Trwa ładowanie...
dc2bitl
Anna Kamińska

Tradycyjne szczodraki. Pieczone pierożki z wyśmienitym farszem

Przepis

Szczodraki, czyli pierożki z ciasta drożdżowego lub kruchego, wypiekano przed wiekami w okresie od Bożego Narodzenia do Trzech Króli. Szczodraki miały swoją symbolikę – pieczono je takie, jaki był miniony rok. Gdy był urodzajny, lepiono duże rogale z białej mąki nadziewane serem, farszem mięsnym lub kapustą z grzybami. Jeśli zaś rok był biedny, bułeczki były malutkie, z mieszanej mąki, często bez nadzienia. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

dc2bitl
2.9
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Kuchennymi drzwiami
Źródło: Kuchennymi drzwiami
Składniki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki – tortowej i białej orkiszowej bio po połowie
  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g gęsiego tłuszczu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko i 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 500 g białej kapusty
  • 3 kwaśne jabłka
  • majeranek
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1/2 szklanki wody
  • sól i pieprz do smaku
  • migdał
Przepis
  • Mąki przesiewamy do miski, dodajemy masło i gęsi tłuszcz. Siekamy nożem i łączymy tłuszcze z mąką.
  • Dodajemy śmietanę, żółtko, jajko i sól. Szybko zagniatamy elastyczne ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin – ja zostawiam je na całą noc.
  • Kapustę kroimy, przekładamy na sito, płuczemy. Do garnka wkładamy masło, dodajemy kapustę i trochę wody. Dusimy ją aż zmięknie.
  • Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majeranek, wlewamy wodę i dusimy razem kilka minut. Odstawiamy do przestygnięcia.
  • Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C.
  • Na blacie podsypanym mąką cienko wałkujemy partiami ciasto, wykrawamy dowolny kształt, nadziewamy kapustą z jabłkami, sklejamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Do jednego szczodraka wkładamy migdał. Smarujemy je mlekiem lub rozkłóconym jajkiem i pieczemy 20 minut. Są pyszne na ciepło i na zimno.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Tradycyjne szczodraki. Pieczone pierożki z wyśmienitym farszem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
dc2bitl

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dc2bitl
dc2bitl
dc2bitl
dc2bitl
Więcej tematów
dc2bitl