Wielkanocna babka z kuskusu z kremem chrzanowym i jajkami przepiórki
Znakomity pomysł na wielkanocną przystawkę. Szpinakowa babka z kuskusem nie tylko jest przepyszna, ale również doskonale prezentuje się na stole. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
- krem chrzanowy łagodny – 1 słoiczek
- 8 jajeczek przepiórki
Ponadto:
- sól do smaku
- ½ łyżeczka cukru
- sok z buraka
- masło i bułka tarta do formy
- Formę na babkę natłuszczamy, obsypujemy bułka tartą. Groszek sparzamy wrzątkiem z dodatkiem soli i cukru.
- Jajka gotujemy, obieramy, połowę zalewamy sokiem z buraka na czas przygotowania babki.
- Szpinak miksujemy z zimnym bulionem, dodajemy posiekany koperek i mieszamy z kuskusem. Wlewamy roztrzepane jajka, wsypujemy odcedzony groszek, doprawiamy pieprzem i mieszamy. Przekładamy do formy. Pieczemy w 185 st. C ok. 20 min.
- Babkę studzimy, dekorujemy kremem chrzanowym łagodnym, dodajemy jajeczka i ozdabiamy koperkiem, groszkiem i szpinakiem.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze