Tłusty Czwartek z umiarem

W tłusty czwartek według tradycji powinniśmy jeść dużo i tłusto – dawniej wierzono, że ma to nam zapewnić pomyślność w przyszłości. W Polsce przyjęło się jadać głównie pączki. Pamiętajmy jednak, że w nawet w ten dzień należy zachować umiar.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

W tłusty czwartek według tradycji powinniśmy jeść dużo i tłusto - dawniej wierzono, że ma to nam zapewnić pomyślność w przyszłości. W Polsce przyjęło się jadać głównie pączki. Pamiętajmy jednak, że w nawet w ten dzień należy zachować umiar.

- Pączki są produktami, które ciężko się trawią ze względu na to, że najczęściej są smażone na głębokim tłuszczu. Jeśli najemy się ich dużo, dolegliwości żołądkowe mamy gwarantowane - mówi serwisowi infoWire.pl dietetyk Ewelina Gleń z kliniki PsychoMedic.pl. Pewnym rozwiązaniem może być zrobienie pączków w domu: żeby były zdrowsze, nie smażmy ich, tylko upieczmy.

Drugim problemem pączków jest to, że są niestety dość kaloryczne. Jeśli chcemy pozostać w zgodzie z tradycją, ale boimy się o naszą wagę, wybierzmy produkty bez cukru pudru, lukru czy czekoladowej polewy - może nie będą tak smaczne, ale za to mniej tuczące. Przy wyborze pączków warto zwrócić uwagę na ich kolor i zapach. Sięgajmy po te jaśniejsze i pulchniejsze. Zapach starego tłuszczu można zidentyfikować bez problemu. Bezpieczniejszym wyborem dla naszego organizmu będzie jednak zakup wyrobów pieczonych. Nie odbiegają od oryginału smakiem, a po ich spożyciu nie czeka nas długie, intensywne spalanie kalorii i tłuszczu.

W tłusty czwartek należy pamiętać także o zdrowym jedzeniu. Warto, żeby na naszych talerzach pojawiło się dużo warzyw, owoców i produktów zbożowych. Posiłki jedzmy w regularnych odstępach, pięć razy dziennie. Jeśli w ciągu dnia zdecydujemy się na pączek lub kilka pączków na raz, uznajmy to za jeden z tych posiłków. Przede wszystkim nie zapomnijmy jednak o pożywnym śniadaniu.

Ile pączków w ciągu dnia wolno nam zjeść?

Tak naprawdę wszystko zależy od nas.
- Jeśli jesteśmy osobami zdrowymi, prowadzimy zdrowy styl życia, jesteśmy aktywni fizycznie, to dwa czy trzy pączki na pewno nam nie zaszkodzą - uważa Ewelina Gleń. Gorzej, jeśli będziemy się tego dnia nimi objadać. Jeden pączek ma średnio 340 kcal, 5 g białka, 52 g węglowodanów i aż 12 g tłuszczu! Już 3 pączki wypełniają dzienne zapotrzebowanie na tłuszcz, a jego spalenie może zająć nawet 3 godziny podczas intensywnej jazdy na rowerze. Dlatego warto nawet w dzień przyzwolenia na łakocie kierować się rozsądkiem. Można odmówić sobie następnego pączka lub po prostu sięgnąć po mniejszego - z pewnością nie będzie się różnił smakiem.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości