Torcik śmietanowy z owocami
Pyszny, lekki torcik z delikatnym kremem i sezonowymi owocami. Będzie ozdobą każdego stołu na rodzinnym przyjęciu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Biszkopt:
- 6 jajek,
- 1 szklanka drobnego cukru,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- szczypta soli.
Krem:
- 500 ml kremówki,
- 120 g serka mascarpone,
- cukier puder do smaku według uznania,
- 4 plastry ananasa z puszki.
Dodatkowo:
- owoce do dekoracji,
- przezroczysta galaretka,
- zalewa z ananasa,
- 1 łyżka wódki.
Zacznij od przygotowania biszkoptu. Upewnij się, że trzepaki oraz miska, w której będziesz ubijać jajka, są idealnie czyste, odtłuszczone i suche. Całe jajka wbij do miski, wsyp cukier i szczyptę soli. Ubijaj na wysokich obrotach, aż masa będzie puszysta, biała i kremowa. Stopniowo dodawaj do masy przesianą mąkę i delikatnie mieszaj szpatułką, by składniki dokładnie się połączyły. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut. W czasie pieczenia nie otwieraj piekarnika, bo biszkopt opadnie.
Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, dodaj mascarpone, cukier puder do smaku i wymieszaj. Plastry ananasa pokrój w drobną kostkę i dodaj do kremu. Biszkopt podziel na 3 blaty. Każdy płat ciasta nasącz ponczem przygotowanym z zalewy z ananasa i wódki. Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, użyj jednak mniej wody. Przełóż biszkopt kremem. Kremem posmaruj także boki wierzch. Na górze ułóż ulubione owoce i zalej je tężejącą galaretką. Przed podaniem schłodź w lodówce.
Polecamy wideo: Babeczki z owocami według przepisu z 1895 roku
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze