Smakowite inspiracje
Nazywane we Francji "pain perdu", czyli stracony chleb, tosty francuskie sprawdzą się nie tylko jako sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Ich delikatny smak i chrupiąca skórka z mnóstwem dodatków to idealna propozycja dla największych śniadaniowych łasuchów. Na słodko, słono, a może w wersji fit? Sprawdź nasze pomysły na tosty francuskie.
Cenione nie tylko we Francji
Francuskie tosty (fr. pain perdu) od wieków podbijają serca Europejczyków. Co ciekawe, mimo że tosty są jednym z klasyków kuchni francuskiej, smaczne grzanki wcale nie pochodzą z kraju nad Sekwaną. Pierwsze wzmianki o tym śniadaniowym specjalne znalazły się już w książce "O sztuce kulinarnej" stanowiących zbiór przepisów z 4 i 5 w. n.e.
Francuskie tosty na słodko
Przygotowanie rozpływających się w ustach tostów jest stosunkowo proste. Chleb tostowy lub bułkę kroimy, po czym zanurzamy w masie przygotowanej z jajek, mleka i cukru. Następnie smażymy je na maśle lub oleju roślinnym. Lista dodatków nie ma końca. Tosty francuskie możemy podawać z owocami, syropem klonowym, dżemem, miodem, konfiturą, masłem orzechowym, z dodatkiem cynamonu, wanilii... Granice stanowi tylko nasza wyobraźnia.
Francuskie tosty wytrawnie
Tosty francuskie sprawdzą się też doskonale w wersji wytrawnej, na ostro lub słono. Do masy jajecznej oprócz mleka dodajemy ulubione przyprawy np. zioła prowansalskie, oregano lub ostrą paprykę. Możliwości podania tej wersji francuskiego specjału jest wiele. Wytrawne tosty serwuje się m.in. z jajkiem sadzonym, pomidorami i mozzarellą, serem pleśniowym, czy szynką.
Wegańskie tosty francuskie
Weganie również mogą cieszyć się niezwykłym smakiem tostów francuskich. Jak przygotować wegańską wersję tego specjału? Wystarczy, że zblendujemy mleko roślinne z bananami i zamoczymy w nich chleb przed położeniem ich na patelnię. Możemy eksperymentować z dodatkami. Wegańskie tosty smakują bowiem doskonale zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej.
Francuskie tosty w wersji fit
Miłośnicy tostów francuskich nie muszą z nich rezygnować będąc na diecie. Pszenne pieczywo możemy zastąpić chlebem żytnim lub pełnoziarnistym. Miód z kolei świetnie sprawdzi się jako zamiennik białego cukru. Jeżeli nie chcemy smażyć tostów na tłuszczu, możemy z powodzeniem upiec je w piekarniku.