Wiśniowe serniki w słoikach
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- Masa serowa:
- 220 g twarogu sernikowego
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Sól
- 3-4 łyżki dżemu wiśniowego lub wiśni w zalewie
- Kruszonka:
- 4 pokruszone ciastka owsiane
- 1 i 1/2 łyżeczki niesolonego roztopionego masła
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni.
Masa: ubić twaróg z cukrem przez ok. 3 minuty mikserem na średnich obrotach. Kolejno wbijać jajka. Następnie dodać śmietanę, sok
z cytryny i 1/4 łyżeczki soli. Miksować przez 3 minuty na gładką masę.
Przygotowaną masę rozlać do 6 małych słoików, wypełniając każdy do 2/3 wysokości. Następnie umieścić otwarte słoiki w formie z głębokim spodem. Przykryć folią i zrobić w niej kilka dziurek. Piec przez ok. 45 minut. Gotową upieczoną masę wstawić na noc
do lodówki.
Kruszonka: wymieszać masło i pokruszone herbatniki. Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10 minut. Ostudzić.
Na koniec do słoików z masą serową dodać 3-4 łyżeczki dżemu wiśniowego lub wiśni w zalewie. Wiśniową warstwę przykryć kruszonką (1 czubata łyżka na słoiczek).
Przepis poleca Florina
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze