WAŻNE
TERAZ

E-papierosy nie dla nieletnich. Prezydent podpisał zakaz

Warmia na talerzu

Pochodzę z Olsztyna, z Warmii, czyli z miejsca, gdzie prawie wszyscy są w jakiś sposób przyjezdni, pomieszani, napływowi. Taka też jest nasza kuchnia – mieszanka najlepszych polskich i niemieckich tradycji kulinarnych. Od kapusty i kiełbasy, po kwaśną śmietanę i barszcz.

Tradycyjne specjały warmińskiej kuchni
Źródło zdjęć: © AdobeStock
3

Dzieciństwo w latach osiemdziesiątych nie było kulinarnym rajem, ale i tak wspominam je z rozrzewnieniem. Lato pachniało skwierczącą na patelni sielawą, jesień – obgotowanymi maślakami podsmażanymi na maśle, wiosna – jeżynami i poobijanymi papierówkami, a zima - pasztetem z majerankiem. Wtedy to były po prostu zapachy domu, dziś widzę wyraźnie jak wiele moja, napływowa skądinąd, rodzina, z tej Warmii kulinarnie przyjęła i zachowała do dziś.

Historia regionu bardzo solidnie wypłynęła na jego zróżnicowanie kulinarne. Warmia - dawne tereny pruskie i Mazury należące do Prusów wschodnich znacznie się od siebie różnią. Wyraźnie rysują się tu wpływy niemieckie od wspomnianej kapusty czy kiełbasy, po różne rodzaje mięs i klusek. Polskie akcenty kulinarne są widoczne głównie dzięki użyciu domowej śmietany, ziół czy podrobów.

Oto kilka klasyków kulinarnych z Warmii

Zupa warmińska z klopsami

Składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny (lub mieszanki wieprzowo-wołowej)
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 szklanka mleka
  • włoszczyzna na zupę
  • 5 ząbków czosnku
  • kwaśna śmietana 18 proc
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz, majeranek
  • 1-2 cytryny
Obraz
© AdobeStock

Przygotowanie: ugotować wywar na włoszczyźnie. Mięso wyrobić z jajkiem i namoczoną w mleku bułką. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Uformować niewielkie klopsiki. Gotować je w wywarze na małym ogniu przez około 20 minut. Zaprawić zupę mąką wymieszaną ze śmietaną. Dodać rozgnieciony czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz.

Zobacz też: Popularny mit związany z grzybami. Skutki mogą być śmiertelne

Smażona sielawa w occie

Składniki:

  • 1 kg sielawy
  • sól, pieprz
  • trochę mąki pszennej
  • olej
  • 0,5 l wody
  • ocet
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki cukru
Obraz
© AdobeStock

Przygotowanie: oczyścić sielawy, osuszyć, posolić i obtoczyć w mące. Usmażyć i odstawić. Przygotować zalewę: marchew z niewielkich kawałkach gotować przez kilkanaście minut, dodać cebulę w talarkach i przyprawy, dolać ocet i wymieszać. Chłodną zalewą zalać ryby i odstawić w chłodne miejsce.

Plińce z pomoćką

Składniki na plińce:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

Składniki na pomoćkę:

  • 50 g twarogu
  • 100 g kwaśnej śmietany 18 proc.
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 150 g wędzonki w plastrach
  • szczypior
  • olej do smażenia

Przygotowanie: dokładnie wymieszać rozgnieciony twaróg ze śmietaną. Dodać rozgnieciony czosnek i posiekaną cebulę. Doprawić i odstawić. Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Odcisnąć wodę i wszystko zalać wrzącym mlekiem. Dodać jajka i mąkę. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, uformować placki i usmażyć z obu stron. Wędzonkę podsmażam na suchej patelni. Placki przełożyć podsmażoną wędzonką. Placki polać twarogiem ze śmietaną i posypać szczypiorem.

Karmuszka

Składniki:

  • 0,5 kg łopatki lub karkówki bez kości
  • 250 g białej fasoli
  • 250 g białej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • nieduży kawałek selera
  • parę łyżek przecieru pomidorowego
  • kwaśna śmietana (30 proc)
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie: fasolę namoczyć dzień wcześniej, ugotować do miękkości i zostawić w wodzie. Mięso pokroić w kostkę. Mięso posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące i obsmażyć do zarumienia. Dodać je do pokrojonych warzyw (można dodać razem z tłuszczem). Dodać przyprawy. Zalać wrzątkiem i dusić przykryte na małym ogniu. Gdy mięso zmięknie, dodać fasolę z wodą z gotowania i przecier pomidorowy. Zagotować. Na talerzu zaprawić śmietaną i posypać natką.

Dzyndzałki warmińskie

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • woda
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 250 g mielonego boczku
  • 1 drobno posiekana cebula
  • majeranek, sól i pieprz

Przygotowanie: oba mięsa mielone wyrobić z dwoma jajkami, cebulą i przyprawami. Zagnieść ciasto z mąki, 2 jajek i wody. Rozwałkować cienko ciasto i wykroić kółka. Na placuszki wyłożyć porcję farszu, złożyć na pół i skleić brzegi. Gotować we wrzącej wodzie przez około 5-10 min.

Grzyby ze śmietaną

Składniki:

  • 250 g grzybów (podgrzybki, koźlaki, kozaki lub kurki)
  • 2 pokrojone w kostkę cebule
  • opakowanie kwaśnej śmietany (30 proc.)
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz
Obraz
© AdobeStock

Przygotowanie: grzyby oczyścić, wypłukać i osuszyć. okroić na plasterki albo połówki. bulę zeszklić na patelni, dodać grzyby i dusić pod przykryciem,aż będą miękkie. dać śmietanę, posolić i popieprzyć. Dusić przez 2 minuty. Podawać posypane natką pietruszki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich