Wykorzystaj ziemniaki z obiadu. Omlet po serbsku według przepisu z 1913 r. 

Przepisów na różne wariacje na temat omleta jest wiele, a jakby do tego doliczyć jeszcze ilość możliwych dodatków i sposobów podania – wyjdzie nam jak nic kilkanaście opcji śniadań, kolacji, deserów, a w porywach – dla tych o wątlejszych apetytach lub na diecie – nawet i obiadów. Omlety z samych jaj, biszkoptowe, przekładane, smarowane powidłami, zapiekane w piekarniku, szarpane. Jest w czym wybierać! Przepis poleca autorka bloga "Kuchenny kredens".

Wykorzystaj ziemniaki z obiadu. Omlet po serbsku według przepisu z 1913 r.Wykorzystaj ziemniaki z obiadu. Omlet po serbsku według przepisu z 1913 r.
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 jajka
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 łyżki stołowe gęstej, kwaśnej śmietany
  • łyżka tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • do przełożenia: cebula, pieczarki, szynka lub inne, dowolne dodatki

Przepis

Ziemniaki ugotować, chwilę odparować i jeszcze ciepłe rozgnieść na gładką masę na sicie lub przeciskając przez praskę do ziemniaków. Jajka roztrzepać w osobnym naczyniu, połączyć z ziemniakami i doprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Dodać 2-3 łyżki śmietany i parmezan. Dokładnie wymieszać na jednolitą, lejącą masę. Na patelni rozgrzać dobrze masło klarowane lub niewielką ilość oleju. Masę podzielić na dwie części i wylać na patelnię, zmniejszyć grzanie na średni poziom i przykryć pokrywką (lub gdy nie mamy pokrywki - choćby folią aluminiową). W takich warunkach omlet ładnie podrośnie a masa zetnie się również z wierzchu. Z podanych proporcji usmażymy dwa omlety. Smażyć do momentu, gdy omlet od spodu nabierze rumianego koloru, a z wierzchu będzie ścięty. W czasie, gdy omlet się smaży przygotować farsz do przełożenia - mogą być to duszone pieczarki, szynka, podduszone warzywa, a nawet cynaderki. Gotowy omlet przełożyć delikatnie na talerz i zawinąć z wybranym farszem.

Wybrane dla Ciebie
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇