WP

Tarta z cebulowym farszem. Prosty sposób na obiad - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie 123RF
Podziel się

Wytrawna tarta to zawsze dobry pomysł na smaczny obiad. Nic nas nie ogranicza w wyborze składników do farszu – większość warzywnych wersji świetnie komponuje się z kruchym ciastem. Tym razem polecamy prostą, ale jednocześnie sycącą, pikantną tartę cebulową.

Składniki

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 120 g masła
  • 6 łyżek wody
  • szczypta soli

Farsz:

  • 500 g cebuli
  • 150 g żółtego sera
  • 200 ml mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • zioła prowansalskie
  • słodka papryka
  • natka pietruszki
  • sos tabasco
  • olej
  • sól
  • pieprz
Przepis

Z mąki, masła, wody i soli wyrabiamy ciasto. Wykładamy ją na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy razem z wyciśniętym przez praskę czosnkiem na oleju, tak, aby cebula zeszkliła się. Mleko i jajka mieszamy, po czym dodajemy wystudzoną cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem, sosem tabasco, słodką papryką, ziołami prowansalskimi i natką pietruszki. Na spód tarty kładziemy część startego na tarce sera, tak, aby zakryć ciasto. Następnie wykładamy cebulowy farsz i przykrywamy go resztą sera. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.

WP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP
WP