Wilk morski. Ryba na piątek: zębacz

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Zdrowie na talerzu

Obraz
© 123RF

Tym razem w ramach cyklu "Ryba na piątek" bierzemy pod lupę zębacza. W wielu krajach to często wybierana przez konsumentów ryba. Czy warto ją jeść? Czym się kierować podczas zakupów? Jak ją przyrządzać? Zapraszamy do naszej galerii.

/ 6Zębacz smugowy

Obraz
© 123RF

Zębacz, nazywany czasem także wilkiem morskim, to ryba, którą możemy spotkać głównie w zimnych, północnych wodach Oceanu Atlantyckiego. Mimo że w niektórych krajach, chociażby w USA i Islandii, jest często kupowany, w Polsce nie jest tak popularny. Dorsz, mintaj czy morszczuk z pewnością częściej goszczą na naszych stołach niż on.

/ 6Świetna dla osób na diecie

Obraz
© 123RF

Rybę tą z pewnością docenią osoby dbające o linię – 100 g zębacza to zaledwie 100 kalorii. Podobnie, jak inni przedstawiciele gatunku, jest źródłem kwasów omega-3, a także witamin: A, B, D i E, wapnia, jodu i białka. Obecnie zębacza smugowego możemy kupić w sieci sklepów Biedronka w cenie 2,99 złotych za filet (100 g).

/ 6Kontrowersje

Obraz
© 123RF

Jedzenie zębacza wiąże się też z pewnymi kontrowersjami. W niektórych źródłach zębacz jest wymieniany wśród ryb, w których mięsie może być wysoki poziom rtęci. Kupując je warto też pamięć o certyfikatach, które gwarantują, że dokonując zakupu nie przyczyniamy się do wyginięcia gatunku – znak MSC potwierdza zrównoważony połów, a ASC odpowiedzialną hodowlę.

/ 6Przepis na zębacza w sosie tymiankowym

Obraz
© 123RF

Składniki: 2 filety zębacza, 200 ml śmietany, 50 ml wody, 20 g mąki, 1 ząbek czosnku, sok z cytryny, tymianek, sól, pieprz.
*Przygotowanie: *filety po obu stronach doprawiamy solą i pieprzem. W misce łączymy śmietanę, wodę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i tymianek. Dokładnie mieszamy. Filety wkładamy do żaroodpornego naczynia i zalewamy je sosem tak, aby ryba była nim przykryta. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

/ 6Przepis na zębacza w cieśnie naleśnikowym

Obraz
© iStock.com

Składniki: 2 filety zębacza, 400 ml mleka, 350 g mąki, 200 ml wody, 2 jajka, olej, sól, pieprz.
Przygotowanie: filety kroimy na kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mleko, wodę, mąkę i jajka miksujemy, aż do momentu, gdy ciasto będzie bez grudek. Rybę zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości