Ten kwaśny, rubinowy owoc dziś jest zapomniany w Polsce. Szkoda, bo chroni wątrobę i obniża ciśnienie

Kwaśny i rubinowy owoc, kiedyś obecny w polskich ogrodach i apteczkach, dziś znów wraca do łask. Berberys nie tylko nadaje potrawom wyjątkowego smaku, ale przede wszystkim wspiera wątrobę, obniża ciśnienie i reguluje poziom cukru we krwi.

Berberys obniża ciśnienieBerberys obniża ciśnienie
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Jesień kojarzy nam się z jabłkami, śliwkami i dynią. Mało kto pamięta, że na terenach Polski od setek lat rośnie również roślina o owocach tak kwaśnych, że dawniej nazywano ją "cytryną północy". Dziś berberys przeżywa drugą młodość. W krajach Bliskiego Wschodu wciąż jest traktowany jak skarb, a badania naukowe tylko potwierdzają, że nie jest to zwykły krzew. To naturalny suplement diety, który może wspierać wątrobę, regulować poziom cukru i chronić serce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy placek z jagodami i pianką bezową. Na jednym kawałku trudno skończyć

Berberys, nazywany dawniej "cytryną północy", to owoc, który wielu osobom kojarzy się już tylko z krzewem ozdobnym. A przecież jego kwaśne, rubinowe jagody nie tylko nadają charakteru potrawom, ale też wspierają zdrowie na wielu frontach. Dawniej stosowano je jako naturalny lek na gorączkę czy problemy trawienne. Dziś badania pokazują, że ich moc jest realna – od ochrony wątroby, przez wsparcie serca, aż po regulację cukru we krwi.

Dlaczego warto sięgnąć po berberys?

Owoce tego krzewu są prawdziwą bombą bioaktywnych substancji. Zawierają antocyjany i flawonoidy, które działają antyoksydacyjnie, ale na pierwszy plan wysuwa się berberyna, czyli związek, który naukowcy porównują wręcz do naturalnego leku. Badania z irańskiego Mashhad University potwierdziły, że berberyna chroni komórki wątroby przed uszkodzeniami i wspiera jej regenerację. Inne analizy pokazały, że potrafi obniżać poziom glukozy niemal tak skutecznie jak metformina – popularny lek przeciwcukrzycowy. To jednak dopiero początek.

Regularne sięganie po suszone jagody berberysu może poprawiać profil lipidowy, obniżać poziom cholesterolu LDL nawet o 20–25 proc., a także wspierać układ krążenia, pomagając utrzymać ciśnienie w ryzach. Dodatkowo obecny w nich błonnik reguluje trawienie, a witamina C wzmacnia odporność i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. W tradycyjnej medycynie owoce stosowano też przy biegunkach i infekcjach i rzeczywiście, ich naturalne związki mają właściwości przeciwbakteryjne i łagodnie przeciwzapalne.

Co więcej, wstępne badania wskazują, że berberys może wspierać funkcje poznawcze, wpływa bowiem na lepszą koncentrację i pamięć. Dodajmy do tego solidną dawkę potasu, żelaza i wapnia, a otrzymamy owoc, który zasługuje na miejsce w codziennej diecie.

Berberys to świetna opcja dla osób dbających o linię, bo w 100 g suszonych owoców znajdziemy około 320 kcal, przy czym większość pochodzi z naturalnych węglowodanów. Porcja 28 g (typowa garść) to zaledwie 89 kcal, 3 g błonnika i spora dawka witaminy C.

Jak wykorzystać berberys w kuchni?

W Iranie suszone owoce są tak samo popularne, jak u nas żurawina. Dodaje się je do ryżu, mięs i deserów. Kwaśna, intensywna nuta świetnie przełamuje smak tłustszych potraw, nadając im świeżości. Najbardziej klasycznym daniem jest zereshk polo, czyli szafranowy ryż z kurczakiem i jagodami berberysu.

Przepis na rozgrzewający napar z berberysu

Składniki:

  • 2 łyżki suszonego berberysu,
  • 250 ml wrzątku,
  • plaster pomarańczy,
  • kilka goździków,
  • 1 łyżeczka miodu.

Przygotowanie:

  1. Suszone owoce zalej wrzątkiem i dodaj plaster pomarańczy oraz przyprawy.
  2. Przykryj i parz przez około 20 minut.
  3. Dosłodź miodem, pij jeszcze ciepłe.

Taki napój ma intensywnie kwaśny smak z cytrusową nutą, rozgrzewa w chłodne dni i wspiera odporność.

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach