Wilk morski. Ryba na piątek: zębacz

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Zdrowie na talerzu

Obraz
© 123RF

Tym razem w ramach cyklu "Ryba na piątek" bierzemy pod lupę zębacza. W wielu krajach to często wybierana przez konsumentów ryba. Czy warto ją jeść? Czym się kierować podczas zakupów? Jak ją przyrządzać? Zapraszamy do naszej galerii.

/ 6Zębacz smugowy

Obraz
© 123RF

Zębacz, nazywany czasem także wilkiem morskim, to ryba, którą możemy spotkać głównie w zimnych, północnych wodach Oceanu Atlantyckiego. Mimo że w niektórych krajach, chociażby w USA i Islandii, jest często kupowany, w Polsce nie jest tak popularny. Dorsz, mintaj czy morszczuk z pewnością częściej goszczą na naszych stołach niż on.

/ 6Świetna dla osób na diecie

Obraz
© 123RF

Rybę tą z pewnością docenią osoby dbające o linię – 100 g zębacza to zaledwie 100 kalorii. Podobnie, jak inni przedstawiciele gatunku, jest źródłem kwasów omega-3, a także witamin: A, B, D i E, wapnia, jodu i białka. Obecnie zębacza smugowego możemy kupić w sieci sklepów Biedronka w cenie 2,99 złotych za filet (100 g).

/ 6Kontrowersje

Obraz
© 123RF

Jedzenie zębacza wiąże się też z pewnymi kontrowersjami. W niektórych źródłach zębacz jest wymieniany wśród ryb, w których mięsie może być wysoki poziom rtęci. Kupując je warto też pamięć o certyfikatach, które gwarantują, że dokonując zakupu nie przyczyniamy się do wyginięcia gatunku – znak MSC potwierdza zrównoważony połów, a ASC odpowiedzialną hodowlę.

/ 6Przepis na zębacza w sosie tymiankowym

Obraz
© 123RF

Składniki: 2 filety zębacza, 200 ml śmietany, 50 ml wody, 20 g mąki, 1 ząbek czosnku, sok z cytryny, tymianek, sól, pieprz.
*Przygotowanie: *filety po obu stronach doprawiamy solą i pieprzem. W misce łączymy śmietanę, wodę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i tymianek. Dokładnie mieszamy. Filety wkładamy do żaroodpornego naczynia i zalewamy je sosem tak, aby ryba była nim przykryta. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

/ 6Przepis na zębacza w cieśnie naleśnikowym

Obraz
© iStock.com

Składniki: 2 filety zębacza, 400 ml mleka, 350 g mąki, 200 ml wody, 2 jajka, olej, sól, pieprz.
Przygotowanie: filety kroimy na kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mleko, wodę, mąkę i jajka miksujemy, aż do momentu, gdy ciasto będzie bez grudek. Rybę zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju.

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,