Tort Cookie Dough. Warstwowa góra słodkości
Czekolada, słodkie ciasto i pyszny krem. Takim warstwom w tocie nie można się oprzeć. Wypiek z bloga "Cukrowa wróżka" idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkanie, urodziny lub inną specjalną okazję.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 5-6 |
Okazja: |
Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki kakao
- 1 jajo
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki gorącej, świeżo zaparzonej kawy lub gorącej czekolady
- 1/2 szklanki maślanki
- 1/4 szklanki oleju
Krem:
- 250 g twarożku śmietankowego lub twarogu sernikowego
- 50 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/4 szklanki groszków czekoladowych lub drobno posiekanej czekolady
Ganache:
- 100 g czekolady mlecznej
- 1/4 szklanki śmietanki kremówki
Zaczynamy od ciasta. Mąkę mieszamy z kakao, cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia. Jaja roztrzepujemy z wanilią, maślanką i olejem. Łączymy suche i mokre składniki, energicznie mieszając. Do masy dodajemy stopniowo kawę i znowu mieszamy. Masa będzie rzadka. Przelewamy ją do tortownicy (o średnicy 18 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli robimy większe ciasto, czas pieczenia wydłużamy. Najlepiej sprawdzić, czy wbity w środek patyczek wychodzi suchy.
Studzimy ciasto w uchylonym piekarniku.
Twarożek ucieramy z cukrem i masłem na jednolitą masę. Dodajemy mąkę i wanilię. Stopniowo dolewamy śmietankę i miksujemy do uzyskania aksamitnego kremu. Łączymy go z groszkami czekoladowymi. Wystudzone ciasto kroimy na 3 blaty. Przekładamy je kremem (4 łyżki kremu możemy odłożyć do dekoracji). Ostatni blat zostawiamy bez kremu – polejemy go ganache. Ciasto odstawiamy do lodówki na min. 30 min.
Na ganache wystarczy podgrzać śmietankę i dodać do niej połamaną na kostki czekoladę. Podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady, co jakiś czas mieszając. Polewę zostawiamy na kilka minut do ostygnięcia. Ciągle płynną polewamy wierzch ciasta i wyrównujemy nożem. Zostawiamy do zastygnięcia. Wierzch ciasta możemy udekorować odłożonym kremem i czekoladą lub groszkami czekoladowymi. Tort najlepiej przechowywać w lodówce.
Zobacz także: sernik z cynamonem i jabłkami
src="https://d.wpimg.pl/1770098134--2135596012/cukrowawrozka.jpg"/>
Polecamy wideo: tort czekoladowy z mascarpone
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze