Warstwowe ciacho z wiśniami. Posmakuje największym łasuchom

Wyśmienite ciacho na kruchym spodzie z dodatkiem kuleczek z wiśniami i delikatną masą jogurtową. Przepis dostaliśmy od pani Beaty, autorki bloga "Kulinarna chwila" na dziejesiewp.pl.

Warstwowe ciacho z wiśniami. Posmakuje największym łasuchomWarstwowe ciacho z wiśniami. Posmakuje największym łasuchom
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

*Składniki na ciasto: *
• ½ kg mąki pszennej
• 200 g śmietany kwaśnej 18 proc.
• 250 g margaryny
• 6 żółtek
• 1 szklanka cukru pudru
• ½ łyżeczki amoniaku
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 20 szt. wiśni z kompotu drylowanych
• 2 łyżki kakao

Składniki

Składniki na masę:
• 800 g jogurtu naturalnego
• 2 galaretki żółte

Składniki

*Dodatkowo: *
• 1 słoik powideł
• 3 batony Grześki

Przepis

  • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę wbijamy żółtka, wsypujemy cukier puder, amoniak, proszek do pieczenia oraz wlewamy śmietanę.
  • Wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i układamy na dnie blaszki, smarujemy powidłami.
  • Do drugiej części ciasta dodajemy kakao, wyrabiamy i robimy 20 małych kuleczek umieszczając w środku każdej kuleczki wisienkę.
  • Kuleczki układamy na powidłach. Ciasto pieczemy 30 minut w 180 st. C.
  • Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy do lekkiego stężenia i miksujemy razem z jogurtami.
  • Masę jogurtową wykładamy na upieczone i ostudzone ciasto. Wierzch ciasta posypujemy pokruszonymi batonami Grześkami.
  • Ciasto chłodzimy w lodówce 2 godziny.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm