Żadna kromka się nie zmarnuje. Śniadanie w stylu francuskim

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Smakowite inspiracje

Obraz
© 123RF

Nazywane we Francji "pain perdu", czyli stracony chleb, tosty francuskie sprawdzą się nie tylko jako sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Ich delikatny smak i chrupiąca skórka z mnóstwem dodatków to idealna propozycja dla największych śniadaniowych łasuchów. Na słodko, słono, a może w wersji fit? Sprawdź nasze pomysły na tosty francuskie.

/ 6Cenione nie tylko we Francji

Obraz
© 123RF

Francuskie tosty (fr. pain perdu) od wieków podbijają serca Europejczyków. Co ciekawe, mimo że tosty są jednym z klasyków kuchni francuskiej, smaczne grzanki wcale nie pochodzą z kraju nad Sekwaną. Pierwsze wzmianki o tym śniadaniowym specjalne znalazły się już w książce "O sztuce kulinarnej" stanowiących zbiór przepisów z 4 i 5 w. n.e.

/ 6Francuskie tosty na słodko

Obraz
© 123RF

Przygotowanie rozpływających się w ustach tostów jest stosunkowo proste. Chleb tostowy lub bułkę kroimy, po czym zanurzamy w masie przygotowanej z jajek, mleka i cukru. Następnie smażymy je na maśle lub oleju roślinnym. Lista dodatków nie ma końca. Tosty francuskie możemy podawać z owocami, syropem klonowym, dżemem, miodem, konfiturą, masłem orzechowym, z dodatkiem cynamonu, wanilii... Granice stanowi tylko nasza wyobraźnia.

/ 6Francuskie tosty wytrawnie

Obraz
© 123RF

Tosty francuskie sprawdzą się też doskonale w wersji wytrawnej, na ostro lub słono. Do masy jajecznej oprócz mleka dodajemy ulubione przyprawy np. zioła prowansalskie, oregano lub ostrą paprykę. Możliwości podania tej wersji francuskiego specjału jest wiele. Wytrawne tosty serwuje się m.in. z jajkiem sadzonym, pomidorami i mozzarellą, serem pleśniowym, czy szynką.

/ 6Wegańskie tosty francuskie

Obraz
© 123RF

Weganie również mogą cieszyć się niezwykłym smakiem tostów francuskich. Jak przygotować wegańską wersję tego specjału? Wystarczy, że zblendujemy mleko roślinne z bananami i zamoczymy w nich chleb przed położeniem ich na patelnię. Możemy eksperymentować z dodatkami. Wegańskie tosty smakują bowiem doskonale zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej.

/ 6Francuskie tosty w wersji fit

Obraz
© 123RF

Miłośnicy tostów francuskich nie muszą z nich rezygnować będąc na diecie. Pszenne pieczywo możemy zastąpić chlebem żytnim lub pełnoziarnistym. Miód z kolei świetnie sprawdzi się jako zamiennik białego cukru. Jeżeli nie chcemy smażyć tostów na tłuszczu, możemy z powodzeniem upiec je w piekarniku.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej