Warstwowe ciacho z wiśniami. Posmakuje największym łasuchom
Wyśmienite ciacho na kruchym spodzie z dodatkiem kuleczek z wiśniami i delikatną masą jogurtową. Przepis dostaliśmy od pani Beaty, autorki bloga "Kulinarna chwila" na dziejesiewp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6-8 |
Okazja: |
*Składniki na ciasto: *
• ½ kg mąki pszennej
• 200 g śmietany kwaśnej 18 proc.
• 250 g margaryny
• 6 żółtek
• 1 szklanka cukru pudru
• ½ łyżeczki amoniaku
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 20 szt. wiśni z kompotu drylowanych
• 2 łyżki kakao
Składniki na masę:
• 800 g jogurtu naturalnego
• 2 galaretki żółte
*Dodatkowo: *
• 1 słoik powideł
• 3 batony Grześki
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę wbijamy żółtka, wsypujemy cukier puder, amoniak, proszek do pieczenia oraz wlewamy śmietanę.
- Wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i układamy na dnie blaszki, smarujemy powidłami.
- Do drugiej części ciasta dodajemy kakao, wyrabiamy i robimy 20 małych kuleczek umieszczając w środku każdej kuleczki wisienkę.
- Kuleczki układamy na powidłach. Ciasto pieczemy 30 minut w 180 st. C.
- Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy do lekkiego stężenia i miksujemy razem z jogurtami.
- Masę jogurtową wykładamy na upieczone i ostudzone ciasto. Wierzch ciasta posypujemy pokruszonymi batonami Grześkami.
- Ciasto chłodzimy w lodówce 2 godziny.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze