Tłusty Czwartek z umiarem

W tłusty czwartek według tradycji powinniśmy jeść dużo i tłusto – dawniej wierzono, że ma to nam zapewnić pomyślność w przyszłości. W Polsce przyjęło się jadać głównie pączki. Pamiętajmy jednak, że w nawet w ten dzień należy zachować umiar.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

W tłusty czwartek według tradycji powinniśmy jeść dużo i tłusto - dawniej wierzono, że ma to nam zapewnić pomyślność w przyszłości. W Polsce przyjęło się jadać głównie pączki. Pamiętajmy jednak, że w nawet w ten dzień należy zachować umiar.

- Pączki są produktami, które ciężko się trawią ze względu na to, że najczęściej są smażone na głębokim tłuszczu. Jeśli najemy się ich dużo, dolegliwości żołądkowe mamy gwarantowane - mówi serwisowi infoWire.pl dietetyk Ewelina Gleń z kliniki PsychoMedic.pl. Pewnym rozwiązaniem może być zrobienie pączków w domu: żeby były zdrowsze, nie smażmy ich, tylko upieczmy.

Drugim problemem pączków jest to, że są niestety dość kaloryczne. Jeśli chcemy pozostać w zgodzie z tradycją, ale boimy się o naszą wagę, wybierzmy produkty bez cukru pudru, lukru czy czekoladowej polewy - może nie będą tak smaczne, ale za to mniej tuczące. Przy wyborze pączków warto zwrócić uwagę na ich kolor i zapach. Sięgajmy po te jaśniejsze i pulchniejsze. Zapach starego tłuszczu można zidentyfikować bez problemu. Bezpieczniejszym wyborem dla naszego organizmu będzie jednak zakup wyrobów pieczonych. Nie odbiegają od oryginału smakiem, a po ich spożyciu nie czeka nas długie, intensywne spalanie kalorii i tłuszczu.

W tłusty czwartek należy pamiętać także o zdrowym jedzeniu. Warto, żeby na naszych talerzach pojawiło się dużo warzyw, owoców i produktów zbożowych. Posiłki jedzmy w regularnych odstępach, pięć razy dziennie. Jeśli w ciągu dnia zdecydujemy się na pączek lub kilka pączków na raz, uznajmy to za jeden z tych posiłków. Przede wszystkim nie zapomnijmy jednak o pożywnym śniadaniu.

Ile pączków w ciągu dnia wolno nam zjeść?

Tak naprawdę wszystko zależy od nas.
- Jeśli jesteśmy osobami zdrowymi, prowadzimy zdrowy styl życia, jesteśmy aktywni fizycznie, to dwa czy trzy pączki na pewno nam nie zaszkodzą - uważa Ewelina Gleń. Gorzej, jeśli będziemy się tego dnia nimi objadać. Jeden pączek ma średnio 340 kcal, 5 g białka, 52 g węglowodanów i aż 12 g tłuszczu! Już 3 pączki wypełniają dzienne zapotrzebowanie na tłuszcz, a jego spalenie może zająć nawet 3 godziny podczas intensywnej jazdy na rowerze. Dlatego warto nawet w dzień przyzwolenia na łakocie kierować się rozsądkiem. Można odmówić sobie następnego pączka lub po prostu sięgnąć po mniejszego - z pewnością nie będzie się różnił smakiem.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja