Tradycyjne spaghetti z sosem pomidorowym
Latem nie mamy ochoty na spędzanie długich godzin w kuchni. Pomysł na szybki i lekki obiad? Oczywiście makaron z aromatycznym sosem pomidorowym. Domowy sos pomidorowy na pewno będzie smakował lepiej niż taki, który kupujemy w sklepie. A więc do dzieła!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 2 ząbki czosnku,
- 1 czerwona papryczka chili (świeża lub suszona),
- pęczek świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej,
- sól, pieprz
- 400 g makaronu spaghetti lub tagliatelle,
- oliwa,
- 400 g puszka pomidorów lub 3 świeże,
- 100 g parmezanu.
- Makaron gotować w dużym garnku według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.
- Obrać czosnek i pokroić w cienkie paski lub rozgnieść w prasce. Chili przekroić wzdłuż i usunąć pestki. Pokroić w cienkie paseczki. Świeże pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w grubą kostkę.
- Na patelni rozgrzać 7 łyżek oliwy, dodać pokrojony czosnek, chili i świeżą lub suszoną bazylię. Gdy czosnek przyrumieni się dodać pomidory. Sos mieszać ok minuty, dodać pieprz i sól. Wyłączyć.
- Gotowy makaron odcedzić. Przełożyć na patelnię z sosem i dokładnie wymieszać.
- Na talerzu gotowy makaron posypać startym serem żółtym lub parmezanem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze