Warmia na talerzu
Pochodzę z Olsztyna, z Warmii, czyli z miejsca, gdzie prawie wszyscy są w jakiś sposób przyjezdni, pomieszani, napływowi. Taka też jest nasza kuchnia – mieszanka najlepszych polskich i niemieckich tradycji kulinarnych. Od kapusty i kiełbasy, po kwaśną śmietanę i barszcz.
Dzieciństwo w latach osiemdziesiątych nie było kulinarnym rajem, ale i tak wspominam je z rozrzewnieniem. Lato pachniało skwierczącą na patelni sielawą, jesień – obgotowanymi maślakami podsmażanymi na maśle, wiosna – jeżynami i poobijanymi papierówkami, a zima - pasztetem z majerankiem. Wtedy to były po prostu zapachy domu, dziś widzę wyraźnie jak wiele moja, napływowa skądinąd, rodzina, z tej Warmii kulinarnie przyjęła i zachowała do dziś.
Historia regionu bardzo solidnie wypłynęła na jego zróżnicowanie kulinarne. Warmia - dawne tereny pruskie i Mazury należące do Prusów wschodnich znacznie się od siebie różnią. Wyraźnie rysują się tu wpływy niemieckie od wspomnianej kapusty czy kiełbasy, po różne rodzaje mięs i klusek. Polskie akcenty kulinarne są widoczne głównie dzięki użyciu domowej śmietany, ziół czy podrobów.
Zupa warmińska z klopsami
Składniki:
- 500 g mielonej wieprzowiny (lub mieszanki wieprzowo-wołowej)
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułka
- 1 szklanka mleka
- włoszczyzna na zupę
- 5 ząbków czosnku
- kwaśna śmietana 18 proc
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz, majeranek
- 1-2 cytryny
Przygotowanie: ugotować wywar na włoszczyźnie. Mięso wyrobić z jajkiem i namoczoną w mleku bułką. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Uformować niewielkie klopsiki. Gotować je w wywarze na małym ogniu przez około 20 minut. Zaprawić zupę mąką wymieszaną ze śmietaną. Dodać rozgnieciony czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz.
Zobacz też: Popularny mit związany z grzybami. Skutki mogą być śmiertelne
Smażona sielawa w occie
Składniki:
- 1 kg sielawy
- sól, pieprz
- trochę mąki pszennej
- olej
- 0,5 l wody
- ocet
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie: oczyścić sielawy, osuszyć, posolić i obtoczyć w mące. Usmażyć i odstawić. Przygotować zalewę: marchew z niewielkich kawałkach gotować przez kilkanaście minut, dodać cebulę w talarkach i przyprawy, dolać ocet i wymieszać. Chłodną zalewą zalać ryby i odstawić w chłodne miejsce.
Plińce z pomoćką
Składniki na plińce:
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 50 ml mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól, pieprz
Składniki na pomoćkę:
- 50 g twarogu
- 100 g kwaśnej śmietany 18 proc.
- cebula
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
- 150 g wędzonki w plastrach
- szczypior
- olej do smażenia
Przygotowanie: dokładnie wymieszać rozgnieciony twaróg ze śmietaną. Dodać rozgnieciony czosnek i posiekaną cebulę. Doprawić i odstawić. Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Odcisnąć wodę i wszystko zalać wrzącym mlekiem. Dodać jajka i mąkę. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, uformować placki i usmażyć z obu stron. Wędzonkę podsmażam na suchej patelni. Placki przełożyć podsmażoną wędzonką. Placki polać twarogiem ze śmietaną i posypać szczypiorem.
Karmuszka
Składniki:
- 0,5 kg łopatki lub karkówki bez kości
- 250 g białej fasoli
- 250 g białej kapusty
- 2 cebule
- 2 marchewki
- pietruszka
- nieduży kawałek selera
- parę łyżek przecieru pomidorowego
- kwaśna śmietana (30 proc)
- mąka pszenna do obtoczenia mięsa
- olej do smażenia
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie: fasolę namoczyć dzień wcześniej, ugotować do miękkości i zostawić w wodzie. Mięso pokroić w kostkę. Mięso posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące i obsmażyć do zarumienia. Dodać je do pokrojonych warzyw (można dodać razem z tłuszczem). Dodać przyprawy. Zalać wrzątkiem i dusić przykryte na małym ogniu. Gdy mięso zmięknie, dodać fasolę z wodą z gotowania i przecier pomidorowy. Zagotować. Na talerzu zaprawić śmietaną i posypać natką.
Dzyndzałki warmińskie
Składniki:
- 750 g mąki pszennej
- 4 jajka
- woda
- 500 g mielonej wołowiny
- 250 g mielonego boczku
- 1 drobno posiekana cebula
- majeranek, sól i pieprz
Przygotowanie: oba mięsa mielone wyrobić z dwoma jajkami, cebulą i przyprawami. Zagnieść ciasto z mąki, 2 jajek i wody. Rozwałkować cienko ciasto i wykroić kółka. Na placuszki wyłożyć porcję farszu, złożyć na pół i skleić brzegi. Gotować we wrzącej wodzie przez około 5-10 min.
Grzyby ze śmietaną
Składniki:
- 250 g grzybów (podgrzybki, koźlaki, kozaki lub kurki)
- 2 pokrojone w kostkę cebule
- opakowanie kwaśnej śmietany (30 proc.)
- natka pietruszki
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Przygotowanie: grzyby oczyścić, wypłukać i osuszyć. okroić na plasterki albo połówki. bulę zeszklić na patelni, dodać grzyby i dusić pod przykryciem,aż będą miękkie. dać śmietanę, posolić i popieprzyć. Dusić przez 2 minuty. Podawać posypane natką pietruszki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl