Szybka sałatka z sezonowych warzyw. W sam raz na grilla
Sałatka, którą można podać na różne uroczystości, mięsa czy grillowanych dań. Jest prosta, szybka w przygotowaniu i świetnie smakuje. Przepis dostaliśmy od autorki bloga "Kulinarna chwila" poprzez dziejesiewp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 1 por
- 2 pęczki rzodkiewki
- 10 dag sera żółtego
- 20 dag szynki konserwowej
- 4 ogórki konserwowe
- puszka kukurydzy
- 4 jajka ugotowane na twardo
- ½ główki sałaty lodowej
- ½ pęczka szczypiorku
- sól, pieprz
- 4 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego
- Pora kroimy w krążki i przekładamy do miski, dodajemy pokrojone drobno rzodkiewki (4 szt. zostawiamy na wierzch sałatki).
- Ser, szynkę oraz ogórki kroimy w kostkę.
- Kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do sałatki.
- Następnie siekamy drobno jajka i wszystkie składniki łączymy z majonezem oraz doprawiamy pieprzem i solą.
- Wymieszaną sałatkę układamy w naczyniu, na wierzchu układamy drobno porwaną sałatę lodową, startą na tarce o dużych oczkach rzodkiewkę oraz posiekany drobno szczypiorek.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze