Trwa ładowanie...
d2d6h2p
30-12-2017 10:40

Tort Cookie Dough. Warstwowa góra słodkości

Przepis

Czekolada, słodkie ciasto i pyszny krem. Takim warstwom w tocie nie można się oprzeć. Wypiek z bloga "Cukrowa wróżka" idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkanie, urodziny lub inną specjalną okazję.

d2d6h2p
3.8
(16 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

5-6

Okazja:
www.cukrowawrozka.pl
Źródło: www.cukrowawrozka.pl
Składniki

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki gorącej, świeżo zaparzonej kawy lub gorącej czekolady
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki oleju

Krem:

  • 250 g twarożku śmietankowego lub twarogu sernikowego
  • 50 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/4 szklanki groszków czekoladowych lub drobno posiekanej czekolady

Ganache:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki
Przepis

Zaczynamy od ciasta. Mąkę mieszamy z kakao, cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia. Jaja roztrzepujemy z wanilią, maślanką i olejem. Łączymy suche i mokre składniki, energicznie mieszając. Do masy dodajemy stopniowo kawę i znowu mieszamy. Masa będzie rzadka. Przelewamy ją do tortownicy (o średnicy 18 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli robimy większe ciasto, czas pieczenia wydłużamy. Najlepiej sprawdzić, czy wbity w środek patyczek wychodzi suchy.
Studzimy ciasto w uchylonym piekarniku.

Twarożek ucieramy z cukrem i masłem na jednolitą masę. Dodajemy mąkę i wanilię. Stopniowo dolewamy śmietankę i miksujemy do uzyskania aksamitnego kremu. Łączymy go z groszkami czekoladowymi. Wystudzone ciasto kroimy na 3 blaty. Przekładamy je kremem (4 łyżki kremu możemy odłożyć do dekoracji). Ostatni blat zostawiamy bez kremu – polejemy go ganache. Ciasto odstawiamy do lodówki na min. 30 min.

Na ganache wystarczy podgrzać śmietankę i dodać do niej połamaną na kostki czekoladę. Podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady, co jakiś czas mieszając. Polewę zostawiamy na kilka minut do ostygnięcia. Ciągle płynną polewamy wierzch ciasta i wyrównujemy nożem. Zostawiamy do zastygnięcia. Wierzch ciasta możemy udekorować odłożonym kremem i czekoladą lub groszkami czekoladowymi. Tort najlepiej przechowywać w lodówce.
Zobacz także: sernik z cynamonem i jabłkami

Polecamy wideo: tort czekoladowy z mascarpone

Tort Cookie Dough. Warstwowa góra słodkości
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

17
7

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2d6h2p
d2d6h2p
d2d6h2p
d2d6h2p
Więcej tematów
d2d6h2p