Trwa ładowanie...

Wiosenne jadalne kwiaty. Jak możemy je wykorzystać?

Coraz częściej zmieniamy nasze nawyki żywieniowe, poszukujemy nowych, zdrowych i smacznych produktów. Rezygnujemy z masowych zakupów w supermarketach i zwracamy się w kierunku dobrych produktów lokalnych, których pochodzenie jest nam bardziej bliskie i znane. Z przyjemnością wybieramy się na bazarki w pobliżu miejsca zamieszkania lub do lokalnego producenta i przynosimy do domu rośliny, które mogą ubogacić nasze codzienne menu.

Jadalne kwiatyJadalne kwiatyŹródło: Adobe Stock
d2hhaum
d2hhaum

Po triumfalnym powrocie do kuchni topinamburu, jarmużu i pasternaku, kolej na kwiaty. Czy można je jeść?

Tak. Jadalne kwiaty mogą nie tylko nacieszyć nasze oko - wszak je się oczami, ale także najbardziej wymagające podniebienie. Przyjrzyjmy się więc popularnym jadalnym kwiatom, które na wiosnę uatrakcyjnią naszą kuchnię.

Należą do nich m.in.:

  • bratki
  • fiołki
  • mniszek lekarski
  • kwiaty gruszy
  • kwiaty brzoskwini
  • czarny bez
  • pierwiosnek
  • pigwa stokrotki

5 prostych przepisów z pokrzywą. Poznaj jej walory kulinarne

Jak wykorzystać jadalne wiosenne kwiaty w kuchni?

Jadalne kwiaty doskonale komponują się z wytrawnymi i słodkimi potrawami. Odważnie dodawajmy je do sałatek, kanapek, makaronów, zup, deserów i lodów. Zamknięte w kostkach lodu pięknie ozdobią wiosenne lemoniady i drinki. Poranna owsianka z jadalnymi bratkami lub śniadaniowy jogurt z mniszkiem lekarskim to początek pięknego dnia. Tort urodzinowy z kwiatami brzoskwini lub fiołkami zachwyci każdego. Lemoniada z kwiatami czarnego bzu uatrakcyjni smak i wygląd napoju. Możliwości wykorzystania jadalnych kwiatów są nieograniczone.

d2hhaum

Lemoniada z kwiatami czarnego bzu, miodem i cytryną

Składniki:

  • 5 baldachów kwiatów czarnego bzu
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka miodu
  • 1 litr wody źródlanej

Przygotowanie:

  1. Kwiaty czarnego bzu oczyszczam i odcinam im zielone łodygi, wkładam do dzbanka. Cytrynę szoruję pod gorącą wodą i kroję na plastry – wkładam do dzbanka.
  2. Lekko podgrzewam połowę wody i rozpuszczam w niej miód – wlewam do dzbanka i uzupełniam pozostałą wodą.
  3. Przykrywam i wstawiam do lodówki na pół godziny, ewentualnie dodaję kostki lodu.
Lemoniada z kwiatami czarnego bzu Kuchennymi drzwiami
Lemoniada z kwiatami czarnego bzu Źródło: Kuchennymi drzwiami, fot: Anna Kamińska
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2hhaum
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj