Tradycyjne szczodraki. Pieczone pierożki z wyśmienitym farszem
Szczodraki, czyli pierożki z ciasta drożdżowego lub kruchego, wypiekano przed wiekami w okresie od Bożego Narodzenia do Trzech Króli. Szczodraki miały swoją symbolikę – pieczono je takie, jaki był miniony rok. Gdy był urodzajny, lepiono duże rogale z białej mąki nadziewane serem, farszem mięsnym lub kapustą z grzybami. Jeśli zaś rok był biedny, bułeczki były malutkie, z mieszanej mąki, często bez nadzienia. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Ciasto:
- 2 szklanki mąki – tortowej i białej orkiszowej bio po połowie
- 50 g miękkiego masła
- 50 g gęsiego tłuszczu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 żółtko i 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
- 500 g białej kapusty
- 3 kwaśne jabłka
- majeranek
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1/2 szklanki wody
- sól i pieprz do smaku
- migdał
- Mąki przesiewamy do miski, dodajemy masło i gęsi tłuszcz. Siekamy nożem i łączymy tłuszcze z mąką.
- Dodajemy śmietanę, żółtko, jajko i sól. Szybko zagniatamy elastyczne ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin – ja zostawiam je na całą noc.
- Kapustę kroimy, przekładamy na sito, płuczemy. Do garnka wkładamy masło, dodajemy kapustę i trochę wody. Dusimy ją aż zmięknie.
- Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majeranek, wlewamy wodę i dusimy razem kilka minut. Odstawiamy do przestygnięcia.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C.
- Na blacie podsypanym mąką cienko wałkujemy partiami ciasto, wykrawamy dowolny kształt, nadziewamy kapustą z jabłkami, sklejamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Do jednego szczodraka wkładamy migdał. Smarujemy je mlekiem lub rozkłóconym jajkiem i pieczemy 20 minut. Są pyszne na ciepło i na zimno.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze