Wiosenne jadalne kwiaty. Jak możemy je wykorzystać?

Coraz częściej zmieniamy nasze nawyki żywieniowe, poszukujemy nowych, zdrowych i smacznych produktów. Rezygnujemy z masowych zakupów w supermarketach i zwracamy się w kierunku dobrych produktów lokalnych, których pochodzenie jest nam bardziej bliskie i znane. Z przyjemnością wybieramy się na bazarki w pobliżu miejsca zamieszkania lub do lokalnego producenta i przynosimy do domu rośliny, które mogą ubogacić nasze codzienne menu.

Jadalne kwiatyJadalne kwiaty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Po triumfalnym powrocie do kuchni topinamburu, jarmużu i pasternaku, kolej na kwiaty. Czy można je jeść?

Tak. Jadalne kwiaty mogą nie tylko nacieszyć nasze oko - wszak je się oczami, ale także najbardziej wymagające podniebienie. Przyjrzyjmy się więc popularnym jadalnym kwiatom, które na wiosnę uatrakcyjnią naszą kuchnię.

Należą do nich m.in.:

  • bratki
  • fiołki
  • mniszek lekarski
  • kwiaty gruszy
  • kwiaty brzoskwini
  • czarny bez
  • pierwiosnek
  • pigwa stokrotki

5 prostych przepisów z pokrzywą. Poznaj jej walory kulinarne

Jak wykorzystać jadalne wiosenne kwiaty w kuchni?

Jadalne kwiaty doskonale komponują się z wytrawnymi i słodkimi potrawami. Odważnie dodawajmy je do sałatek, kanapek, makaronów, zup, deserów i lodów. Zamknięte w kostkach lodu pięknie ozdobią wiosenne lemoniady i drinki. Poranna owsianka z jadalnymi bratkami lub śniadaniowy jogurt z mniszkiem lekarskim to początek pięknego dnia. Tort urodzinowy z kwiatami brzoskwini lub fiołkami zachwyci każdego. Lemoniada z kwiatami czarnego bzu uatrakcyjni smak i wygląd napoju. Możliwości wykorzystania jadalnych kwiatów są nieograniczone.

Lemoniada z kwiatami czarnego bzu, miodem i cytryną

Składniki:

  • 5 baldachów kwiatów czarnego bzu
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka miodu
  • 1 litr wody źródlanej

Przygotowanie:

  1. Kwiaty czarnego bzu oczyszczam i odcinam im zielone łodygi, wkładam do dzbanka. Cytrynę szoruję pod gorącą wodą i kroję na plastry – wkładam do dzbanka.
  2. Lekko podgrzewam połowę wody i rozpuszczam w niej miód – wlewam do dzbanka i uzupełniam pozostałą wodą.
  3. Przykrywam i wstawiam do lodówki na pół godziny, ewentualnie dodaję kostki lodu.
Lemoniada z kwiatami czarnego bzu
Lemoniada z kwiatami czarnego bzu © Kuchennymi drzwiami | Anna Kamińska
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie