Wartościowe zupy z mrożonek
Używanie mrożonek wbrew panującej opinii nie jest błędem. Odpowiednio zamrożone warzywa zachowują wszystkie cenne składniki i stanowią bazę do pyszny dań. Poddane takiej obróbce termicznej produkty można śmiało traktować jako zapasy do przygotowania rodzinnych posiłków.Przykładowo można zrobić z nich wartościowe zupy, co zaprezentował Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztof Szulborski.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Zupa krem z żółtych warzyw volute podany z krokietami z kaszanki, grillowanym boczkiem, kontrastowym groszkiem i mikro ziołami
Składniki:
- 450 g mieszanki mrożonek krem z żółtych warzyw
- 1 l bulionu drobiowego
- 100 g kaszanki (panier – mąka, bułka tarta, jajka)
- 120 g boczku wędzonego
- 120 g boczku wolno pieczonego
- 100 ml śmietanki 30 proc.
- 60 g strączków groszku zielonego
- 60 g marchewki baby
- 50 g masła
- mikro zioła do dekoracji
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ugotuj bulion drobiowy, w tym czasie zrób krokiety z kaszanki panierując je w mące, masie jajecznej i bułce tartej, i smaż na rozgrzanym oleju ok. 2-3 min. Do ugotowanego wywaru wsyp zawartość mrożonki zupa krem z żółtych warzyw i gotuj na wolnym ogniu ok. 10-12 min., w tym czasie obierz marchewkę i zielony groszek, i zblanszuj w gorącym maśle oraz upraż boczek wędzony. Zupę zblenduj, dodaj przyprawy i śmietankę. Podawaj w głębokim talerzu wcześniej układając na nim krokiety z kaszanki, zblanszowaną marchewkę i groszek, boczek. Całość udekoruj świeżymi ziołami.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.