Tarta z cebulowym farszem. Prosty sposób na obiad
Wytrawna tarta to zawsze dobry pomysł na smaczny obiad. Nic nas nie ogranicza w wyborze składników do farszu – większość warzywnych wersji świetnie komponuje się z kruchym ciastem. Tym razem polecamy prostą, ale jednocześnie sycącą, pikantną tartę cebulową.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia francuska
- Kategoria przepisów: Tarty
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Ciasto:
- 250 g mąki
- 120 g masła
- 6 łyżek wody
- szczypta soli
Farsz:
- 500 g cebuli
- 150 g żółtego sera
- 200 ml mleka
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- zioła prowansalskie
- słodka papryka
- natka pietruszki
- sos tabasco
- olej
- sól
- pieprz
Przepis
Z mąki, masła, wody i soli wyrabiamy ciasto. Wykładamy ją na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy razem z wyciśniętym przez praskę czosnkiem na oleju, tak, aby cebula zeszkliła się. Mleko i jajka mieszamy, po czym dodajemy wystudzoną cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem, sosem tabasco, słodką papryką, ziołami prowansalskimi i natką pietruszki. Na spód tarty kładziemy część startego na tarce sera, tak, aby zakryć ciasto. Następnie wykładamy cebulowy farsz i przykrywamy go resztą sera. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.