Trwa ładowanie...
d2wxbgh
24-03-2022 09:57

Wielkanocna babka z kuskusu z kremem chrzanowym i jajkami przepiórki

Przepis

Znakomity pomysł na wielkanocną przystawkę. Szpinakowa babka z kuskusem nie tylko jest przepyszna, ale również doskonale prezentuje się na stole. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

d2wxbgh
2.7
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Moniki smakołyki
Źródło: Moniki smakołyki
Składniki
  • krem chrzanowy łagodny – 1 słoiczek
  • 8 jajeczek przepiórki

Babka:

  • 300 g kuskusu
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 2 pęczki koperku
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 3 jajka
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • 150 g mrożonego groszku

Ponadto:

  • sól do smaku
  • ½ łyżeczka cukru
  • sok z buraka
  • masło i bułka tarta do formy
Przepis
  • Formę na babkę natłuszczamy, obsypujemy bułka tartą. Groszek sparzamy wrzątkiem z dodatkiem soli i cukru.
  • Jajka gotujemy, obieramy, połowę zalewamy sokiem z buraka na czas przygotowania babki.
  • Szpinak miksujemy z zimnym bulionem, dodajemy posiekany koperek i mieszamy z kuskusem. Wlewamy roztrzepane jajka, wsypujemy odcedzony groszek, doprawiamy pieprzem i mieszamy. Przekładamy do formy. Pieczemy w 185 st. C ok. 20 min.
  • Babkę studzimy, dekorujemy kremem chrzanowym łagodnym, dodajemy jajeczka i ozdabiamy koperkiem, groszkiem i szpinakiem.
Wielkanocna babka z kuskusu z kremem chrzanowym i jajkami przepiórki
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2wxbgh
d2wxbgh
d2wxbgh
d2wxbgh
Więcej tematów
d2wxbgh