Tradycyjna szarlotka na półkruchym cieście. Klasyk wśród polskich ciast

Cudownie pachnie cynamonem i jabłkami. Idealne ciasto do herbaty lub kawy. Tym razem na tradycyjnym półkruchym cieście, bez żadnych dodatków. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".

Tradycyjna szarlotka na półkruchym cieście. Klasyk wśród polskich ciastTradycyjna szarlotka na półkruchym cieście. Klasyk wśród polskich ciast
Natalia Kudela

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 160 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g
  • 250 g schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany

Nadzienie:

  • 2 kg jabłek
  • 100 g rodzynek (możemy część rodzynek zastąpić posiekanymi orzechami włoskimi)
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta zmielonych goździków

Dodatkowo:

  • białko
  • cukier puder do posypania (można go wymieszać z odrobiną cukru wanilinowego dla zapachu)

Przepis

Do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem. Dodać cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką, podsypując mąką. Dodać pozostałe składniki na ciasto i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Odłożyć mikser i z okruchów zagnieść rękoma ciasto. Ciasto podzielić na dwie część jedną trochę większą od drugiej. Oba kawałki zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

Przepis

Nadzienie: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Pokrojone jabłka przełożyć do garnka i skropić sokiem z cytryny, postawić na gazie i zagotować. Jabłka prażyć przez około 10-12 minut, aż zmiękną. Zdjąć z ognia, dodać przyprawy i rodzynki, wymieszać. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta wyjąć z lodówki i podsypując mąką rozwałkować na wielkość blaszki. Ciasto przełożyć do blaszki i wyrównać. Ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni C na funkcji góra – dół przez około 10-15 minut, aż ciasto delikatnie się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciasto posmarować cienko białkiem i wstawić z powrotem do piekarnika na około 4-5 minut.

Przepis

Na podpieczony spód wyłożyć masą jabłkową i wyrównać. Drugi kawałek ciasta rozwałkować, podsypując mąką na wielkość blaszki. Ciastem nakryć jabłka, wyrównać i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra – dół przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika szarlotkę odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Zobacz także: ciasto cappuccino na krakersach

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości