To najbardziej toksyczne owoce i warzywa. Wiele osób nie ma o tym pojęcia
Obecnie mamy do czynienia z różnymi niebezpiecznymi dla zdrowia związkami. Niedawno został opublikowany brutalny raport EWG, który wprost o tym mówi. Możemy w nim znaleźć m.in. listę toksycznych warzyw i owoców.
Kiedyś mało kto by się spodziewał, że na rynku mogą pojawić się toksyczne warzywa i owoce. To było nie do pomyślenia. Dzisiaj, kiedy przemysł się rozrasta i mamy dostęp do różnych środków chemicznych, które ułatwiają wzrost i rozwój roślin, sprawa wygląda inaczej. Na wielu plantacjach używa się szkodliwych chemikaliów, na przykład pestycydów. Raport EWG nie pozostawia żadnych złudzeń - opisuje toksyczne warzywa i owoce. Poznaj "brudną dwunastkę" i zastanów się kilka razy, zanim kupisz dany produkt.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wystarczy pięć składników. Na widok tego deseru dietetycy biją brawo
EWG dokonało szerokiej analizy aż 47 tysięcy próbek 46 różnych owoców i warzyw. Wszystko sprawdzano pod kątem obecności oraz stężenia pestycydów. Owoce oraz warzywa za każdym razem były obierane i myte. Okazało się, że nawet najbardziej staranne i dokładne oczyszczanie nie usunie szkodliwych związków chemicznych. Najgorsze jest jednak to, że produkty z zestawienia codziennie pojawiają się na naszych stołach.
Raport EWG jest bezlitosny. Pokazuje toksyczne owoce i warzywa
Nie od dziś wiadomo, że pestycydy wręcz rujnują nasze zdrowie i przerażający jest fakt, że niewiele osób o tym wie. Nawet w naszych ulubionych produktach wykryto ogromne ilości takich związków.
Na liście "brudnej dwunastki" znalazły się:
- truskawki - w 90 proc. próbek wykryto pestycydy,
- szpinak - uzyskano podobne wyniki,
- nektarynki - wręcz identycznie,
- wiśnie - jak wyżej: pozytywne wyniki w 90 proc. próbek,
- jarmuż - znaleziono pozostałości 103 pestycydów,
- papryka - 101 szkodliwych związków chemicznych,
- winogrona - skażone aż 90 proc. próbek,
- brzoskwinie - 95 proc.,
- borówki - były mocno skażone,
- jabłka - one też znalazły się na liście opisującej toksyczne owoce i warzywa,
- gruszki - tutaj również znaleziono pozostałości,
- zielona sałata.
Jak podaje raport EWG, produkty te powinny być kupowane jedynie w wersji organicznej, dzięki czemu będziemy mieć pewność, że owoce i warzywa nie miały styczności ze środkami chemicznymi. Uważać trzeba też na fasolkę szparagową. Mimo że od 2011 jest zakaz pryskania, to w kilku procentach próbek wykryto obecność pestycydów. Musimy pamiętać, że kontakt z niektórymi związkami może negatywnie wpływać na zdrowie i prowadzić na przykład do zaburzeń hormonalnych.
"Clean Fifteen", czyli kolejny raport EWG
Na szczęście na liście nie znajdują się jedynie toksyczne owoce i warzywa. EWG wspomina również o tych zdrowych i bezpiecznych produktach. Zestawienie "czystej piętnastki" obejmuje awokado, kukurydzę, ananasa, bataty, papaję, kiwi, cebulę, mrożony groszek, grzyby, mango, kapustę, szparagi, melona miodowego, melona kantulapa, marchew. Takie warzywa i owoce możemy kupować też z marketów z półki bez dopisku "bio". To dobra wiadomość dla osób, które chcą się odżywiać zdrowo, ale nie chcą przepłacać.
Czy istnieje sposób na pozbycie się pestycydów? Tak, ale musisz pamiętać, że te propozycje nie są idealne. Najbardziej jednak sprawdzi się moczenie w roztworze z sody oczyszczonej przez 10-15 minut (łyżeczka na litr wody) i płukanie oraz "kąpiel" w roztworze octowym (1 część octu na 3 części wody). Dobrym pomysłem jest też obieranie owoców, ale to dotyczy tylko tych ze skórką.