Trwa ładowanie...
d4fhnk3
d4fhnk3

Wiśniowe serniki w słoikach

Przepis
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Zdjęcie
Składniki
  • Masa serowa:
  • 220 g twarogu sernikowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Sól
  • 3-4 łyżki dżemu wiśniowego lub wiśni w zalewie
  • Kruszonka:
  • 4 pokruszone ciastka owsiane
  • 1 i 1/2 łyżeczki niesolonego roztopionego masła
Przepis

Rozgrzać piekarnik do 160 stopni.

Masa: ubić twaróg z cukrem przez ok. 3 minuty mikserem na średnich obrotach. Kolejno wbijać jajka. Następnie dodać śmietanę, sok
z cytryny i 1/4 łyżeczki soli. Miksować przez 3 minuty na gładką masę.

Przygotowaną masę rozlać do 6 małych słoików, wypełniając każdy do 2/3 wysokości. Następnie umieścić otwarte słoiki w formie z głębokim spodem. Przykryć folią i zrobić w niej kilka dziurek. Piec przez ok. 45 minut. Gotową upieczoną masę wstawić na noc
do lodówki.

Kruszonka: wymieszać masło i pokruszone herbatniki. Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10 minut. Ostudzić.

Na koniec do słoików z masą serową dodać 3-4 łyżeczki dżemu wiśniowego lub wiśni w zalewie. Wiśniową warstwę przykryć kruszonką (1 czubata łyżka na słoiczek).

Przepis poleca Florina

Wiśniowe serniki w słoikach
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d4fhnk3
d4fhnk3
d4fhnk3
d4fhnk3
Więcej tematów
d4fhnk3