Tagliatelle z szynką i pieczarkami w sosie śmietanowo-brokułowym
Najsmaczniejsze są zazwyczaj proste dania, składające się jedynie z kilku składników. Makaron z brokułami, pieczarkami i szynką to jeden z takich przykładów.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 300 g makaronu tagliatelle
- 200 g szynki w plastrach
- 250 g pieczarek
- 1 świeży brokuł (lub paczka mrożonego)
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 l śmietany 30 proc.
- natka pietruszki
- pieprz ziołowy
- zioła prowansalskie
- sól
Przepis
- Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
- Brokuł podziel na różyczki, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i pokrój na kawałki. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj i zeszklij na oleju w woku lub na dużej patelni. Szynkę pokrój w paski, a pieczarki w półplasterki. Dodaj do cebuli, dopraw pieprzem oraz solą i podduś.
- Wlej śmietanę, dodaj brokuł i dopraw ziołami. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje. W tym czasie brokuł się rozpadnie.
- Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- Gotowy sos podawaj z makaronem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl