Trwa ładowanie...

Warmia na talerzu

Pochodzę z Olsztyna, z Warmii, czyli z miejsca, gdzie prawie wszyscy są w jakiś sposób przyjezdni, pomieszani, napływowi. Taka też jest nasza kuchnia – mieszanka najlepszych polskich i niemieckich tradycji kulinarnych. Od kapusty i kiełbasy, po kwaśną śmietanę i barszcz.

Warmia na talerzuŹródło: AdobeStock
d1m6jo5
d1m6jo5

Dzieciństwo w latach osiemdziesiątych nie było kulinarnym rajem, ale i tak wspominam je z rozrzewnieniem. Lato pachniało skwierczącą na patelni sielawą, jesień – obgotowanymi maślakami podsmażanymi na maśle, wiosna – jeżynami i poobijanymi papierówkami, a zima - pasztetem z majerankiem. Wtedy to były po prostu zapachy domu, dziś widzę wyraźnie jak wiele moja, napływowa skądinąd, rodzina, z tej Warmii kulinarnie przyjęła i zachowała do dziś.

Historia regionu bardzo solidnie wypłynęła na jego zróżnicowanie kulinarne. Warmia - dawne tereny pruskie i Mazury należące do Prusów wschodnich znacznie się od siebie różnią. Wyraźnie rysują się tu wpływy niemieckie od wspomnianej kapusty czy kiełbasy, po różne rodzaje mięs i klusek. Polskie akcenty kulinarne są widoczne głównie dzięki użyciu domowej śmietany, ziół czy podrobów.

Oto kilka klasyków kulinarnych z Warmii

Zupa warmińska z klopsami

Składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny (lub mieszanki wieprzowo-wołowej)
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 szklanka mleka
  • włoszczyzna na zupę
  • 5 ząbków czosnku
  • kwaśna śmietana 18 proc
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz, majeranek
  • 1-2 cytryny
AdobeStock
Źródło: AdobeStock

Przygotowanie: ugotować wywar na włoszczyźnie. Mięso wyrobić z jajkiem i namoczoną w mleku bułką. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Uformować niewielkie klopsiki. Gotować je w wywarze na małym ogniu przez około 20 minut. Zaprawić zupę mąką wymieszaną ze śmietaną. Dodać rozgnieciony czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz.

Zobacz też: Popularny mit związany z grzybami. Skutki mogą być śmiertelne

Smażona sielawa w occie

Składniki:

  • 1 kg sielawy
  • sól, pieprz
  • trochę mąki pszennej
  • olej
  • 0,5 l wody
  • ocet
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki cukru
AdobeStock
Źródło: AdobeStock

Przygotowanie: oczyścić sielawy, osuszyć, posolić i obtoczyć w mące. Usmażyć i odstawić. Przygotować zalewę: marchew z niewielkich kawałkach gotować przez kilkanaście minut, dodać cebulę w talarkach i przyprawy, dolać ocet i wymieszać. Chłodną zalewą zalać ryby i odstawić w chłodne miejsce.

Plińce z pomoćką

Składniki na plińce:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

Składniki na pomoćkę:

  • 50 g twarogu
  • 100 g kwaśnej śmietany 18 proc.
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 150 g wędzonki w plastrach
  • szczypior
  • olej do smażenia

Przygotowanie: dokładnie wymieszać rozgnieciony twaróg ze śmietaną. Dodać rozgnieciony czosnek i posiekaną cebulę. Doprawić i odstawić. Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Odcisnąć wodę i wszystko zalać wrzącym mlekiem. Dodać jajka i mąkę. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, uformować placki i usmażyć z obu stron. Wędzonkę podsmażam na suchej patelni. Placki przełożyć podsmażoną wędzonką. Placki polać twarogiem ze śmietaną i posypać szczypiorem.

Karmuszka

Składniki:

  • 0,5 kg łopatki lub karkówki bez kości
  • 250 g białej fasoli
  • 250 g białej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • nieduży kawałek selera
  • parę łyżek przecieru pomidorowego
  • kwaśna śmietana (30 proc)
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie: fasolę namoczyć dzień wcześniej, ugotować do miękkości i zostawić w wodzie. Mięso pokroić w kostkę. Mięso posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące i obsmażyć do zarumienia. Dodać je do pokrojonych warzyw (można dodać razem z tłuszczem). Dodać przyprawy. Zalać wrzątkiem i dusić przykryte na małym ogniu. Gdy mięso zmięknie, dodać fasolę z wodą z gotowania i przecier pomidorowy. Zagotować. Na talerzu zaprawić śmietaną i posypać natką.

Dzyndzałki warmińskie

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • woda
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 250 g mielonego boczku
  • 1 drobno posiekana cebula
  • majeranek, sól i pieprz

Przygotowanie: oba mięsa mielone wyrobić z dwoma jajkami, cebulą i przyprawami. Zagnieść ciasto z mąki, 2 jajek i wody. Rozwałkować cienko ciasto i wykroić kółka. Na placuszki wyłożyć porcję farszu, złożyć na pół i skleić brzegi. Gotować we wrzącej wodzie przez około 5-10 min.

Grzyby ze śmietaną

Składniki:

  • 250 g grzybów (podgrzybki, koźlaki, kozaki lub kurki)
  • 2 pokrojone w kostkę cebule
  • opakowanie kwaśnej śmietany (30 proc.)
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz
AdobeStock
Źródło: AdobeStock

Przygotowanie: grzyby oczyścić, wypłukać i osuszyć. okroić na plasterki albo połówki. bulę zeszklić na patelni, dodać grzyby i dusić pod przykryciem,aż będą miękkie. dać śmietanę, posolić i popieprzyć. Dusić przez 2 minuty. Podawać posypane natką pietruszki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1m6jo5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1m6jo5
Więcej tematów