Wytrawne lody też mogą być pyszne

Chrzanowe, pomidorowe, serowe, z wędzonym boczkiem – takie smaki lodów dla niektórych osób mogą wydawać się trochę szokujące, jednak mrożony deser w wersji wytrawnej potrafi dostarczyć niezapomnianych wrażeń. Jak go przygotować?

Lody z pomidorówLody z pomidorów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Polacy niezmiennie kochają lody, o czym przekonuje niedawne badanie przeprowadzone przez Instytut ARC Rynek i Opinie na zlecenie marki Koral. Wynika z niego, że aż 94 proc. naszych rodaków lubi mrożone desery, niezależnie od wieku, płci czy miejsca zamieszkania. Zdaniem ankietowanych lody poprawiają nastrój, sprzyjają rozmowom i rodzinnym chwilom, a także łączą ludzi.

Badanie wykazało także, iż jesteśmy tradycjonalistami i najczęściej wybieramy smaki, które już dobrze znamy. Jakie? Sięgamy przede wszystkim po śmietankowe, waniliowe, czekoladowe i owocowe.

Lody w wersji wytrawnej budzą raczej zdziwienie, choć pojawia się coraz więcej lokali serwujących tego typu przysmaki. Najlepszym przykładem jest lodziarnia w Sandomierzu, oferująca mrożone specjały o smaku majonezu, oliwy z oliwek, szpinaku z czarnuszką czy gorgonzoli z orzechami włoskimi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lody o smaku śledzia. Będą hitem lata?

Na świecie też nie brakuje chętnych na tego typu eksperymenty. Francuska firma "Phillipe Faur" oferuje na przykład lody kawiorowe (w ich składzie znajduje się ikra jesiotra białego), zaś słynna nowojorska lodziarnia Max&Mina zachęca klientów do spróbowania mrożonych kulek o smaku chrzanu, wędzonego łososia, czarnego pieprzu czy pizzy.

Wytrawne lody mogą dostarczyć niezapomnianych wrażeń, są też ciekawym dodatkiem do zup czy grillowanych mięs. Oto kilka przykładów.

Lody z mozzarelli i suszonych pomidorów

Kulki mozzarelli (ok. 200 g) odsączamy, rwiemy na mniejsze kawałki, po czym przekładamy do rondelka, zalewamy śmietaną 30-procentową (500 ml) i podgrzewamy na małym ogniu, aż do rozpuszczenia. Studzimy, po czym umieszczamy w lodówce na 2-3 godziny. Dodajemy ubite żółtko, miksujemy, a następnie dodajemy drobno pokrojone pomidory suszone (6-8 sztuk) oraz posiekany szczypiorek. Mieszamy.

Później najlepiej skorzystać ze specjalnej maszynki do lodów, która zapewni naszemu specjałowi idealną konsystencję. Jeśli nie posiadamy takiego urządzenia umieszczamy masę w zamrażalniku, co pół godziny wyjmując i miksując, aby rozbić zawiązujące się kryształki lodu.

Lody buraczano-chrzanowe

Buraki (2-3 niewielkie sztuki) obieramy, gotujemy, po czy ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Pozostawiamy do wystygnięcia. Na tarce ścieramy też świeży chrzan (25 g). W garnku podgrzewamy mleko (400 ml) i śmietanę 36-procentową (800 ml). Dodajemy miąższ z laski wanilii. Ubijamy żółtka () z drobnym cukrem (100 g). Dolewamy ciepłe mleko ze śmietaną, cały czas ubijając. Po ostygnięciu dodajemy buraki i chrzan. Mieszamy, po czym zamrażamy przez 2-3 godziny, co pewien czas mieszając.

Lody szpinakowe

Zaczynamy od podsmażenia przeciśniętego przez praskę czosnku (1-2 ząbki). Po wystudzeniu blendujemy go ze świeżym szpinakiem (100 g), startym parmezanem (2 łyżki) i sokiem z cytryny (1-2 łyżeczki). Następnie dodajemy 36-procentową śmietanę (150 ml), doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Później najlepiej skorzystać ze specjalnej maszynki do lodów, ewentualnie umieszczamy masę w zamrażalniku, co pół godziny wyjmując i miksując, aby rozbić zawiązujące się kryształki lodu.

Lody pomidorowe

Dojrzałe pomidory (600 g), obieramy ze skórki, po czym blendujemy z mlekiem owsianym lub ryżowym (200 ml), octem balsamicznym (łyżka), świeżo mielonym pieprzem (łyżeczka) oraz solą (szczypta). Jeśli chcemy zapewnić lodom odrobinę słodyczy możemy dolać trochę syropu klonowego (1-2 łyżki). Miksujemy na gładką masę, którą zamrażamy przez przynajmniej 2-3 godziny, co pewien czas mieszając.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się