Warto wiedzieć. Czy awokado można jeść na ciepło?
Nie ulega wątpliwości, że awokado to jeden z najzdrowszych produktów świata – prawdziwa bomba witaminowa pełna dobroczynnych tłuszczów nazywana „masłem bogów”. Awokado najczęściej spożywamy na zimno. A jak na nie wpływa podgrzewanie? Czy nie traci wtedy smaku i, co najważniejsze, wartości odżywczych?
Awokado to prawdziwy cud natury. Jest bogate w drogocenną witaminę E uważaną za eliksir młodości i płodności. Witamina E to bardzo silny przeciwutleniacz spowalniający proces starzenia i chroniący przed nowotworami. Na uwagę zasługuje glutation – kolejny przeciwutleniacz, który chroni komórki organizmu przed uszkodzeniem. Obecne w awokado jednonienasycone kwasy tłuszczowe redukują stężenie „złego” cholesterolu LDL, natomiast beta-sitosterol blokuje wchłanianie cholesterolu w jelitach. Dalej – luteina, potężna naturalna broń w walce z nowotworami i chorobami oczu, kwas foliowy korzystnie wpływający na pracę serca i bezcenny w diecie przyszłych matek (chroni dziecko przed wadą cewy nerwowej), magnez wzmacniający mięśnie i pracę mózgu oraz cenny potas regulujący gospodarkę wodną organizmu.
Czy awokado można jeść na ciepło?
Nie ulega wątpliwości, że spożywanie awokado dobroczynnie wpływa na zdrowie i cały organizm. Pomaga zachować dobrą kondycję i witalność. Dlatego warto je spożywać jak najczęściej. Awokado zazwyczaj jada się na surowo. Czy można je natomiast zjeść na ciepło? I tak, i nie. Dobra wiadomość jest taka, że w wysokiej temperaturze awokado nie traci swoich korzystnych właściwości, ale może stracić… smak. Pod wpływem podgrzewania awokado gorzknieje. Jeśli więc chciałoby się dodać je do gorącego dania, najlepiej, aby potrawa została wcześniej ugotowana, a awokado dodane do niej w ostatniej chwili, tuż przed zaserwowaniem.
Do podgrzewania, zwłaszcza zapiekania i grillowania, poleca się natomiast awokado Hass. Miąższ tej odmiany pod wpływem wysokiej temperatury nie ciemnieje i nie gorzknieje, sprawdzi się więc doskonale w ciepłych potrawach. Hass uchodzi za najlepszą odmianę awokado. Ma wyrazisty smak i mięciutki miąższ, a jego wpływ na zdrowie jest bezcenny.
Chcesz podać awokado na ciepło? Poniżej garść inspiracji:
- Awokado przetnij na pół, usuń pestkę. W zagłębienia wbij po jajku. Oprósz solą i pieprzem. Piecz przez ok. 20–30 minut w 180 stopniach.
- Awokado przetnij na pół, usuń pestkę. Grilluj na gorącym ruszcie albo beztłuszczowej patelni grillowej, aż na miąższu pojawią się ciemne paski. Przed podaniem oprósz solą gruboziarnistą, skrop sokiem z cytryny albo limonki.
- Awokado przetnij na pół, usuń pestkę, wydrąż miąższ. Rozgnieć widelcem, dodaj drobniutko posiekane świeże i suszone pomidory, zmiażdżony ząbek czosnku i drobno posiekaną cebulkę dymkę. Wymieszaj, dopraw do smaku. Łupinki po awokado wypełnij farszem, wsuń do piekarnika i zapiekaj w 200 stopniach przez ok. 20 minut. Po upieczeniu posyp świeżymi ziołami, np. kolendrą.
- Przygotuj grube „frytki”: miąższ z awokado pokrój w słupki i maczaj w dowolnej mące (np. z ciecierzycy, owsianej, kasztanowej, żytniej), następnie w mleku i w mieszance sezamu, soli, pieprzu i słodkiej papryki. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekaj przez ok. 20 minut w 200 stopniach.
- Miąższ z awokado pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny albo limonki. Przygotuj makaron z cukinii i marchewki (np. obieraczką julienne). Na patelni podsmaż pieczarki, dorzuć cząstki pomidora, czerwoną fasolę z puszki i warzywny makaron. Duś całość przez ok. 5 minut. Dopraw do smaku, pod koniec gotowania dodając awokado.
Co innego z awokado?
Jeśli spożywane na zimno, awokado najczęściej dodajemy do sałatki. Ale pomysłów na wykorzystanie tego produktu w kuchni jest znacznie więcej!
- Przygotuj z awokado błyskawiczną pastę kanapkową, łącząc je m.in. z jajkiem na twardo, suszonymi pomidorami, kiełkami, świeżymi ziołami, drobniutko posiekanymi warzywami itp.
- Podaj awokado w formie deseru. Najprościej – jako trzyskładnikowy krem (awokado, dojrzały banan, kakao). Awokado można też utrzeć z niewielką ilością miodu albo syropu klonowego oraz z sokiem z cytryny i podać w towarzystwie świeżych owoców oraz uprażonych na suchej patelni orzechów.
- Plasterki awokado ułóż na kanapce, dopraw, posyp czarnym sezamem albo czarnuszką i świeżymi ziołami.
- Zmiksuj awokado z mlekiem (zwierzęcym lub roślinnym), bananem, miodem i kostkami lodu, a powstanie doskonały orzeźwiający napój.
- Przygotuj wykwintny sos do sałatek: połącz miąższ awokado z jogurtem naturalnym lub greckim, solą, pieprzem kajeńskim oraz sokiem z cytryny.
Awokado – wskazówki
Miąższ dojrzałego awokado ugina się delikatnie pod naciskiem palca. Jeśli awokado jeszcze nie dojrzało, należy włożyć je do torebki (najlepiej z szarego papieru) i przechowywać w temperaturze pokojowej, aż zmięknie. Tylko dojrzałe awokado można trzymać w lodówce, ale maksymalnie do pięciu dni. Niedojrzałe okazy powinny najpierw dojrzeć. Warto pamiętać, aby przepołowione awokado, szczególnie podawane na zimno, skropić sokiem z cytryny bądź limonki, żeby nie sczerniało. Takie awokado nie traci co prawda wartości odżywczych, ale nie prezentuje się najlepiej na talerzu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl