Szybka sałatka z sezonowych warzyw. W sam raz na grilla
Sałatka, którą można podać na różne uroczystości, mięsa czy grillowanych dań. Jest prosta, szybka w przygotowaniu i świetnie smakuje. Przepis dostaliśmy od autorki bloga "Kulinarna chwila" poprzez dziejesiewp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 1 por
- 2 pęczki rzodkiewki
- 10 dag sera żółtego
- 20 dag szynki konserwowej
- 4 ogórki konserwowe
- puszka kukurydzy
- 4 jajka ugotowane na twardo
- ½ główki sałaty lodowej
- ½ pęczka szczypiorku
- sól, pieprz
- 4 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego
Przepis
- Pora kroimy w krążki i przekładamy do miski, dodajemy pokrojone drobno rzodkiewki (4 szt. zostawiamy na wierzch sałatki).
- Ser, szynkę oraz ogórki kroimy w kostkę.
- Kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do sałatki.
- Następnie siekamy drobno jajka i wszystkie składniki łączymy z majonezem oraz doprawiamy pieprzem i solą.
- Wymieszaną sałatkę układamy w naczyniu, na wierzchu układamy drobno porwaną sałatę lodową, startą na tarce o dużych oczkach rzodkiewkę oraz posiekany drobno szczypiorek.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl