Wykorzystaj ziemniaki z obiadu. Omlet po serbsku według przepisu z 1913 r. 

Przepisów na różne wariacje na temat omleta jest wiele, a jakby do tego doliczyć jeszcze ilość możliwych dodatków i sposobów podania – wyjdzie nam jak nic kilkanaście opcji śniadań, kolacji, deserów, a w porywach – dla tych o wątlejszych apetytach lub na diecie – nawet i obiadów. Omlety z samych jaj, biszkoptowe, przekładane, smarowane powidłami, zapiekane w piekarniku, szarpane. Jest w czym wybierać! Przepis poleca autorka bloga "Kuchenny kredens".

Wykorzystaj ziemniaki z obiadu. Omlet po serbsku według przepisu z 1913 r.Wykorzystaj ziemniaki z obiadu. Omlet po serbsku według przepisu z 1913 r.
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 jajka
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 łyżki stołowe gęstej, kwaśnej śmietany
  • łyżka tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • do przełożenia: cebula, pieczarki, szynka lub inne, dowolne dodatki

Przepis

Ziemniaki ugotować, chwilę odparować i jeszcze ciepłe rozgnieść na gładką masę na sicie lub przeciskając przez praskę do ziemniaków. Jajka roztrzepać w osobnym naczyniu, połączyć z ziemniakami i doprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Dodać 2-3 łyżki śmietany i parmezan. Dokładnie wymieszać na jednolitą, lejącą masę. Na patelni rozgrzać dobrze masło klarowane lub niewielką ilość oleju. Masę podzielić na dwie części i wylać na patelnię, zmniejszyć grzanie na średni poziom i przykryć pokrywką (lub gdy nie mamy pokrywki - choćby folią aluminiową). W takich warunkach omlet ładnie podrośnie a masa zetnie się również z wierzchu. Z podanych proporcji usmażymy dwa omlety. Smażyć do momentu, gdy omlet od spodu nabierze rumianego koloru, a z wierzchu będzie ścięty. W czasie, gdy omlet się smaży przygotować farsz do przełożenia - mogą być to duszone pieczarki, szynka, podduszone warzywa, a nawet cynaderki. Gotowy omlet przełożyć delikatnie na talerz i zawinąć z wybranym farszem.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości