Wiosenne jadalne kwiaty. Jak możemy je wykorzystać?

Coraz częściej zmieniamy nasze nawyki żywieniowe, poszukujemy nowych, zdrowych i smacznych produktów. Rezygnujemy z masowych zakupów w supermarketach i zwracamy się w kierunku dobrych produktów lokalnych, których pochodzenie jest nam bardziej bliskie i znane. Z przyjemnością wybieramy się na bazarki w pobliżu miejsca zamieszkania lub do lokalnego producenta i przynosimy do domu rośliny, które mogą ubogacić nasze codzienne menu.

Jadalne kwiatyJadalne kwiaty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Po triumfalnym powrocie do kuchni topinamburu, jarmużu i pasternaku, kolej na kwiaty. Czy można je jeść?

Tak. Jadalne kwiaty mogą nie tylko nacieszyć nasze oko - wszak je się oczami, ale także najbardziej wymagające podniebienie. Przyjrzyjmy się więc popularnym jadalnym kwiatom, które na wiosnę uatrakcyjnią naszą kuchnię.

Należą do nich m.in.:

  • bratki
  • fiołki
  • mniszek lekarski
  • kwiaty gruszy
  • kwiaty brzoskwini
  • czarny bez
  • pierwiosnek
  • pigwa stokrotki

5 prostych przepisów z pokrzywą. Poznaj jej walory kulinarne

Jak wykorzystać jadalne wiosenne kwiaty w kuchni?

Jadalne kwiaty doskonale komponują się z wytrawnymi i słodkimi potrawami. Odważnie dodawajmy je do sałatek, kanapek, makaronów, zup, deserów i lodów. Zamknięte w kostkach lodu pięknie ozdobią wiosenne lemoniady i drinki. Poranna owsianka z jadalnymi bratkami lub śniadaniowy jogurt z mniszkiem lekarskim to początek pięknego dnia. Tort urodzinowy z kwiatami brzoskwini lub fiołkami zachwyci każdego. Lemoniada z kwiatami czarnego bzu uatrakcyjni smak i wygląd napoju. Możliwości wykorzystania jadalnych kwiatów są nieograniczone.

Lemoniada z kwiatami czarnego bzu, miodem i cytryną

Składniki:

  • 5 baldachów kwiatów czarnego bzu
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka miodu
  • 1 litr wody źródlanej

Przygotowanie:

  1. Kwiaty czarnego bzu oczyszczam i odcinam im zielone łodygi, wkładam do dzbanka. Cytrynę szoruję pod gorącą wodą i kroję na plastry – wkładam do dzbanka.
  2. Lekko podgrzewam połowę wody i rozpuszczam w niej miód – wlewam do dzbanka i uzupełniam pozostałą wodą.
  3. Przykrywam i wstawiam do lodówki na pół godziny, ewentualnie dodaję kostki lodu.
Lemoniada z kwiatami czarnego bzu
Lemoniada z kwiatami czarnego bzu © Kuchennymi drzwiami | Anna Kamińska
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść