Zdrowie na talerzu
Tym razem w ramach cyklu "Ryba na piątek" bierzemy pod lupę zębacza. W wielu krajach to często wybierana przez konsumentów ryba. Czy warto ją jeść? Czym się kierować podczas zakupów? Jak ją przyrządzać? Zapraszamy do naszej galerii.
Zębacz smugowy
Zębacz, nazywany czasem także wilkiem morskim, to ryba, którą możemy spotkać głównie w zimnych, północnych wodach Oceanu Atlantyckiego. Mimo że w niektórych krajach, chociażby w USA i Islandii, jest często kupowany, w Polsce nie jest tak popularny. Dorsz, mintaj czy morszczuk z pewnością częściej goszczą na naszych stołach niż on.
Świetna dla osób na diecie
Rybę tą z pewnością docenią osoby dbające o linię – 100 g zębacza to zaledwie 100 kalorii. Podobnie, jak inni przedstawiciele gatunku, jest źródłem kwasów omega-3, a także witamin: A, B, D i E, wapnia, jodu i białka. Obecnie zębacza smugowego możemy kupić w sieci sklepów Biedronka w cenie 2,99 złotych za filet (100 g).
Kontrowersje
Jedzenie zębacza wiąże się też z pewnymi kontrowersjami. W niektórych źródłach zębacz jest wymieniany wśród ryb, w których mięsie może być wysoki poziom rtęci. Kupując je warto też pamięć o certyfikatach, które gwarantują, że dokonując zakupu nie przyczyniamy się do wyginięcia gatunku – znak MSC potwierdza zrównoważony połów, a ASC odpowiedzialną hodowlę.
Przepis na zębacza w sosie tymiankowym
Składniki: 2 filety zębacza, 200 ml śmietany, 50 ml wody, 20 g mąki, 1 ząbek czosnku, sok z cytryny, tymianek, sól, pieprz.
*Przygotowanie: *filety po obu stronach doprawiamy solą i pieprzem. W misce łączymy śmietanę, wodę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i tymianek. Dokładnie mieszamy. Filety wkładamy do żaroodpornego naczynia i zalewamy je sosem tak, aby ryba była nim przykryta. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Przepis na zębacza w cieśnie naleśnikowym
Składniki: 2 filety zębacza, 400 ml mleka, 350 g mąki, 200 ml wody, 2 jajka, olej, sól, pieprz.
Przygotowanie: filety kroimy na kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mleko, wodę, mąkę i jajka miksujemy, aż do momentu, gdy ciasto będzie bez grudek. Rybę zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju.