Tiramisu
- 500 g serka mascarpone
- 3 jajka
- podłużne biszkopty
- pół szklanki cukru (do smaku)
- filiżanka mocnej kawy
- 20 ml likieru (lub wódka, rum)
- kakao
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na jednolitą masę, nastepnie dodać serek i delikatnie wmieszać. Gdy całośc się połączy dodać likier i odstawić. Ubić białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę i połączyć z masą serową. Biszkopty maczamy w kawie i układamy w formie (lub na talerzu), Na biszkopty nałożyć warstwę sera i ponownie biszkopty, kończymy kolejną warstwą sera. Całość posypać kakao i schłodzić przynajmniej 12 godzin w lodówce.
Deser równie dobrze smakuje przyżądzony w pucharkach. :)
Przepis dodał użytkownik otylia-sieczka
Podziel się opinią
Komentarze