Wielkanocna babka z kuskusu z kremem chrzanowym i jajkami przepiórki

Znakomity pomysł na wielkanocną przystawkę. Szpinakowa babka z kuskusem nie tylko jest przepyszna, ale również doskonale prezentuje się na stole. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

Wielkanocna babka z kuskusuWielkanocna babka z kuskusu
Monika Lemko

Składniki

  • krem chrzanowy łagodny – 1 słoiczek
  • 8 jajeczek przepiórki

Babka:

  • 300 g kuskusu
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 2 pęczki koperku
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 3 jajka
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • 150 g mrożonego groszku

Ponadto:

  • sól do smaku
  • ½ łyżeczka cukru
  • sok z buraka
  • masło i bułka tarta do formy

Przepis

  • Formę na babkę natłuszczamy, obsypujemy bułka tartą. Groszek sparzamy wrzątkiem z dodatkiem soli i cukru.
  • Jajka gotujemy, obieramy, połowę zalewamy sokiem z buraka na czas przygotowania babki.
  • Szpinak miksujemy z zimnym bulionem, dodajemy posiekany koperek i mieszamy z kuskusem. Wlewamy roztrzepane jajka, wsypujemy odcedzony groszek, doprawiamy pieprzem i mieszamy. Przekładamy do formy. Pieczemy w 185 st. C ok. 20 min.
  • Babkę studzimy, dekorujemy kremem chrzanowym łagodnym, dodajemy jajeczka i ozdabiamy koperkiem, groszkiem i szpinakiem.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja