WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

W trosce o najwyższą jakość – co warto wiedzieć na temat Nespresso?

Wśród wielu producentów kaw marka Nespresso wyróżnia się wielką dbałością o jakość ziaren, troszcząc się równocześnie o farmerów uprawiających kawowce. Co sprawia, że kawa Nespresso jest tak wyjątkowa?

Obraz
Źródło zdjęć: © materiały partnera
Artykuł sponsorowany

Jakość kawy na pierwszym miejscu

Kawa Nespresso pochodzi z plantacji znajdujących się w różnych zakątkach świata. Dzieje się tak dlatego, że w zależności od sposobu uprawy, rodzaju gleby, czasu zbioru oraz metod suszenia ziaren, powstała z nich kawa zyskuje zupełnie inny smak, gęstość i aromat. Starannie wybrane przez specjalistów ziarna Arabiki i Robusty są selekcjonowane już na etapie zbiorów, a następnie łączone, tworząc tym samym wyjątkowe i jedyne w swoim rodzaju mieszanki kaw. Ten subtelny proces mieszania odmian zapewnia szerokie bogactwo smaków, różnorodność konsystencji i aromatów.

Świeżo zmielone ziarna zamykane są w aluminiowych kapsułkach, co pozwala na zachowanie niemal wszystkich lotnych aromatów kawy (istnieje ich około 900), aż do momentu jej zaparzenia. Hermetycznie zamykane kapsułki doskonale chronią przed utlenianiem oraz gwarantują zachowanie świeżości przez cały okres przechowywania. A wszystko po to, by każda filiżanka kawy dawała ci wyjątkowe doznania.

Uznanie specjalistów i wielbicieli kawy

Dzięki różnorodności smaków oraz dużej dbałości o jakość ziaren, Nespresso zostało docenione przez wielu specjalistów, a kawy tej marki są serwowane w wielu restauracjach, w tym w 770 restauracjach wyróżnionych gwiazdką Michelin. W Polsce jest to restauracja "Atelier Amaro” przy Placu Trzech Krzyży w Warszawie.
Kawą Nespresso można się delektować także w domowym zaciszu. W zależności od tego, jak najbardziej lubimy pić naszą kawę, wystarczy dobrać odpowiedni ekspres ciśnieniowy Nespresso . Osobom najbardziej lubiącym mocne aromatyczne espresso na pewno przypadną do gustu kompaktowe ekspresy, takie jak np. Essenza Mini. Wyróżniają się one krótkim czasem nagrzewania, świetnym designem, a na dodatek zajmują w kuchni niewiele miejsca. Z kolei wielbiciele kaw mlecznych docenią urządzenia, które w kilka chwil mogą przygotować wyjątkowo mleczne latte lub aromatyczne cappuccino, wykorzystując w tym celu nowoczesną technologię zamkniętą w ekspresie kapsułkowym, np.Nespresso Gran Lattissima.

Bogactwo wyboru kaw i prosta obsługa ekspresu

Szeroki wybór kapsułek zawierających ziarna różnego pochodzenia daje możliwość dobrania najlepszego smaku kawy do własnych preferencji, pory dnia czy nastroju. Nespresso oferuje 29 kultowych mieszanek, z których każdy, nawet najbardziej wybredny wielbiciel kawy, znajdzie cos dla siebie. Przygotowanie ulubionej kawy Nespresso stanowi prawdziwą przyjemność, ponieważ technologia, w jaką wyposażone zostały te ekspresy kapsułkowe, zapewnia przygotowanie kawy za pomocą jednego przycisku. Jak to działa? Ekspresy Nespresso przepuszczają gorącą wodę przez kapsułki pod bardzo dużym ciśnieniem (do 19 barów). Krótki lecz intensywny czas ekstrakcji daje w rezultacie wyraziste i aromatyczne espresso z efektowną cremą.

Obraz
© materiały partnera

Recykling i program zrównoważonego rozwoju

Aby ziarna kawowców zachowywały jak najwyższą jakość, realizowany jest program zrównoważonego rozwoju, polegający na zwiększaniu zbiorów przy równoczesnej trosce o farmerów oraz ich rodziny. Prowadzenie szkoleń, unowocześnianie sprzętu potrzebnego do uprawy oraz współpraca ze społecznościami skupionymi wokół plantacji mają decydujący wpływ na jakość kawy i pomagają zapewnić farmerom lepszy standard życia oraz większe plony. W trosce o bezpieczeństwo środowiska kapsułki wytwarzane są z aluminium, które nie tylko wspaniale chroni wrażliwą na czynniki zewnętrzne kawę, ale także w 100% nadaje się do recyklingu. Każdą kapsułkę oddaną do recyklingu czeka nowe życie. Może się odrodzić jako długopis, scyzoryk czy… kolejna kapsułka.

*Artykuł sponsorowany *

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany