 6Francuskie tosty w wersji fit

Obraz
© 123RF

Miłośnicy tostów francuskich nie muszą z nich rezygnować będąc na diecie. Pszenne pieczywo możemy zastąpić chlebem żytnim lub pełnoziarnistym. Miód z kolei świetnie sprawdzi się jako zamiennik białego cukru. Jeżeli nie chcemy smażyć tostów na tłuszczu, możemy z powodzeniem upiec je w piekarniku.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości