Wilk morski. Ryba na piątek: zębacz

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Zdrowie na talerzu

Obraz
© 123RF

Tym razem w ramach cyklu "Ryba na piątek" bierzemy pod lupę zębacza. W wielu krajach to często wybierana przez konsumentów ryba. Czy warto ją jeść? Czym się kierować podczas zakupów? Jak ją przyrządzać? Zapraszamy do naszej galerii.

/ 6Zębacz smugowy

Obraz
© 123RF

Zębacz, nazywany czasem także wilkiem morskim, to ryba, którą możemy spotkać głównie w zimnych, północnych wodach Oceanu Atlantyckiego. Mimo że w niektórych krajach, chociażby w USA i Islandii, jest często kupowany, w Polsce nie jest tak popularny. Dorsz, mintaj czy morszczuk z pewnością częściej goszczą na naszych stołach niż on.

/ 6Świetna dla osób na diecie

Obraz
© 123RF

Rybę tą z pewnością docenią osoby dbające o linię – 100 g zębacza to zaledwie 100 kalorii. Podobnie, jak inni przedstawiciele gatunku, jest źródłem kwasów omega-3, a także witamin: A, B, D i E, wapnia, jodu i białka. Obecnie zębacza smugowego możemy kupić w sieci sklepów Biedronka w cenie 2,99 złotych za filet (100 g).

/ 6Kontrowersje

Obraz
© 123RF

Jedzenie zębacza wiąże się też z pewnymi kontrowersjami. W niektórych źródłach zębacz jest wymieniany wśród ryb, w których mięsie może być wysoki poziom rtęci. Kupując je warto też pamięć o certyfikatach, które gwarantują, że dokonując zakupu nie przyczyniamy się do wyginięcia gatunku – znak MSC potwierdza zrównoważony połów, a ASC odpowiedzialną hodowlę.

/ 6Przepis na zębacza w sosie tymiankowym

Obraz
© 123RF

Składniki: 2 filety zębacza, 200 ml śmietany, 50 ml wody, 20 g mąki, 1 ząbek czosnku, sok z cytryny, tymianek, sól, pieprz.
*Przygotowanie: *filety po obu stronach doprawiamy solą i pieprzem. W misce łączymy śmietanę, wodę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i tymianek. Dokładnie mieszamy. Filety wkładamy do żaroodpornego naczynia i zalewamy je sosem tak, aby ryba była nim przykryta. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

/ 6Przepis na zębacza w cieśnie naleśnikowym

Obraz
© iStock.com

Składniki: 2 filety zębacza, 400 ml mleka, 350 g mąki, 200 ml wody, 2 jajka, olej, sól, pieprz.
Przygotowanie: filety kroimy na kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mleko, wodę, mąkę i jajka miksujemy, aż do momentu, gdy ciasto będzie bez grudek. Rybę zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju.

Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?