Tradycyjne spaghetti z sosem pomidorowym
Latem nie mamy ochoty na spędzanie długich godzin w kuchni. Pomysł na szybki i lekki obiad? Oczywiście makaron z aromatycznym sosem pomidorowym. Domowy sos pomidorowy na pewno będzie smakował lepiej niż taki, który kupujemy w sklepie. A więc do dzieła!
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 ząbki czosnku,
- 1 czerwona papryczka chili (świeża lub suszona),
- pęczek świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej,
- sól, pieprz
- 400 g makaronu spaghetti lub tagliatelle,
- oliwa,
- 400 g puszka pomidorów lub 3 świeże,
- 100 g parmezanu.
Przepis
- Makaron gotować w dużym garnku według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.
- Obrać czosnek i pokroić w cienkie paski lub rozgnieść w prasce. Chili przekroić wzdłuż i usunąć pestki. Pokroić w cienkie paseczki. Świeże pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w grubą kostkę.
- Na patelni rozgrzać 7 łyżek oliwy, dodać pokrojony czosnek, chili i świeżą lub suszoną bazylię. Gdy czosnek przyrumieni się dodać pomidory. Sos mieszać ok minuty, dodać pieprz i sól. Wyłączyć.
- Gotowy makaron odcedzić. Przełożyć na patelnię z sosem i dokładnie wymieszać.
- Na talerzu gotowy makaron posypać startym serem żółtym lub parmezanem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl